Het plein in 1984, met gloednieuwe winkel en Kikkerfontein
Dezelfde plek in 2013

Het Carnaval Festivalplein is de officiële benaming voor het grote plein in het Reizenrijk. Aan het plein liggen de attracties Carnaval Festival, Vogel Rok en Monsieur Cannibale, het restaurantcomplex Panorama, de souvenirwinkel Jokies Wereld en een toilettenblok.

Het plein is ook bekend als het Vogel Rokplein en het Reizenrijkplein. Vóór de komst van de rijkenindeling werd het Noorderplein genoemd.

Het plein is betegeld in een schaakbordpatroon. In het midden stond een Informatiekiosk met daaromheen enkele grote bloembakken en bankjes. Het Carnaval Festivalplein is te betreden via de Dubbele Laan vanuit het Marerijk, vanaf de brug over de rails van de Stoomtrein en vanaf het pad dat voorlangs restaurant Panorama loopt. Tijdens zomeravonden biedt het plein podium aan klein entertainment en tijdens de Winter Efteling is er een kampvuur te vinden.

Geschiedenis

Carnaval Festivalplein in 1997

In haar huidige vorm is het te vinden sinds de opening van Vogel Rok in 1998. Eerder bestond deze plek uit een kleiner rond plein met centraal de Pelikaanfontein met groen. Het was het plein achter Ingang Noord, waar bezoekers het park binnen kwamen. In 1984 werd het een groot geasfalteerd plein voor de ingang van Carnaval Festival. Vanaf dat moment was er ook de Kikkerfontein te vinden, die het wegens snelle slijtage slechts enkele jaren uithield.