Het bord, naar ontwerp van Anton Pieck
In geopende toestand
Het Stationskoffyhuis, gesloten in de jaren negentig

Het Stationskoffyhuis is een voormalig horecapunt tegenover de Traptreintjes op hun oude locatie nabij het Lavenlaar. Het gebouw was geopend van 1964 tot begin jaren negentig.

Omschrijving

Het Koffyhuis was opgetrokken als een wit gebouw met een zeer brede luifel ondersteund door gietijzeren gedecoreerde steunen, die dient als schuilplaats voor bezoekers. Onder de luifel waren boogvensters te vinden en bovenop de rand was een ovaal bord geplaatst met daarop afgebeeld een stoomtrein met machinist en het jaartal 1843, dat mogelijk verwijst naar de belangrijke spoorwegmijlpaal van de opening van de Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Utrecht.

Naast de functie als schuilluifel was er ook een verkooppunt gevestigd. Het Stationskoffyhuis voerde een assortiment bestaande uit koffie, Brabants worstenbrood en andere versnaperingen.

Geschiedenis

Bij opening van de Traptreintjes in 1954, stond er op de plek van het Stationskoffyhuis een eenvoudig houten kraampje, onder de naam De Soete Inval (niet te verwarren met de latere snoepwinkel Soete Inval). Naast het gebouwtje prijkte een bordje met daarop de tekst: 'Stationsrestauratie', een verwijzing naar de traptreintjes.

In 1964 wordt het grotere Stationskoffyhuis gebouwd voor ƒ 8.900,-. Tot de bouw van het Volk van Laaf in 1990 verandert er maar weinig aan de omgeving van het horecapunt. Met de bouw van het Lavenlaar worden het Stationskoffyhuis en de Traptreintjes van de speeltuin en rest van het park afgezonderd. Het horecapunt sluit begin jaren negentig wegens gebrek aan klandizie. Eind 1999 sluiten de Traptreintjes om een jaar later, in 2000 verplaatst te worden naar het Ruigrijk. In dat jaar wordt ook het Stationskoffyhuis gesloopt.