Marerijk met groen aangeduid op een luchtfoto van het park

Marerijk is één van de vijf arealen van het Efteling-park. Het ligt in de noordwestelijke hoek en wordt op plattegronden en wegwijzers aangegeven met de kleur groen. Van 1987 tot 1999 heette dit parkdeel Westerpark.

Bij het zoeken naar de nieuwe rijknamen in 1998 werd voor het Westerpark de naam Marenland overwogen, dat dus uiteindelijk Marerijk geworden is. Het woord 'mare' is oud-Hollands voor vertelling, wat betrekking heeft op het feit dat in dit parkdeel de meeste op sprookjes en legendes gebaseerde attracties zijn te vinden als het Sprookjesbos, Droomvlucht, het Lavenlaar en Villa Volta.

Het is één van de twee rijken waar de Stoomtrein stopt.

Geschiedenis

Plaquette van Marerijk op het Sterrenplein

Marerijk is, nog voor er sprookjes in de Efteling staan, de hoek van het park waar de meeste attracties te vinden zijn. Vanaf 1952 is dat niet anders: Attracties als het Carrouselpaleis, de Speeltuin en natuurlijk het Sprookjesbos zorgen ervoor dat Marerijk het hart van de Efteling vormt. Vanaf de opening van het Spookslot in 1978 worden de grote nieuwe attracties van het park voornamelijk buiten het Marerijk gebouwd. Pas in 1990 doen de grote veranderingen binnen het park dit rijk aan, en meteen een hele drastische omdat het Volk van Laaf het hele gebied van de Speeltuin en het Anton Pieckplein doen veranderen. In de jaren 90 volgen daarna meer grote attracties als Droomvlucht en Villa Volta. In 2003 wordt het Anton Pieckplein aangepast. De meest recente grote verandering binnen Marerijk is Raveleijn.

De grenzen van Marerijk hebben niet altijd gelopen zoals ze nu zijn. Toen het park in vier arealen met namen naar de vier windstreken werd verdeeld, bestond het Westerpark enkel uit het Sprookjesbos, de Sint Nicolaasplaets en het Spookslot. Pas ergens begin jaren negentig werd het gebied van het Carrouselpaleis, het Anton Pieckplein en het Lavenlaar betrokken bij het Westerpark. Nog iets later 'verhuisde' het Spookslot van West naar Zuid.

Attracties

Wegwijzer "Marerijk"

Horeca

Souvenirwinkels

Toiletten

Faciliteiten

Pleinen

Holle Bolle Gijs