Oase
Oase in 2018
Oase in 2018
Locatie Anderrijk (Fata Morgana)
Type balieverkoop
Assortiment döner kebab, Turkse pizza en ijs
Thema Oosters
Ontwerp Ton van de Ven
Geopend 1986
Kassa's 1
Terras ja
Horeca

Oase is een verkooppunt met uitgiftebalie aan het Fata Morganaplein. Het etablissement staat in de noordhoek van het plein en is in 1986, tegelijk met de attractie Fata Morgana, geopend. Oase is gebouwd in dezelfde Oosterse stijl als de attractie, naar ontwerp van Ton van de Ven. Het assortiment bestaat uit döner kebab, Turkse pizza en verschillende dranken. Aan een aparte balie kunnen tevens softijsjes worden gekocht.

Omschrijving

Het gebouwtje staat vrij afgezonderd van de andere bouwwerken aan het plein. Het kent een opvallend andere dakvorm dan de ronde koepels op de attractie en souvenirwinkel De Bazaar aan de overkant. Het vierkante gebouw heeft een puntdak van groene pannen, met op de top een gouden spits met gekantelde halve maan. Het dak wordt aan twee kanten gedragen door negen pilaren, verbonden met accoladebogen in een opvallende oranje kleur. Daarboven een rij kantelen. De raamopeningen bij de toonbank zijn versierd met soortgelijke sierlijke bogen, hier afgewerkt in blauw.

Aan de pleinzijde heeft de Oase twee grote geel-blauw gestreepte luifels die ieder door twee gedecoreerde palen worden gedragen. Daartussen zien we het naambord van het pand, waarvan er nog een te vinden is aan de terraszijde. Hierop lezen we onder het logo 1001 Smaken.

Aan de achterzijde van het gebouw, goed te zien vanaf het pad richting de oostelijke kijkplaatsen van Aquanura, zijn sierlijke muurschilderingen te zien met de tekst Turkse pizza & Döner kebab, in het Nederlands en het Arabisch.

Het terras van Oase ligt iets hoger dan de rest van het plein en wordt omzoomd door glazen windschermen met een motiefje. Het meubilair bestaat uit eenvoudige ronde tafels met rieten stoelen die uitnodigen om vooral onderuit gezakt te gaan zitten. Er staan grote cyaankleurige parasols.

Geschiedenis

Oase in 2004

De Oase opende in 1986 met een assortiment van hamburgers en exotische vruchtensappen. Later is het gewijzigd naar ijs, snoep, koffie en frisdrank. In 1997 sloot het horecapunt voor een kleine wijziging aan het assortiment. Koffiespecialiteiten en versnaperingen als gebak kwamen op het menu. Nog later werd het assortiment uitgebreid met softijs en ijscoupes en werden de hamburgers enkel in de zomer verkocht in een aparte horecakraam.

IJscoupes

In het hoogseizoen van 2008 teste de Efteling een jaar lang met een assortiment van luxe ijscoupes met Oosterse namen. De 4 coupes werden aangeprezen op speciale gethematiseerde borden met afbeeldingen van Fata Morgana. Voor de vormgeving was illustrator Sylvan Steenbrink verantwoordelijk.

Oase Fruit

Oosters exterieur van de Oase door Frank Schooleman

Tot mei 2010 bestond het assortiment uit ijs, kleine versnaperingen en dranken. Na een kleine verbouwing in juni kreeg het gebouwtje, zowel het interieur als exterieur, een nieuwe look naar ontwerp van extern ontwerper Frank Schooleman i.s.m. Annette Vishers en is het horecapunt overgestapt op een vers fruit-concept. Op 6 juni opent de Oase weer en een dag later wordt er een naambord aan de zijkant van de Oase geplaatst. Eind juli 2010 wordt de zijkant van de Oase voorzien van een blauw-geel (De Chiquita-kleuren!) gestreepte luifel met grote gedecoreerde stokken.

Oase: 1001 Smaken

Oase: 1001 Smaken in 2012

Met de komst van Aquanura in 2012 kreeg Oase een extra uitgifte-loket, links van het bestaande grote loket. Het assortiment van vers fruit en sappen werd ingeruild voor dat van Turkse pizza en döner kebab, extra benadrukt door de teksten aan de voorgevel en muurschilderingen aan de achterzijde van het gebouw die toen werden aangebracht.