Jokies Wereld
Jokies Wereld
Het exterieur van de winkel
Locatie Reizenrijk, naast Carnaval Festival
Assortiment gevarieerd, voornamelijk Jokie, Sprookjesboom en algemeen
Thema Jokie/Carnaval Festival
Ontwerp interieur Jeroen Verheij (sinds 2012)
Geopend oorspronkelijk 1984, restyling sinds 2012
Kassa's 2
Opvolger van Het Valies
Souvenirverkoop

Jokies Wereld is een souvenirwinkel naast Carnaval Festival; de winkel ontleent zijn thema aan deze attractie en de gastheer daarvan: Jokie (de Prrretneus). Hier verkoopt men dan ook vanalles gerelateerd aan het 'merk' Jokie, dat zich richt op baby's en peuters; daarnaast zijn er overigens ook nog allerlei andere souvenirs te koop. De winkel werd ontworpen door Jeroen Verheij en in 2012 geopend gelijk met de introductie van de nieuwe Jokies in de naastgelegen attractie. Eerder waren op deze locatie de winkels Jokie de Prrretneus Souvenirs (1984-1997) en Het Valies (1998-2011) te vinden.

Omschrijving

Bij binnenkomst valt direct de eenvoudige vorm van de winkel op: een grote in donkerblauw uitgevoerde ruimte met rechte zijden en rechte hoeken. Een flinke Jokie verwelkomt de bezoeker voorin de winkel, met vogelvriendje Jet cirkelend rondom zijn hoofd onder een cirkel van rode draperieën met kwastjes.

In de ruimte zijn lage schappen geplaatst in strakke rechte lijnen. Ze zijn uitgevoerd in primaire kleuren, die zich richten op de doelgroep. De schappen zijn aangekleed in een onmiskenbare Carnaval Festival-stijl. De rode neuzen komen dan ook veelvuldig terug. Rechts naast de ingang is een media-hoek met een tv waarop afleveringen van de tv-serie afgespeeld worden en waar de Jokie-boekjes te koop zijn. De kassa bevindt zich aan linkerzijde.

Tegen de achterwand is een eenvoudig spel aangebracht. Op een blauwe achtergrond zijn groene panelen bevestigd in de vorm van de continenten op een wereldkaart, waarop Carnaval Festival-figuurtjes staan afgebeeld met een rood lampje als neus. De lampjes knipperen om de beurt over het paneel en wanneer één van de lampjes blijft branden is het de taak van degene bij de desk voor de wereldkaart om de juiste knop in te drukken. Als het goed is klinkt kort het Carnaval Festival-thema met gejuich. Bij een fout antwoord klinkt hetzelfde thema, maar dan steeds langzamer gespeeld, als een echt verliezersdeuntje. Ook licht de knop op van het goede antwoord.

Jokie en Jet
Het spel


Assortiment

Onze specialiteit: souvenirs van Jokie en Jet

Net als de andere souvenirwinkels is het assortiment vrij breed te noemen. Natuurlijk is er een meer dan gemiddeld aanbod van Jokie, maar daarnaast is er ook veel te vinden van bijvoorbeeld Sprookjesboom, algemene souvenirs en aanbod voor volwassenen zoals kleding en Blond Amsterdam.

Niettemin is er voor Vogel Rok-merchandise geen plaats in de winkel. Die werd nog enige tijd na de opening verkocht bij een souvenirkar elders op het Reizenrijkplein.

Geschiedenis

Aankondiging tijdens de verbouwing
De winkel op een impressie
In aanbouw

Zie voor eerdere winkels op deze locatie: Het Valies en Jokie de Prrretneus Souvenirs.

Op de plek waar Jokies Wereld zich bevindt is al sinds de opening van Carnaval Festival in 1984 een souvenirwinkel gevestigd: eerst onder de naam Jokie de Prrretneus Souvenirs, en tot 2012 Het Valies. Vernieuwing van al Eftelings souvenirwinkels was een lopend project, en met de terugkomst van Jokie in de attractie en de introductie van het merk Jokie is de keuze gemaakt om de hele oude winkelinhoud te verwijderen en helemaal opnieuw te beginnen in de ruimte. Het exterieur werd wel behouden.

Al sinds 2010 waren er concrete plannen voor het opknappen van de winkel. Nadat in de voorgaande jaren alle andere souvenirwinkels ook een restyling hadden ondergaan bleven na dat jaar enkel het Valies en de Loetiek over. Het Valies sloot zijn deuren in januari 2012, waarna de verbouwing begon. Een prijsvraag onder het personeel werd uitgeschreven om een naam voor de nieuwe winkel te verzinnen.

De opening van Jokies Wereld was gepland op 11 februari 2012, maar werd een week uitgesteld vanwege een lekkage tijdens de bouw die de nieuwe vloer aan gort hielp.

Aanvankelijk specialiseerde de winkel zich echt als Jokie-winkel met voornamelijk aanbod voor de doelgroep nul tot drie jarigen. Kennelijk was dit toch wat te specifiek want later werd het assortiment verbreed naar voor elk wat wils. Eind juli 2016 werden de etalages voorzien van tafereeltjes met bewegende Jokie en Jet-poppen. Dit gebeurde een dag nadat iets vergelijkbaars werd gedaan met Sprookjesboom-figuren bij Efteldingen.