Den Suykerbuyk: IJs & Wafel Salon
Den Suykerbuyk aan het Anton Pieckplein
Locatie Marerijk
Type balie
Assortiment ijsco & wafels
Thema Anton Pieck
Ontwerp Michel den Dulk
Geopend 2003
Kassa's 1
Terras ja
Horeca

Den Suykerbuyk is een ijs- en wafelsalon op het Anton Pieckplein waar een breed assortiment aan versnaperingen en warme en koude dranken te koop is. Heel het jaar verkoopt men hier warme wafels; in het hoogseizoen en op drukke dagen in het voor- en najaar wordt er ook ijs verkocht. Het horecapunt werd in 2003 geopend, tegelijk met de rest van het vernieuwde Anton Pieckplein van de hand van Michel den Dulk.

Den Suykerbuyk is zowel van binnen als van buiten meegethematiseerd in de gezellige oud-Hollandse stijl van het Anton Pieckplein en ook het assortiment sluit hier naadloos op aan: warme wafels met kersen en een ruim aantal soorten schepijs in versgebakken hoorntjes zijn in deze ijssalon te koop. Voor het gebouw is een terras te vinden, afgeschermd van het plein met lage muurtjes met bloembakken.

De gevel heeft twee paar openslaande deuren, het rechterpaar iets meer naar voren opgesteld zodat een ietwat L-vormig interieur ontstaat. Binnenkomend zien we aan weerszijden robuuste houten tafels, evenals in de hoek links. De vloer is betegeld met een zwart-wit blokkenpatroon.

De toonbank bestaat uit de ijsvitrine, links een afrekenpunt en rechts de wafelbakmachine. In het interieur is Jantje-Kontantje te vinden: een door Anton Pieck in 1955 ontworpen figuur die aangeeft dat hier niet op de pof gekocht kan worden met de spreuk:

Die hier wil borgen komt morgen
Vandaag is 't een dag dat ik niet borgen mag.