Het plein in 1984, met gloednieuwe winkel en Kikkerfontein
Dezelfde plek in 2013

Het Carnaval Festivalplein is de officiële benaming voor het grote plein in het Reizenrijk. Aan het plein liggen de attracties Carnaval Festival, Vogel Rok en Sirocco, het restaurant Kashba, de souvenirwinkel Jokies Wereld en een toilettenblok.

Het plein is ook bekend als het Vogel Rokplein en het Reizenrijkplein. Vóór de komst van de rijkenindeling werd het Noorderplein genoemd.

Het plein is betegeld in een schaakbordpatroon. Het Carnaval Festivalplein is te betreden via de Dubbele Laan vanuit het Marerijk, vanaf de brug over de rails van de Stoomtrein en vanaf het pad dat voorlangs het Café-Restaurant loopt.

In de hoek nabij de Speelweide is een podiumpje met ruimte voor optredens van Jokie en Jet. Hier nabij staan vaak mobiele karren voor souvenirs of consumpties.

Geschiedenis

Carnaval Festivalplein in 1997
Drukte op het plein in zomer 2016

In haar huidige vorm is het te vinden sinds de opening van Vogel Rok in 1998. Eerder bestond deze plek uit een kleiner rond plein met centraal de Pelikaanfontein met groen. Het was het plein achter Ingang Noord, waar bezoekers het park binnen kwamen. In 1984 werd het een groot geasfalteerd plein voor de ingang van Carnaval Festival. Vanaf dat moment was er ook de Kikkerfontein te vinden, die het wegens snelle slijtage slechts enkele jaren uithield.

Het plein met decoraties van de Winter Efteling in december 2003

Bij de bouw van Vogel Rok veranderde het aanzicht door de komst van de vogel van recordgrootte. Ook werd de golfplatengevel van Carnaval Festival gestuukt om zo meer oosters aan te doen. Achter Monsieur Cannibale en de Doolhof zou een loopbrug komen vanwaar je goed zicht hebt op beide attracties,[1] die brug kwam er echter (nog) niet. In het midden van het plein stond tot 2014 een Informatiekiosk met daaromheen enkele grote bloembakken en bankjes.

Tijdens zomeravonden bood het plein jarenlang podium aan klein entertainment en tijdens de Winter Efteling was er tot 2019-2020 een kampvuur te vinden.

De komst van het nieuwe deel van Reizenrijk, Strookrijk, was in 2021 aanleiding om dit plein dat onderdeel is van de aanloop ernaar toe, aan te pakken. Het controversiële thema van Monsieur Cannibale moest het veld ruimen en de attractie werd onder de naam Sirocco in het thema van Vogel Rok getrokken. Samen met het naastgelegen Archipel en restaurant Kashba werd een deel van het plein daarmee een 1001-Nacht-sfeer gegeven. Middels een border in het midden worden Carnaval Festival en Jokies Wereld hiervan wat afgescheiden.

  1. Efteldingen (personeelsblad): 'Wat zijn de bezigheden van technische zaken, gedurende het winterseizoen', december 1997