't Poffertje
De voorgevel van 't Poffertje in 2014
Locatie Marerijk
Type bediening
Assortiment poffertjes
Ontwerp Ton van de Ven (gevel vanaf 1998), Wilco Meeuwis
Geopend 1992
Kassa's 1
Terras ja
Horeca

't Poffertje is een poffertjesrestaurant in Marerijk, gelegen tegen de achterzijde van Het Witte Paard. Het in 1992 geopende restaurantje roept, net als het tegenovergelegen Carrouselpaleis, de sfeer op van de kermissen van weleer.

Al vanaf de jaren tachtig werden de poffertjes verkocht in het gebouwtje enkele meters verderop dat nu Soete Inval heet. Dit was zo populair dat dat huisje te klein werd. Daarom werd in 1992 het volwaardige poffertjesrestaurant gebouwd met een grotere capaciteit.

Ontwerp

't Poffertje in aanbouw in 1992
't Poffertje met oude schilderingen in 1994

't Poffertje is een poffertjesrestaurant naar traditioneel gebruik; overdadig qua kleur, tafeltjes in de naar Europese steden vernoemde coupés, een glanzend gedecoreerde bar en een wat tweedimensionale gevel. Hiermee doet het dus erg denken aan de rondreizende, demontabele poffertjeskramen die men nog steeds wel op kermissen kan tegenkomen.

Alhoewel Henny Knoets eerste ontwerp bij de Efteling een gevel voor een poffertjeskraam was, is dat nooit uitgevoerd. Het tegenwoordige Jugendstilontwerp van de voorgevel komt van Ton van de Ven en werd pas in 1998 aangebracht. Eerder bestond de voorgevel uit een ontwerp van Wilco Meeuwis, die ook de rest van het ontwerp voor zijn rekening nam en eerder tevens het exterieur van het Efteling Hotel ontwierp.[1] Zijn gevel werd ontworpen op basis van een geschiedkundig onderzoek naar poffertjeskramen,[2] maar kon desondanks op weinig waardering van Ton van de Ven rekenen. Desalniettemin bleef de schildering jarenlang het gebouw sieren, totdat een noodzakelijke renovatie van de gevel in 1998 Van de Ven de gelegenheid bood om zelf een ontwerp te maken.[3]

Inrichting

Centraal vooraan in het restaurant vinden we de bakplaat waar de poffertjes op bestelling bereid worden. Door middel van twee openslaande deuren kan bij warmer weer dit bepalende element ook verbonden worden met het buitenterras. Aan de andere zijde van de ruimte bevindt zich de brede, glimmende bar met grote tap en veel spiegelwerk.

In het middenstuk van het restaurant zijn tafels opgesteld in lange rijen waaraan de gast plaats kan nemen. Aan linker- en rechterzijde zijn coupés gebouwd, hokjes met daarin een langwerpige tafel met bankjes eromheen, waar de deeghapjes in iets beslotener ambiance geproefd kunnen worden. De ingang van elk hokje is voorzien van gordijnen en bovenaan een bord met een naam van een Europese hoofdstad in lokale spelling. Vanaf links met de klok mee zijn dat: Madrid, London (Londen), Paris (Parijs), Brussel, A'dam (Amsterdam); en na de bar, Praha (Praag), Wien (Wenen), Budapest (Boedapest) en Roma (Rome).

Het hokje A'dam, direct links van de bar, kan niet gebruikt worden voor gasten: daar bevindt zich een doorgang naar personeelsruimtes. Aan rechterzijde van de bar is een doorgang gemaakt naar de toiletten van het Witte Paard. In deze gang zijn Piecktekeningen opgehangen. Het hokje Praha hier direct rechts van dient als opslag en is ook niet voor gasten bruikbaar.

Het heeft een ruim buitengedeelte dat deels op de verhoogde vlonder van het gebouw gelegen is, deels op het beklinkerd terras dat voorzien is van hier en daar een glimmend stukje natuursteen. Onder de groene bomen, met uitzicht op het majestueuze Carrouselpaleis en de Stoomtrein, is het hier 's zomers prima toeven.

Assortiment

Panelen zijn geschilderd

't Poffertje is één van de weinige bediende restaurants in het Efteling-park. Het assortiment biedt geen pannenkoeken, maar wel een ruime keuze in poffertjesmaaltijden; natuurlijk naturel, maar varianten met fruit en een wisselend seizoensgerecht. De gerechten zijn wel allemaal zoet: hartige poffertjes, bijvoorbeeld met kaas, schitteren door afwezigheid.

Vóór 1992 waren poffertjes te koop in het huisje dat nu de Soete Inval is, en in het Ruigrijk bij voormalige poffertjeskraam In den Spreeuwpot. Tot omstreeks 2017 verkocht 't Poffertje ook wafels.


  1. Persinformatie Efteling 1992
  2. Efteling Hotel Special Magazine, Efteling-uitgave, 1991
  3. Mailconversatie Eftepedia/Ton van de Ven, 20-02-2014