Jokie de Prrretneus Souvenirs
Jokie de Prrretneus Souvenirs in 1993
De winkel in 1993
Locatie Noorderpark, naast Carnaval Festival
Assortiment Jokie
Thema Jokie
Geopend 1984
Gesloten 1998
Opgevolgd door Het Valies
Souvenirverkoop

Jokie de Prrretneus Souvenirs was de souvenirwinkel van Carnaval Festival van 1984 tot 1998. Tegenwoordig kennen we op deze plek de winkel als Jokies Wereld.

Jokie de Prrretneus Souvenirs opende tegelijk met de attractie en verkocht uitsluitend souvenirs van de Carnaval Festival-mascotte Jokie de Prrretneus, waaronder Jokie-poppen, -puzzels, een bordspel en sleutelhangers. Het gebouw had, net als de uitgang van Carnaval Festival, een wit-geel-gestreepte luifel en een witte muur met een blauw-wit-geruite rand. Op de gevel stonden vijf houten panelen waarop de scènes uit de attractie samengevat worden, dezelfde als deze op de tegenwoordige winkel. In tegenstelling tot de latere winkels Het Valies en Jokies Wereld had Jokie de Prrretneus slechts de beschikking over het voorste gedeelte van het gebouw.

Geschiedenis

Jokie de Prrretneus in 1984
De ingang tot winkel in 1997, met zicht op het interieur.

De winkel met aansluitend toiletblok werd gebouwd in het voorjaar van 1984 tegelijk met de bijbehorende attractie en was toen nog heel ondiep; hij liep slechts enkele meters naar achteren, ongeveer tot en met de ramen die nu nog in de zijgevel zitten.

Jokie op de gevel in 1985

De winkel is in zijn bestaan weinig veranderd. Opvallend aan de foto's is hoe de dubbele poort is veranderd naar een grote ingang, maar verder zijn er tot 1998 enkel wat assortimentswijzigingen geweest. Bij de komst van Vogel Rok ging het plein waaraan de winkel lag op de schop. Tegelijk werd de souvenirwinkel verbouwd, veranderde de naam in Het Valies en werd de winkel naar achteren uitgebreid en daarmee twee keer zo groot Daarvoor werd het gebouw tot aan de grond toe afgebroken, werden nieuwe fundamenten gelegd en weer opnieuw opgebouwd. De geel-wit-gestreepte luifels werden verwijderd, de muren werden gestuct en er kwamen meer etalages in het gebouw. De vijftal vrolijke gevelpanelen met figuren uit de attractie bleven.

Wetenswaardigheden

  • Op de gevel is een illustratie van de Piraña te ontdekken. Rechts van het midden, tussen de windmolenman, de tulpen, het klompenpaar en de kikkers uit Nederland en de bellenblazende indianenvrouw en het Mexicaans orkestje, staat de afbeelding van een bergrivier die door van rode neuzen voorziene passagiers in ronde Pirañavlotten wordt afgedaald. De winkel werd dan ook gebouwd in het openingsjaar van de Piraña.
  • Uiterst links op de gevel zijn enkele Arabische torens te zien, een gebied op de wereld dat niet in het Carnaval Festival te vinden is.

Zie ook