Loetiek
Exterieur Loetiek eind jaren 10
Functie Souvenirwinkel
Gesloten 2019
Laven vele tuinlaven
Opvolger van Jeepmolen
Opgevolgd door Spiegeltje, spiegeltje...
Locatie ten opzichte van het Lavenlaar
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Loetiek was van 1990 tot 2019 een souvenirwinkel aan het Anton Pieckplein in de stijl van het Volk van Laaf. In het gebouwtje is nu kostuumboetiek Spiegeltje, spiegeltje... gevestigd.

Omschrijving

Het gebouw heeft een octagonale vorm en is gebouwd in de ronde constructie van de Jeepmolen die daar tot 1989 in gebruik was. Net als de rest van het Volk van Laaf werd de winkel ontworpen door Ton van de Ven. Hij gaf het gebouwtje vorm op een basis van ijsselsteentjes, en met een opvallende gestuukte klokgevel bij de ingang. Aan die gevel prijkt een halfronde bloembak onder een gevelopening, met bovenop een Laafse zinken piron. Midden op het dak van het gebouw staat een hele grote zinken piron, ook weer vormgegeven als hoge Laafse 'muts' met bol. Het dak met rode leitjes steekt over een boeiboord in Pieck-groen met daaronder etalages.

De Loetiek had in de periode voorafgaand aan de sluiting een assortiment van pins, diverse oude souvenirs van het Volk van Laaf, Anton Pieck-merchandise en verschillende afgeprijsde allegaartjes. De winkel was al gesloten op rustige dagen.

Een klein halletje aan de voorzijde van het pand, ten tijde van de Jeepmolen een overkapping voor het orgel, gaf toegang tot de winkel. In het midden van de winkel stond een houten steunpilaar met daaraan een aantal houten schappen. Daaromheen stonden enkele wandschappen en aan de rechterzijde van de winkel stond een draaibaar rek met pins en hing een vitrine aan de muur met een overzicht van alle door de Efteling uitgegeven pins. Links van de ingang stond een klein kassablok met een enkele kassa.

De winkel was opgetrokken uit de houten constructie van de Jeepmolen die geschilderd is in Pieckse kleuren. In combinatie met de donkerbruine tegelvloer deed de winkel knus aan. Aan de achterzijde van de winkel zat een klein magazijn.

Vanwege de beperkte ruimte in het pandje zelf had de Loetiek ook nog een opslagruimte in de buurt, op het Dienstencentrum, achter Den Suykerbuyk.

Geschiedenis

→
Zie voor de voorgeschiedenis: Jeepmolen

De Jeepmolen werd begin jaren vijftig geplaatst als ongedecoreerde molen op de plek waar momenteel de Loetiek is gevestigd. De molen had een dak van stalen palen en zeil, en de jeeps hadden maar weinig detailleringen. Ergens tussen 1959 en de jaren zeventig werd de molen gedecoreerd naar ontwerp van Anton Pieck, waardoor de molen qua ontwerp prima aansloot bij de andere molens in de Speeltuin. Bij de bouw van het Volk van Laaf in 1989 werd besloten om de molen om te bouwen tot souvenirwinkel.

Bij de totstandkoming van het gebouwtje zag hoofd Commerciële Zaken Reinoud van Assendelft de Coningh graag grote etalageruiten op de plek waar Ton van de Ven boograampjes met kleine ruitjes had ontworpen. Er werd een compromis gemaakt: in de buitenmuur kwamen grote etalages, vervolgens kwam de etalage en daarachter zouden de kleinere ruitjes komen, zodat de sfeer in het interieur gelijk bleef. De winkel opende met min of meer dezelfde indeling als het tegenwoordige Spiegeltje, spiegeltje... dat nu in het gebouwtje huist, maar aan het plafond hing een groot geplooid plafondzeil. Later werd dit weggehaald en was het plafond te zien.

Verkoop van Laven in 2004

De winkel had tot 1997 geen Laaf Products-souvenirs in het aanbod, maar er werden enkele algemene Laafsouvenirs verkocht zoals de Lavenkrant, Laafse Lurk, Lavenposters, een viertal Lavenbeeldjes en een breed aanbod aan Pardoes-souvenirs. Vanaf dat jaar kwamen dus wel de diverse thuislaven in het assortiment. In de laatste jaren werden de Laafsouvenirs afgebouwd en is gewisseld naar een assortiment van artikelen voorzien van Anton Pieck-prenten, en diverse afgeprijsde restpartijen souvenirs.

Op 11 november 2019 sloot de Loetiek na bijna dertig jaar onder die naam geopereerd te hebben. In het gebouwtje kwam een boetiek voor (sprookjes)kostuums onder de naam Spiegeltje, spiegeltje....