Muziekkiosk op het Witte Paardplein in 2012
Kiosk op het Dwarrelplein in 2007

Een kiosk kan een muziekpodium, balieverkooppunt of informatiezuil zijn.

Muziekkiosk

De muziekkiosk is een op zichzelf staand, meestal rond podium voorzien van een dak. De kiosk vindt zijn oorsprong als tuinpaviljoen in de oriënt van de dertiende eeuw. In de achttiende eeuw kwam het fenomeen naar West-Europa en het nam met name in de negentiende eeuw een grote vlucht als kleinschalig muziekpodium in parken en op pleinen.

In de Efteling is een permanente, in metaal en zeil uitgevoerde kiosk te vinden op het Witte Paardplein. Een vergelijkbaar exemplaar stond lange tijd op het Steenbokplein, en er heeft er ook zoeen gestaan in het nieuwe Oosterpark voor de komst van Polka Marina. Op het Anton Pieckplein en later het Dwarrelplein was een kleiner, uit hout opgetrokken en in Pieckkleuren geschilderd exemplaar gestationeerd.

Kiosk op het Anton Pieckplein in 2002

Balieverkoop

Het woord kiosk ook verwijzen naar kleine balieverkooppunten, zoals bijvoorbeeld bekend van spoorwegstations. De scheidslijn is wat arbitrair, maar typisch kioskeske gelegenheden zijn:

De Kuipschuit is wel de ultieme kiosk, aangezien deze de vorm van het tuinpaviljoen combineert met de functie van balieverkooppunt.

Bagagekiosk

In Station de Oost is sinds 2016 een bagagekiosk te vinden met daarin een Zoötroop.

Informatiezuil

In elk van de vier rijken was vroeger een informatiekiosk te vinden: een zuil met een plattegrond, horecamenu's en activiteiten. Deze werden in 2011 en 2014 verwijderd.

Wijs 73x73.png
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om onderscheid te maken tussen de verschillende betekenissen en gebruiken van de term Kiosk.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Kiosk en verwijzingen daarnaartoe.

Bekijk alle lemma's die de tekst Kiosk bevatten.