Jokies Wereld

Jokies Wereld is de souvenirwinkel naast Carnaval Festival, en ontleent zijn thema aan deze attractie. De hoofdmoot van de verkochte waren is dan ook gerelateerd aan Jokie, een merk dat zich richt op baby's en peuters. De winkel werd ontworpen door Jeroen Verheij.

Omschrijving

Bij binnenkomst valt direct de simplistische vorm van de winkel op: een grote blauwe loods met rechte zijden en rechte hoeken. Een grote Jokie verwelkomt de bezoeker, met Jet cirkelend rondom zijn hoofd.

In de ruimte zijn lage schappen geplaatst in strakke rechte lijnen. Ze zijn uitgevoerd in felle primaire kleuren, die zich richten op de doelgroep. De schappen zijn aangekleed in een onmiskenbare Carnaval Festival-stijl. De rode neuzen komen dan ook veelvuldig terug. Rechts naast de ingang is een media-hoek met een tv waarop afleveringen van de tv-serie afgespeeld worden en de Jokie-boekjes te koop zijn. De kassa bevindt zich aan linkerzijde.

Jokie en Jet
Het spel


Tegen de achterwand is een eenvoudig spel aangebracht. Op een blauwe achtergrond zijn groene platen zijn bevestigd in de vorm van de continenten, waarop Carnaval Festival-figuurtjes staan afgebeeld met een rood lampje als neus. De lampjes knipperen om de beurt over het paneel en wanneer één van de lampjes blijft branden is het de taak van degene bij de desk voor het paneel om de juiste knop in te drukken. Als het goed is klinkt kort het Carnaval Festival-thema met gejuich. Bij een fout antwoord klinkt hetzelfde thema, maar dan steeds langzamer gespeeld, als een echt verliezersdeuntje. Ook licht de knop op van het goede antwoord.

Het assortiment bestaat voor het leeuwendeel uit Jokie-souvenirs en richt zich daarmee op de doelgroep van dat merk: nul tot drie jarigen. Slechts sporadisch zijn er souvenirs voor andere leeftijden te vinden. Hiermee onderscheidt de winkel zich duidelijk van de andere grote winkels in het park, waarin wel 'voor elk wat wils' te krijgen is. Ook is de winkel hiermee exclusief verbonden aan de attractie, en is er geen plaats meer voor merchandise van andere attracties zoals Vogel Rok, waarvoor voorheen wel plaats was.

Geschiedenis

De winkel op een impressie
In aanbouw

Zie voor eerdere winkels op deze locatie: Het Valies en Jokie de Prrretneus Souvenirs.

Op de plek waar Jokies Wereld zich bevindt is al sinds de opening van Carnaval Festival in 1984 een souvenirwinkel gevestigd: eerst onder de naam Jokie de Prrretneus Souvenirs, en tot 2012 Het Valies. Vernieuwing van al Eftelings souvenirwinkels was een lopend project, en met de terugkomst van Jokie in de attractie en de introductie van het merk Jokie is de keuze gemaakt om de hele oude winkelinhoud te verwijderen en helemaal opnieuw te beginnen in de ruimte. Het exterieur werd wel behouden.

Al sinds 2010 waren er concrete plannen voor het opknappen van de winkel. Nadat in de voorgaande jaren alle andere souvenirwinkels ook een restyling hadden ondergaan bleven na dat jaar enkel het Valies en de Loetiek over. Het Valies sloot zijn deuren in januari 2012, waarna de verbouwing begon. Een prijsvraag onder het personeel werd uitgeschreven om een naam voor de nieuwe winkel te verzinnen.

De opening van Jokies Wereld was gepland op 11 februari 2012, maar werd een week uitgesteld een lekkage tijdens de bouw die de nieuwe vloer aan gort hielp.

Eind juli 2016 werden de etalages voorzien van tafereeltjes met bewegende Jokie en Jet-poppen. Dit gebeurde een dag nadat iets vergelijkbaars werd gedaan met Sprookjesboom-figuren bij Efteldingen.