De Steenbok
Steenbok intro.jpg
Frites & Snacks
Locatie Anderrijk
Type balie
Assortiment fastfood
Thema Zwitserse bobsleevereniging
Ontwerp Sander de Bruijn
Geopend 1987
Verbouwd 2012
Kassa's 3
Terras ja
Opvolger van In den Vergulde Kobold
Horeca

De Steenbok is een snack-georiënteerd horecapunt in Anderrijk. Het gebouw, te vinden tussen Aquanura en de uitgang van de Bob, dateert uit 1987. Het gethematiseerde interieur werd aangebracht in 2012. Het is gethematiseerd als het clubhuis van Bobslee Vereniging De Steenbok, en men kan er terecht voor balieservice in frites en snacks, alsmede een automatiekgedeelte.

Steenbokken zijn geiten die voorkomen in gebergtes. Op het naambord is een alpensteenbok afgebeeld. Deze soort komt dan ook enkel voor in de Alpen, het gebied waar ook de naastgelegen attractie, de Bob, naar gethematiseerd is.

Omschrijving

Exterieur en terras van De Steenbok

Het gebouw heeft witte muren met grote gemetselde kolommen. De randen van het dak hebben een brede houten border. De toppen van de kolommen steken ongeveer een meter boven het dak uit. Aan de voor- en rechterzijde hangt een groot naambord. De Steenbok is te betreden aan alle kanten van het gebouw, behalve de achterzijde waar de keuken en opslag zich bevindt. Achter de Steenbok is ook een overkapping waar karretjes voor drank-, ijs- en fruitverkoop gestald worden.

Op het plein voor het horecapunt is een wegwijzer te vinden en Tiroler Gijs. Zowel in het clubhuis als ook op het aankondigingsbord buiten is een historisch aandoende plattegrond van de baan van de Bob te vinden, die overigens wel correct is en gebaseerd op de werkelijke kadastrale tekening. Er staan waarschuwings- en sneeuwsymbolen bij, en de vermelding "Noordelijk Gebergte" die verder niet gerelateerd lijken te zijn aan de werkelijkheid.

Er is een klein terras aanwezig voor het gebouw met enkele eenvoudige picknicktafels met bankjes en grote groene parasols. Rondom dit terras staat een wit metalen hekwerk met bruin en blauwe kruldecoraties tussen gemetselde paaltjes van bergkeien met lantaarns. Op het plein wat verderop zijn meer banken en tafels te vinden.

Zowel tijdens de zomer als de winter wordt het thema extra aangezet. Tijdens de Winter Efteling is De Steenbok het centrale punt voor de Beierse Markt. Tijdens het Negen Pleinen Festijn houdt Jürgen Freilich op het Steenbokplein een schlagerfestival.

Binnen is de Steenbok het clubhuis van Bobslee Vereniging De Steenbok, zo wil het thema ons doen geloven. Deze vereniging is volgens het jaartal onder de naam van de vereniging boven de balie opgericht in 1895 (een bewerking van het oprichtingsjaar van de Bob, 1985).

Er staan pilaren met bloemmotiefjes, een grote natuurstenen oven en een aantal knusse donkerbruine zithoeken. De muren zijn gedecoreerd met diverse memorabilia, zoals gewonnen prijzen en veel oude foto's van bobsleeërs. Op een enkele foto is een Eftelingbob te zien. Boven de automatiek staat 'Prijzenkast' te lezen. Aan het plafond hangen kroonluchters van geweien en een grote alpenhoorn met een steenbokschildje. Er hangt ook een kleine bobslee ondersteboven aan het plafond, zij het een andere dan de sleeën uit de attractie.

Geschiedenis

De Steenbok in 2002

Op deze locatie was van 1964 tot 1985 de Veulenweide te vinden. Bij het openen van de Bob ontstond hier een groot grasveld met asfaltpaden die hier samenkwamen in een driehoek. Bij de opening van Fata Morgana een jaar later ontstond een doorlopende route tussen de twee attracties. Een ideale locatie voor horeca, die er kwam in de vorm van In den Vergulde Kobold. Snackrestaurant de Steenbok werd in 1987 gebouwd ter vervanging van deze tijdelijke horeca-tent. Het werd gebouwd links van de Bob op de hoek van het pad naast de Vonderplas en het pad naar de Bob. De uitgang van de Bob werd enkele meters verlengd zodat de uitgang van de attractie uitkwam bij het terras van De Steenbok. Naast de Likkebaerd en de Smulpaap was het vanaf toen één van de drie grote 'snackschuren' van de Efteling.

Het restaurant en het naambord met een afbeelding van het hoefdier waren een ontwerp van Ton van de Ven. Het interieur was heel eenvoudig. In het restaurant vonden we op dat moment een balieuitgifte voor frites en snacks. Er was een groot open zitgedeelte waar donkerbruin gebeitste picknicktafels opgesteld waren waaraan de aangekochte snacks verorberd konden worden, met enkele lichtkoepels. In de zuidoosthoek was een losse bar met bakplaat te vinden, met bordje "Barbeque" [sic]. Deze hoek werd alleen op zeer drukke dagen in gebruik genomen.

Aanleg van het plein voor De Steenbok in 2002

In 2002 werd het grasveld voor het restaurant gedeeltelijk bestraat en hierdoor beschikt De Steenbok tegenwoordig over een ruim terras. Op dit terras vonden we ook een muziekkiosk, waar een keur aan entertainment te vinden was, waaronder Die Efteling Steinbock Kapelle. De kiosk is inmiddels afgebroken.

In 2004 werd een eerste poging gedaan het etablissement meer thema te geven. Het ovaal met de schildering van de Steenbok werd boven iedere balie aangebracht, en aan de zijkanten kwamen spaanplaten met afbeeldingen van gordijnen. Onder de balies werden schilderingen van de Alpen aangebracht. Het terras werd omgeven door hekken. Voor de borden op het terras werd gebruik gemaakt van decoraties van Villa Volta die al eerder waren gebruikt op de balie van de barbecue-hoek.

Begin 2012 begon de vijfentwintig jaar oude uitspanning de tekenen des tijds te vertonen. Met de komst van het naastgelegen Aquanura werd de verbouwing in maart 2012 snel ingezet. De globale opzet bleef hierbij hetzelfde, zij het dat de barbecuehoek verdween en dat aan de Vonderplaszijde een extern verkooppunt werd toegevoegd: de Burger Backery. Het interieur zelf werd gethematiseerd naar het clubhuis van een bobsleevereniging, met memorabilia aan de wanden, een alpenhoorn en natuurlijk een bobslee aan het plafond. De daklichten zijn dichtgemaakt. Aan de binnenkant werden de picknicktafels vervangen door vast meubilair. Het ontwerp werd gemaakt door Sander de Bruijn, die tevens op de foto met zijn collegae te vinden is aan de muur van het horecapunt.