Logo van Looopings

Looopings is een bekende Nederlandse nieuwssite met dagelijkse berichtgeving over Europese pretparken, achtbanen, attracties, dierentuinen, kermissen, toerisme en recreatie. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor nieuws over de Efteling. De site bestaat sinds juli 2010.

Ook de actuele wachttijden en showtijden van de Efteling zijn op Looopings te bekijken. Daarvoor doet de site een beroep op gegevens uit de officiële Efteling-app.

Looopings trekt naar eigen zeggen "750.000 unieke bezoekers" per maand.[1]

Geschiedenis

Een nieuwsbericht op Looopings, maart 2018

In het verleden nam de site een uitgesproken kritische houding aan, waarbij de nieuwsberichten veelal een opiniërende inslag kenden. Tegenwoordig doet Looopings op een wat meer journalistieke en objectieve wijze verslag van de wereld van Europese attracties. Dankzij regelmatige primeurs, onder meer over nieuwe attracties in de Efteling, wordt de site niet alleen nauwlettend in de gaten gehouden door liefhebbers, maar ook door regionale en landelijke media.

De voorganger van de website - Loopings met twee o's - kwam in 2008 in bredere belangstelling te staan toen het Brabants Dagblad schreef over de manier waarop de Efteling probeerde om de berichtgeving op de site te beïnvloeden. De toenmalige beheerder van de site was in dienst van de Efteling en zou interne informatie gebruiken om het bedrijf een slechte naam te bezorgen. Volgens Loopings was hier sprake van "NSB-achtige praktijken", de Efteling hield vol dat het slechts een losstaand incident betrof waarbij een andere medewerker onheus bejegend werd.[2]

Tegenwoordig heeft de Efteling een open verstandhouding met Looopings, waarbij medewerkers van de site worden uitgenodigd voor persbijeenkomsten en woordvoerders van het park frequent worden geciteerd in artikelen.

Externe links

  1. Looopings, geraadpleegd op 25 maart 2019
  2. Efteling volgt personeel op internetsites - Brabants Dagblad, 29 oktober 2008