Dromerijen/De Gulden Gaarde
Het interieur van de winkel
Het interieur van de winkel
Locatie Marerijk, uitgang Droomvlucht
Assortiment Droomvlucht en algemeen
Thema Droomvlucht
Geopend 1993
Verbouwd 2016
Kassa's 3
Souvenirverkoop

Dromerijen, ook wel De Gulden Gaarde genoemd op de plattegrond, is de souvenirwinkel in Droomvlucht. De winkel is gelegen aan de uitgang van de attractie en restaurant De Gulden Gaarde. Om de attractie te verlaten moeten bezoekers door deze winkel. Dromerijen behoort tot de kleinere souvenirshops in het park en het aanbod van de winkel bestaat uit veelal slechts marginaal aan Droomvlucht gerelateerde zaken als elfenjurkjes en generieke trollenbeeldjes.

De verkoop van merchandise en actiefoto's van de attractie gebeurt sinds april 2016 in een hoekje van de instaphal, tussen de uitstapband van de attractie, de uitgang van het gebouw zelf en de toiletten. In de hoek is een houten balie te vinden waarop de kassa staat en waarboven beeldschermen hangen voor de actiefotoverkoop. Verder staan er een kast met merchandise en enkele displays en rekken met knuffels en kleding.

Geschiedenis

Situatie 1993

De oorspronkelijke winkel, toen nog zonder naam, opende in 1993 tegelijk met de attractie in een neutraal thema dat aansloot bij de rest van de wacht- en horecaruimtes in Droomvlucht. Het was de eerste shop in de Efteling waar bezoekers na een bezoek aan een attractie gedwongen doorheen moeten lopen om weer buiten te komen. Al in 1995 werd de deur tussen restaurant en winkel verbreed om de doorstroming wat te verbeteren.[1]

De ingang tot Dromerijen vanaf de Gulden Gaarde (tot april 2016)

De winkel was destijds gevestigd in de hoek waar we nu Virtuele Droomvlucht vinden. Om de winkel te bereiken (en dus Droomvlucht te verlaten) moesten bezoekers door het restaurant (en om tafeltjes en stoelen laverend) via een van de twee brede deuren lopen. Vanwege het lage aantal vierkante meters dat de winkel besloeg, stond er slechts een klein aantal schappen in het midden van de ruimte. Langs de wanden waren wandschappen geplaatst en rechts van de uitgang was een klein kassablok. Naast het winkeltje, tussen het nog bestaande toiletblok en de winkel in, is nog altijd een klein magazijn te vinden.

Het interieur van de winkel van 2007 tot 2013

In 2007 werd de winkel gesloten voor een restyling waarbij de ruimte werd gethematiseerd als bos. Dit werd gedaan door een aantal 'bomen' te creëren middels gebladerte aan het plafond en het bekleden van de dragende kolommen van de hal met schors. Deze afwerking is nog steeds in de huidige Gulden Gaarde te zien. De schappen kregen tegelijk ter versiering kruldecoraties.

In juli 2013 gaat het interieur op de schop in verband met de komst van actiefoto's in Droomvlucht. De kassabalie wordt verplaatst naar de wand aan de linkerzijde van de uitgang. Deze nieuwe balie was flink breder dan de oude en uiteraard voorzien van beeldschermen om de actiefoto's te tonen.

Kassa/fotobalie in 2023

In april 2016 sloot Dromerijen in verband met de verbouwing van de Gulden Gaarde. De ruimte van de winkel werd bij het restaurant getrokken en Dromerijen werd verplaatst naar een tot dan toe nauwelijks gebruikt, donker hoekje van de hal, vlak bij het keerpunt van de baan. De balie voor de actiefoto's werd verplaatst naar de uiterste hoek links van waar bezoekers de instaphal betreden. Een bestaande nooduitgang naast de nieuwe plek van de balie werd verbouwd tot de nieuwe uitgang van de winkel en attractie. Ook de schappen en kasten voor de uitstalling van de merchandise werden verplaatst naar de nieuwe souvenirhoek, die net als het restaurant werd uitgevoerd met groen en blauw geschilde muren met een bladermotief.

De naam

De uitgang met logo (tot april 2016)

De winkel staat tot 2009 bekend als de Droomvlucht-winkel. Er volgt een wedstrijd onder het personeel voor een originele naam. De naam Dromerijen wordt gekozen, welke dan op het kozijn boven de deur aan de kant van het restaurant wordt bevestigd. Eind dat jaar wordt ook op de uitgang van de winkel een logo met deze naam toegevoegd. Sinds de verhuizing in 2016 worden verwarrend genoeg verschillende namen gehanteerd. Er wordt gesproken over Dromerijen (o.a. in de Efteling-app), De Gulden Gaarde (op de plattegrond) als De Gulden Gaarde Shop (op een bord in de wachtrij in 2016).

  1. 'Muur Droomvlucht', Efteldingen, januari 1995