Programmaboekje Negen Pleinen Festijn 2017

Het Negen Pleinen Festijn was van 2012 tot en met 2019 het evenement op de zaterdagavonden in juli en augustus (de eerste twee jaar als Zeven Pleinen Festijn) en daarmee het vervolg op de Efteling Zomeravonden. Aanvankelijk was het park tot middernacht geopend, maar sinds 2017 is dit vervroegd naar 23.00 uur. Wel had het festijn sinds dat jaar naast de zaterdagen ook op de vrijdagen in juli en augustus plaats.

Plaats van handeling van het festijn was op negen pleinen in het park, waar op elk plein een activiteit georganiseerd werd met een eigen karakter. Hiermee ontstond een festivalsfeer waarbij bezoekers in een bontverlichte Efteling van entertainment naar entertainment konden wandelen. Naast deze pleinen waren er ook extra horeca en souvenirverkooppunten in het park.

Thematische omkadering

Grafisch element van het festijn in 2013, inclusief de terugkerende lampionnen

De verschillend gethematiseerde pleinen hadden één decoratief element gemeen: ze waren plaatselijk versierd met lampionnen, waarbij ieder plein een eigen lampionontwerp had. Deze lampions kwamen ook terug in de grafische uitingen rondom het festijn. In de laatste twee jaren werden er geen lampionnen meer opgehangen.

De Bonte Stoet

Vaandels met hun dragers

Vanaf 2014 werd het festijn om 18.00 uur centraal afgetrapt met de Bonte Zomer Stoet, een optocht van alle entertainers vanaf het Theaterplein over de Pardoes Promenade aan het begin van de avond. Deze tocht werd begeleid door een speciaal gecomponeerd lied: 'Negen Pleinen Festijn'. Pleinspecifieke arrangementen van dit themalied worden vervolgens op de verschillende locaties ten gehore gebracht. Aan het eind van de avond verzamelden al deze entertainers weer op het Dwarrelplein om de bezoekers uit te zwaaien.

In 2016 werd het festijn zonder stoet gehouden, maar werd het aantal arrangementen van het lied nog wat uitgebreid. Vanaf 2017 was de stoet weer terug onder de naam Bonte Stoet (alhoewel het lied dit jaar ontbrak, vanaf 2018 was het er weer). De optocht eindigde hierbij niet op het podium op de Brink als voorheen (er is geen podium en geen Brink meer).

De pleinen

De pleinen lagen verspreid door het park zodat er overal wat te doen was. Het hoofdpodium was tot 2016 te vinden op de Efteling Brink. Speciaal voor het festijn kregen pleinen die eerder officieel naamloos waren nu een herkenbare naam.

Met ingang van 2014 werd het festijn met twee pleinen uitgebreid en dientengevolge van naam veranderd. In 2016 verdween de Brink uit de pleinenlijst door de bouw van Symbolica, maar werd de locatie Ruigrijkplein gesplitst in een Stationsplein tussen Station de Oost en de Halve Maen en het Vliegende Hollanderplein voor de entree van de attractie. Per 2018 keerde de Brink terug onder de naam Hartenhof Plein en werd het Witte Paardplein vervangen door het Anton Pieckplein; het Stationsplein verdween weer. Hierdoor bleef het totaal aantal pleinen steeds negen.

In 2018 begonnen de acts op het Anton Pieckplein en het Herautenplein al om 16.00; in 2019 gold dat alleen nog voor laatstgenoemd plein.

Efteling Brink (2012-2015) / Hartenhof (2018-2019)

Ben Saunders treedt op op het podium op de Brink met de Pagode op de achtergrond, zaterdag 21 juli 2012.

Het hoofdpodium op de Brink was tot 2016 een groot muziekpodium. DJ Fee mixte dancemuziek met Efteling-liedjes, afgewisseld met drie muzikale acts. Rondom de Brink stonden enkele tenten, kraampjes en karren waar drank, ijs en versnaperingen verkrijgbaar waren.

Op dit podium stond ook de hoofdact van de avond: een B- of C-artiest die van te voren door de Efteling bekend gemaakt werd. In 2016 bleef het nog toegankelijke deel van de Brink verder helemaal leeg, en was er dientengevolge ook geen "hoofdact" uit de vaste catalogus met artiesten meer geboekt.

Het plein keerde na de opening van Symbolica weer terug tijdens het Festijn van 2018, nu onder de naam Hartenhof. Onder leiding van O.J. Punctuel voert een aantal hofdames een vrij elaborate choreografie uit, waar kinderen uit het publiek bij betrokken worden. Ook dansen ze met een aantal koksmaatjes van Polle en zingen ze een pannenkoekenlied. Tevens zijn Pardoes en Pardijn te ontmoeten. De keukenbrigade en hofdames moeten het in 2019 zonder Punctuel zelf doen, maar hebben wel een nieuw lied: Twinkel Twinkel Twinkel.

Witte Paardplein (2012-2017)

Efteling Kids Radio in 2017

Op het plein tussen de Sint Nicolaasplaets en Het Witte Paard vond men vanaf het eerste Zeven Pleinen Festijn nostalgisch entertainment uit de tijd en in de sfeer van Moulin Rouge. Cancan-danseressen onder de naam 'Swingend Sentiment', naar het gelijknamige evenementen-arrangement, vermaakten de bezoekers. Vanaf 2014 werden ze begeleid door de Efteling Muzikanten die staan opgesteld in de muziekkiosk.

Tot 2013 speelde er een coverband in de muziekkiosk als de danseressen niet aanwezig waren, in 2014 en 2015 trad goochelaar Justin de Verwonderaar op.

In 2016 gooit men het programma op het Witte Paardplein om. Met The White Horse Circus Company, een "rondreizend circusgezelschap" dat ook prominent op de voorkant van de brochure van dat jaar is afgedrukt, lijkt een grote circusact de nieuwe invulling te worden. De eerste twee zaterdagen is er echter van een circus geen sprake en heeft het park in allerijl een coverbandje geboekt. Vanaf de derde zaterdag is er wel sprake van een circus, maar lijkt men haastig losse acts en een spreekstalmeester bij elkaar gezocht te hebben om de rest van de zaterdagen toch "circusactig" te vullen.

In 2017 is Efteling Kids Radio te vinden in de muziekkiosk. Twee DJ's van het radiokanaal presenteren spelletjes en praten liedjes aan elkaar. Kinderen kunnen hun talenten laten zien. Karen van de Rode Schoentjes en de Gelaarsde Kat entertainen de kleintjes.

Vanaf 2018 doet dit plein, dat door de herbestrating ook minder geschikt geworden is, niet meer mee. In plaats daarvan is het nabijgelegen Anton Pieckplein aan de verzameling toegevoegd.

Carnaval Festivalplein (2012-2019)

Jelle Amersfoort en zijn band op het podium op het Carnaval Festivalplein in 2017

Op het plein voor Carnaval Festival werd tijdens de eerste edities gefeest in het landenthema van de attractie. Er stond een klein rond podium in het midden van het plein, pal voor Vogel Rok. Jokie en Jet en de Rode Neuzen Reis traden er op, afgewisseld met culturele dansacts uit verschillende landen, zoals een Chinese drakendans. Vanaf 2013 werd de Rode Neuzen Reis begeleid door Jelle Amersfoort; vanaf 2017 houdt Jelle met zijn band het meezingfestijn (het eerste jaar zonder Rode Neuzen Reis, maar die keren het jaar erop weer terug), en treden Jokie en Jet op hun eigen podium op. In 2019 zijn Jokie en Jet niet meer te zien.

Ruigrijkplein (2012-2015)

In de eerste twee jaar zag je hier de 'Olijke Kruiers': twee heren verkleed als conducteurs van de Efteling Stoomtrein Maatschappij draaiden nostalgische hits door middel van een interactieve act. In 2012 was de act 'gestationeerd' pal voor Station de Oost, nabij de fontein. De act kreeg veel belangstelling waardoor de rij van de nabijgelegen hamburgerkraam en de bezoekersstroom van het restaurant vaak overliepen in de rijen publiek. Om chaos te voorkomen verplaatste de Efteling het podium in 2013 naar het open plein tussen de Oude Tuffer en de Polka Marina.

In 2014 werd dit plein ingenomen door De Reizende Efteling Sleuteliers die met hun acrobatische toeren in eerdere edities op het Steenbokplein te vinden waren. Vanaf dit jaar zingen ze het lied Alles kan, alles mag in de Efteling. Ze werden afgewisseld door per avond wisselende internationale straattheateracts, die van te voren door de Efteling aangekondigd worden.

In 2016 splitst men het Ruigrijkplein in het Stationsplein tussen Station de Oost en de Halve Maen en het Vliegende Hollanderplein voor de gelijknamige attractie.

Stationsplein (2016-2017)

De Dames van Zang en Gelukkig in 2016

Nieuw op het pleinenprogramma van 2016 was het Stationsplein tussen De Oost en de Halve Maen. Onder regie van Stationschef Biels en zijn assistent Wissel traden hier de Dames van Zang en Gelukkig op, konden bezoekers zich laten scheren door een barbier of het haar laten doen door een kapper die vooral met luchtdruk werkt: Coupe du Compress. Ook waren er optredens van internationale straattheaterartiesten die wekelijks wisselen. Het geheel was gegoten in de sfeer van een luxe station en wachtruimte der eerste klasse uit de late negentiende eeuw. Het nieuwe podiumpje bij de lus van D'Oude Tuffer was gedecoreerd met het monogram van de Efteling Stoomtrein Maatschappij.

In 2017 was er een cartoonist en trad Zang en Gelukkig afwisselend in de dames- en herenvariant op. Vanaf 2018 doet dit plein niet meer mee, maar vlakbij ligt wel nog het Vliegende Hollanderplein. Zang en Gelukkig treedt vanaf nu aldaar op.

Vliegende Hollanderplein (2016-2019)

Eveneens nieuw in 2016 was de specifieke vermelding van het Vliegende Hollanderplein op het programma. Op het voorplein van de attractie wisselden twee acts elkaar af. De nieuwe Helden is een groepje in eenvoudige Gouden Eeuw-kledij gestoken muzikanten dat nautische liedjes ten gehore brengt. Hippocampus, "Gladiatoren te Zeepaard", is een act waarbij twee als zeewezen geklede types op een segway-zeepaard rondjes rijden en een beetje grommen en roepen naar bezoekers. Naast deze twee acts waren er vrijwel permanent één of meerdere levende standbeelden op het plein te zien, namelijk Het beeldige boegbeeld, De Koppige Koopman of de Statige Stuurman. Deze laatste was dit jaar geen act van Jeroen Verheij omdat hij op het Fata Morganaplein al Nadir de Kwakzalver repriseerde.

In 2017 bleven de levende standbeelden; wederom zonder Verheij - hij stond als O.J. Punctuel op het Hartenhof. Daarnaast was er een piano opgesteld. Afwisselend stond er een bordje "bespeel mij" op zodat iedereen zijn kunsten kon vertonen, en speelde de Pientere Pianist fragmenten uit Eftelingmuziek. In 2018 en 2019 bleef het aanbod hetzelfde, maar vond ook Zang en Gelukkig hier zijn thuis. In 2019 was er een nieuw standbeeld, namelijk van Joris van Capadocië.

Pirañaplein (2012-2019)

De Maya-danser is nieuw in 2016

Rechts naast de ingang van de wachtrij van de Piraña was een podium opgesteld met een DJ. Voor dit podium werden Caribische dansen door een swingende dansleraar geoefend met bezoekers. Nabij de Casa Caracol werd een extra Corona-bar opgesteld waar ook nacho's werden verkocht. Rondom de bar lag wit zand om het exotische gevoel te versterken.

In 2016 kreeg het plein een wat andere invulling. Het podium keerde terug, maar bood afwisselend plaats aan een Mariachi-bandje dat steeds besloot met een Piñata-feest, een traditionele Maya-danser die kinderen mee liet dansen op de dansvloer en dan het luidruchtige optreden van de Braziliaanse Capoeira. De Corona-bar met het zandstrandje keerde niet terug. Van 2017 tot 2019 ontbrak de Maya-danser en moesten we het doen met afwisselend Mariachi en Capoeira, wel was ook de Corona-bar weer terug.

Fata Morganaplein (2012-2019)

Buikdanseres Gonda

Het Fata Morganaplein had geen muzikale act. Op dit plein werden een handvol marktkraampjes neergezet die de sfeer van een oosterse bazaar moesten benaderen. Bij de kraampjes werd overtollige of verouderde merchandise aangeboden waarop afgedongen kan worden. Daarnaast waren er drie live-entertainmentacts: Nadir de Kwakzalver, rijden op kamelen en een slangenact. De kamelen werden in 2012 geleverd door evenementenbureau The Lodge uit Gilze.[1] In 2014 was Nadir alleen de laatste van de zomeravonden aanwezig.

IJsco Ali

Net als veel andere pleinen kreeg ook het Fata Morganaplein in 2016 een behoorlijk andere invulling. Nadir is er elke week, afgewisseld door buikdanseres Gonda. De kamelen en slangen van voorgaande jaren zijn er echter niet meer, maar daarvoor in de plaats is er een act met een gloeilampgoochelaar op een vliegend tapijt (dat compleet met zijn bestuurder over de bestrating rijdt) en trekt IJsco Ali veel publiek met treiterende behendigheidstrucs met (gratis) schepijs. Het plein heeft ook een fotohoekje gekregen waar in de stijl van de troonzaal met wachters gekiekt kan worden. De overjarige merchandise keert dit jaar niet terug.

Per 2017 bleef van vorig jaar alleen IJsco Ali over; nu te zien zijn oosterse straatmagie, tapijtverkopers en 1001-nacht-illusies. Alle acts werden gepresenteerd door een personage met de naam Ali. In 2018 kon je de Kalief van Fata Morgana ontmoeten die rondliep over het plein. Er waren verder buikdanseressen en een aantal goochelacts. Per 2019 waren alleen nog de straatmagiërs aanwezig.

Steenbokplein (2012-2019)

Jürgen Freilich in 2016

Op het plein voor de Steenbok trad de eerste twee jaar een wisselende acrobatische act op, in 2012 op een klein podium naast de uitgang van de Bob, in 2013 op het plaveisel tegenover de Steenbok. Dit werd thematisch gerelateerd aan de Sleuteliers.

Sinds 2014 stond hier het Jürgen Freilich Schlager Festijn, een show rond het typetje Jürgen Freilich, die al eerder in het park te zien was met zijn Salzburgershow. Hij introduceerde per avond wisselende schlagerzangers zoals Dennie Christian en de Alpenzusjes. Vanaf 2016 werden er geen externe acts meer geboekt en moest Jürgen alleen het publiek vermaken onder de naam Jürgen Freilich Familien Fest.

Herautenplein (2014-2019)

Klaas Vaak en de Sprookjesvriendjes op het Herautenplein

Het Herautenplein was nieuw in editie 2014. Voor het voormalige Sprookjesmuseum werd een podium gebouwd waarop een klein orkestje onder leiding van een dirigent diverse Eftelingmuziek ten gehore bracht in het kader van het Sprookjesbal, het bal van de prins uit Assepoester, waarop ook diverse andere sprookjesfiguren zoals Roodkapje en Karen rondliepen.

Zij werden afgewisseld door Klaas Vaak en zijn zandkabouters die het verhaal van de Sprookjesmusical Klaas Vaak hervertelden.

Vanaf 2016 keerde het Sprookjesbal niet terug, maar Klaas Vaak, de zandkabouters en diverse sprookjesfiguren waren wel weer present. De zandkabouters hielden vanaf dit jaar een Pyjamafeestje. In 2019 zijn prinses Anura, de Fakir en Pinokkio met zijn fee te ontmoeten geweest en werden er sprookjes verteld door de vertelkabouter.

Ton van de Venplein (2014-2019)

Zwaardvechten in 2017 op het Ton van de Venplein

Ook nieuw sinds 2014, kon je op het Ton van de Venplein elfen, trollen en faunen uit Droomvlucht een dans zien doen. Koningin Titania zong het Negen Pleinen-lied. De kostuums van deze figuren zijn afkomstig van het Droomvlucht-evenementenentertainment terwijl de muziek ontleend is aan de Droomvluchtmusical. De dansers zijn van Dansacademie Lucia Marthas. Tussendoor was er een act van de Speeldoosjes waarop Droomvluchtelfjes hun dansje doen. De invulling van dit plein bleef de daarop volgende jaren redelijk vergelijkbaar.

Vanaf 2017 werd het aanbod omgegooid. De focus werd verlegd van Droomvlucht naar Raveleijn, en vond je hier folkmuziek, zwaardvechters en kon je de vijf ruiters uit de attractie ontmoeten. In 2018 ontmoette je alleen nog ruiter Thomas, en speelde er een bannenlingenband. De band werd in 2019 vervangen door de aloude Efteling Muzikanten.

Anton Pieckplein (2018-2019)

'Pieckeriaans straattheater' in 2019

Het Anton Pieckplein mag dan al vanaf 1954 in de Efteling liggen, pas sinds 2018 maakt het officieel deel uit van het Negen Pleinen Festijn; het nam hierbij de plaats in van het Witte Paardplein dat niet meer meedeed. Op het Anton Pieckplein trad 'Pieckeriaans' straattheater op dat in de jaren ervoor verspreid door het park te vinden was. In 2018 was bijvoorbeeld de Harmonie van Drie te zien. De acts konden elke week anders zijn.

Elders in het park

De Foodlaan op de Picknickweide in 2016, met torens Symbolica in aanbouw

Tijdens het Negen Pleinen Festijn werden de meanderingen van enkele attracties verlengd met hekken, waaronder bij de Gondoletta en de Piraña. Er werden extra souvenirkarren ingezet, waar voornamelijk speelgoed en lichtgevende artikelen konden worden gekocht.

Er werd veel extra horeca ingezet: karren voor ijs, drank, koffie, saté et cetera. Sinds 2016 was er extra horeca op de Speelweide onder de naam Foodlaan. Er waren extra shows van Raveleijn, Aquanura en de Sprookjessprokkelaar. In het openluchttheater in het Sprookjesbos speelde sinds 2016 een andere show dan op andere dagen onder de naam Een avond met Wolf.

In 2017 konden kinderen zich laten schminken op het plein naast het Sprookjessprokkelaarprieel.

Einde

Projecties en omroepjes vormen in 2019 het afscheid aan het einde van de avond

Na acht edities besloot de Efteling voor seizoen 2020 de avondopenstellingen over een andere boeg te gooien. In plaats van de concentratie van topdrukte op zaterdagavonden met een groots programma, werd het park in de zomermaanden op veel meer dagen in de week 's avonds opengesteld, zij het tot maximaal 22.00 uur. De bezoekersaantallen worden hiermee naar men hoopt beter over de dagen verdeeld.