Loetiek
De Loetiek in 2010
Functie Souvenirwinkel
Laven vele tuinlaven
Loetiekmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Loetiek is een souvenirwinkel aan het Anton Pieckplein in de stijl van het Volk van Laaf. De winkel heeft een ronde vorm en is gebouwd in de constructie van de Jeepmolen die daar tot 1989 in gebruik was, naar ontwerp van Ton van de Ven. De Loetiek kent een assortiment van pins, diverse oude souvenirs van het Volk van Laaf, Anton Pieck-merchandise en verschillende afgeprijsde allegaartjes. De winkel is gesloten op rustige dagen.

Omschrijving

Een klein halletje aan de voorzijde van het pand, ten tijde van de Jeepmolen een overkapping voor het orgel, geeft toegang tot de winkel. In het midden van de winkel staat een houten steunpilaar met daaraan een aantal houten schappen. Daaromheen staan enkele wandschappen en aan de rechterzijde van de winkel staat een draaibaar rek met pins en hangt een vitrine aan de muur met een overzicht van alle door de Efteling uitgegeven pins. Links van de ingang staat een klein kassablok met een enkele kassa.

De winkel is opgetrokken uit de houten constructie van de Jeepmolen die geschilderd is in Pieckse kleuren. In combinatie met de donkerbruine tegelvloer doet de winkel knus aan. Aan de achterzijde van de winkel zit een klein magazijn.

Geschiedenis

De Jeepmolen werd begin jaren vijftig geplaatst als ongedecoreerde molen op de plek waar momenteel de Loetiek is gevestigd. De molen had een dak van stalen palen en zeil, en de jeeps hadden maar weinig detailleringen. In de jaren zeventig werd de molen gedecoreerd naar ontwerp van Anton Pieck, waardoor de molen qua ontwerp prima aansloot bij de andere molens in de Speeltuin. Bij de bouw van het Volk van Laaf in 1989 werd besloten om de molen om te bouwen tot souvenirwinkel.

Het was bij de totstandkoming van het gebouwtje dat hoofd Commerciële Zaken Reinoud van Assendelft de Coningh graag grote etalageruiten zag op de plek waar Ton van de Ven boograampjes met kleine ruitjes had ontworpen. Er werd een compromis gemaakt: in de buitenmuur kwamen grote etalages, vervolgens kwam de etalage en daarachter zouden de kleinere ruitjes komen, zodat de sfeer in het interieur gelijk bleef. De winkel opende met dezelfde indeling als tegenwoordig, maar aan het plafond hing een groot geplooid plafondzeil. Later werd deze weggehaald en was het plafond te zien.

De winkel had tot 1997 geen Laaf Products-souvenirs in het aanbod, maar in de winkel werden enkele algemene Laafsouvenirs verkocht als de Lavenkrant, Laafse Lurk, Lavenposters, een viertal Lavenbeeldjes en een breed aanbod aan Pardoes-souvenirs. Sinds enkele jaren worden de Laafsouvenirs afgebouwd en is gewisseld naar een assortiment van artikelen voorzien van Anton Pieck-prenten, en diverse afgeprijsde restpartijen souvenirs.