Bas van Rijsbergen
Bas van Rijsbergen
Volledige naam Bas van Rijsbergen
Geboren 2 juni 1988
In dienst juni 2022
Beroep ontwerper
Nationaliteit Nederlands
Personen

Bas van Rijsbergen (Roosendaal, 3 juni 1988) is ontwerper bij de Efteling sinds juni 2022.

Carrière

Van Rijsbergen was vanaf twaalf- tot zestienjarige leeftijd al actief als vrijwilliger bij de Mini Efteling. Omdat hij van tekenen houdt volgde hij van 2004 tot 2006 een opleiding aan de particuliere Amsterdamse Vrije Kunstacademie (nu 'MIX'). In die jaren heeft hij ook een bijbaan gehad in de Efteling bij de draaimolens van het Anton Pieckplein. In 2005 liep hij stage bij vormgever en decorateur Diego Terroba.

Na zijn studie werd hij rekwisiteur. Na nog een extra cursus en een stage werd hij in maart 2009 aangenomen bij het Belgische Studio 100 als decorbouwer en -ontwerper voor hun theatershows. Hier werkte hij elf jaar. In 2019 stapte hij over naar de functie van ontwerper voor Europa-Park in Duitsland.

Efteling

Toen Efteling-ontwerper Robert-Jaap Jansen begin 2022 een nieuwe functie kreeg buiten het ontwerpteam stelde de Efteling in februari een vacature voor een ontwerper open. Hierop solliciteerde Van Rijsbergen en hij werd aangenomen.

Een van zijn eerste opdrachten was het ontwerpen van extra winterse decoraties voor Winter Efteling 2022-2023. In het Sprookjesbos komen grote sokken van de Reus als foto-gelegenheid en achter De Wolf en de Zeven Geitjes is een verlaten heksenkamp te ontdekken. Op het Carnaval Festivalplein is sneeuwpopje Pjotr uit de attractie ontsnapt; hij loopt over een boomtak en laat soms ook een stuk maretak zakken.