De Zuipschuit in 2003
Zo moeten we ons een zuipschuit dus voorstellen

De Kuipschuit is een voormalig bierverkooppunt bij De Likkebaerd in het Ruigrijk dat gebouwd werd in 2003 onder de naam De Zuipschuit. Het opende op 29 maart tijdens een uitkoop van het park. In 2005 veranderde de naam. In 2008, met de aanvang van de bouw van Station de Oost, is het horecapunt geheel verdwenen.

Ontstaansgeschiedenis

Meerminnen en -mannen op de middenkolom

Tot 2003 vonden we bij de Likkebaerd een standaard mobiele bierkar van Dommelsch om op de drukke Zomeravonden aan de vraag naar een kouwe kletser te voldoen. In dat jaar werpt ontwerpster Marieke van Doorn het idee op om de Likkebaerd in een zeemansthema te gieten, hetgeen niet zo vreemd is met de Halve Maen en Polka Marina dichtbij en De Vliegende Hollander op komst. In plaats van de ongethematiseerde bierkar ontwerpt ze een achthoekig verkooppunt genaamd De Zuipschuit, alwaar de goudgele pretcilinders met gepaste efficiëntie uitgedeeld kunnen worden.

Uitvoering

De tent is uitgevoerd in turquoise met goudgekleurde panelen. Hierop vinden we een prent van wat op het eerste gezicht een praam, en op het tweede gezicht een drijvend café lijkt te zijn.

In Hollandse polder-setting (inclusief windmolen), vinden we een schipper in kennelijke toestand, op een fantasierijke kruising tussen een gondel en een raderboot. De fusten die hij vervoert, liggen op het dak van de roef. Achter de raampjes in de roef lijken silhouetten te wijzen op wat gezelligheid. Een mast als een zuurstok dient blijkbaar alleen voor het ophouden van de waslijn. Het totale gebrek aan perspectief en juiste verhoudingen doen vermoeden dat de auteuze het Spa Goud ook wel kon waarderen.

Naamswijziging

Twee jaar later, aan het begin van seizoen 2005 was de naam veranderd in Kuipschuit. Alhoewel niet officieel bekend gemaakt laat de reden zich raden: bier verkopen is tot daaraan toe, maar zuipen promoten was een tikje te controversieel. Met de aanvang van de bouw van Station de Oost is het horecapunt geheel verdwenen om nooit meer terug te keren. Het gerstenat wordt tegenwoordig op twee locaties in het station geschonken.