De Oase, tijdelijk zonder luifel in de zomer van 2010
Oosters exterieur van de Oase door Frank Schooleman

De Oase is het horecapunt aan het Fata Morgana-plein. Het horecapunt, in de vorm van een uitgiftebalie, staat in de rechterhoek van het plein en is in 1986, tegelijk met de attractie Fata Morgana geopend. De Oase is gebouwd in dezelfde Oosterse stijl als de attractie, naar ontwerp van Ton van de Ven.

De Oase kent een assortiment dat bestaat uit döner kebab en Turkse Pizza en verschillende dranken.

Oase Fruit

Tot mei 2010 bestond het assortiment uit ijs, kleine versnaperingen en dranken. Na een kleine verbouwing in juni kreeg het gebouwtje, zowel het interieur als exterieur, een nieuwe look naar ontwerp van extern ontwerper Frank Schooleman i.s.m. Annette Vishers en is het horecapunt overgestapt op een vers fruit-concept. Op 6 juni opent de Oase weer en een dag later wordt er een naambord aan de zijkant van de Oase geplaatst. Eind juli 2010 wordt de zijkant van de Oase voorzien van een blauw-geel (De Chiquita-kleuren!) gestreepte luifel met grote gedecoreerde stokken. Op de laatste toevoeging is veel kritiek geweest omdat het niet zou passen bij de oorspronkelijke stijl van de Oase, naar ontwerp van Ton van de Ven.

Met de komst van Aquanura kreeg de Oase een extra uitgifte-loket, links van het bestaande grote loket. Het assortiment van vers fruit en sappen werd ingeruild voor dat van Turkse pizza en döner kebab, extra benadrukt door een sierlijke muurschildering aan de achterzijde (aan de kant van de Steenbok) met de tekst Turkse pizza & Döner kebab, in het Nederlands en het Arabisch.

Geschiedenis

De Oase opende in 1986 met een assortiment van hamburgers en exotische vruchtsappen. In 1997 sloot het horecapunt voor een assortimentswijziging - warme dranken, hamburgers en kleine versnaperingen kwamen op het menu. Nog later werd het assortiment uitgebreid met softijs en ijscoupes en werden de hamburgers enkel in de zomer verkocht in een aparte horecakraam.

In het hoogseizoen van 2008 teste de Efteling een jaar lang met een assortiment van luxe ijscoupes met Oosterse namen. De 4 coupes werden aangeprezen op speciale gethematiseerde borden met afbeeldingen van Fata Morgana. Voor de vormgeving was illustrator Sylvan Steenbrink verantwoordelijk.