Een vendingautomaat anno 2019

Op diverse plekken in het park zijn vendingautomaten te vinden. Deze verkopen blikjes of flesjes frisdrank van Coca-Cola (zoals Cola, Cola Zero, Cola Light, Fanta en Sprite) of chocoladerepen van Mars Inc. (zoals Mars, Snickers en Twix). De automaten in de Efteling hebben een front met een speciaal gethematiseerd ontwerp.

Op de huidige automaten zien we een afbeelding van een flesje met op de achtergrond een subtiele skyline van het park.

Je vindt deze automaten op de volgende locaties:

Geschiedenis

Wervend bord boven automatenruimte, 1969

Begin jaren zestig, in ieder geval in 1961 met de komst van 'openlucht-snelbuffet' De Smulpaap, heeft de Efteling drankautomaten in haar park staan.[1] Het eerste type automaat was voorzien van een grote oplichtende glasplaat waar de Efteling zelf haar eigen grafische opmaak achter kon plakken. Deze was anno 1993 nog steeds in gebruik, echter met andere opdruk dan in de jaren zestig. Deze automaten wierpen echter geen blikjes frisdrank uit. Na een keuze te hebben gemaakt voor een soort frisdrank werd in de houder automatisch een kartonnen beker geplaatst waarna de vloeistof geschonken werd. De automaten stonden dan ook enkel bij horecapunten met zitplaatsen of statafels.

Limonadeautomaat bij Wagen Gijs, 1988

De huidige fronts werden in 2019 geïntroduceerd nadat in december 2018 de voedselwaakhond Foodwatch kritiek leverde op de marketing van Coca-Cola in de Efteling: het vorige ontwerp, met een “sterrenbeeld” van Pardoes erop, was te veel gericht op kinderen.

  1. "1951 - De Efteling 10 jaar - 1961", document persinformatie door Bob Venmans, uitgave 1961