't Gemack in 2010

't Gemack is een langwerpig toiletgebouwtje dat met de achterkant evenwijdig aan de oostzijde van de Sint Nicolaasplaets gelegen is.

Het gebouwtje blinkt uit in eenvoud en is op en top op zijn plaats in het Marerijk: een Pieckser ontwerp is haast niet in te denken. 't Gemack wordt dan ook wel gezien als één van de karakteristieke plekken van de oorspronkelijke Efteling.

Ontwerp voor wegwijzer door Anton Pieck en de uitvoering in het park

In de langwerpige voorgevel zien we van links naar rechts: een verhoogd hoekaccent met raampje, een loze deur, de dubbele toegangsdeur en een afdakje met daaronder een waterplaats met drie metalen eendenkoppen waar de hele dag door drinkwater beschikbaar is. De achterzijde aan de St. Nicolaasplaets is een blinde muur.

Het archaïsche woord gemak betekent wc, en zo'n ouderwets toilet is dan ook prominent afgebeeld op een gevelsteen boven de ingang en op een groot bord dat tegenover de ingang is opgesteld. Na binnenkomst zien we links de dames- en rechts de herenwc, elk voorzien van geëmailleerde borden met een vrouw respectievelijk man van stand afgebeeld. Rechtdoor bevindt zich het onderkomen van de toiletjuffrouw.

Geschiedenis

De pre-1994-situatie zoals te zien in Peter en de Vliegende Autobus

In 1972 werd 't oorspronkelijke Gemack gebouwd, een feit dat terug te vinden is in een jaartal aan weerszijde van de gevelsteen. De wintersluiting van 1994/1995 werd aangerepen om het oude Gemack te slopen en het gebouwtje volledig opnieuw op te bouwen. Hierbij wordt de voorheen open binnenplaats overdekt met een lichtkoepel en de dubbele toegangsdeur geplaatst.[1] Na een onderhoudsbeurt wordt in de zomer van 2005 een sigarettenautomaat toegevoegd, die inmiddels weer verdwenen is.

  1. Gniletfe, jaartallenoverzicht