Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met De Steenbok, voormalig clubhuis van een bobsleevereniging.

Het clubhuis

Het Clubhuis is het centrale gebouw op “Golfpark De Loonsche Duynen”, voorheen het Efteling Golfpark, en huisvest de belangrijkste faciliteiten. Het markante gebouw, met ronde vormen en een rieten dak werd ontworpen door Wilco Meeuwis en opgeleverd in 1995, tegelijk met de opening van het golfpark zelf.

Receptie in het clubhuis

Aan de voorzijde, Veldstraat 6 in De Moer, is een parkeerplaats gelegen en leidt een brede trap de bezoeker naar de eerste verdieping van het gebouw, alwaar de ontvangsthal met receptie zich bevindt. Hier is ook de golfshop gevestigd; hieronder bevinden zich de kleedkamers.

Ook op de eerste etage, aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich De Brasserie, dat rondom panoramisch uitzicht heeft over de fairways. Naast een barassortiment kan hier ook gedineerd worden.

Nog een verdieping hoger bevinden zich de drie af te huren vergaderzalen De Duykse Hoef, Kraanven en Huis ter Heide, de namen verwijzen naar locaties in de omgeving waar de zalen min of meer op uitkijken. Ze bieden plaats aan 150 personen.

Geschiedenis

Het clubhuis werd gebouwd als onderdeel van het Efteling Golfpark in 1995. In de tijd dat de Efteling de scepter zwaaide op het golfpark was hier restaurant Papillon, later Fore!Seasons geheten, gevestigd.

Ook werden er enkele Eftelingse zaken verkocht in de shop, waaronder golfballen met Pardoeslogo, en enkele souvenirs zoals het Efteling Sprookjesboek.

De Efteling maakte in 2019 bekend dat het op termijn, rond 2034, wil stoppen met golfactoviteiten. De exploitatie van de baan en het clubhuis werd voor de tussenliggende periode per 24 december 2020 overgedragen aan de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij. Deze renoveerde het interieur. De gronden en ook de opstallen van het park zoals het clubhuis blijven eigendom van de Efteling. In april 2024 voerde eigenaar Efteling onderhoud uit aan het clubhuis: renovatie van het rieten dak en het vervangen van de dakbedekking onder delen van het terras. Ook werd de oostelijke muur waterdicht gemaakt, waarmee lekkage in de kelder opgelost zou moeten zijn.