De Sint Nicolaasplaets in 1978

De Sint Nicolaasplaets is een plein in Marerijk, gelegen rond de Sint Nicolaasfontein vlak bij Station Marerijk.

De Sint Nicolaasplaets kan betreden worden via een hoofdpoort met reliëf, gelegen tegenover restaurant Het Witte Paard. Direct hierachter staat een fontein met een beeld van de goedheiligman. Er is een klein horecapunt in de vorm van een Unox-kar. Aan de andere kant van de fontein ligt Station Marerijk. Het plein loopt over in het Ton van de Venplein waaraan Droomvlucht, Raveleijn en Villa Volta gelegen zijn.

Geschiedenis

De naam Sint Nicolaesplaats werd van 1974 tot 2003 gebruikt voor het hele gebied dat nu tussen de poort van Sint Nicolaas en de Magische Stadspoort ligt.

Van voetbal naar picknick

Schild van de goedheiligman in de toegangspoort

In de eerste decennia van de Efteling was dit parkdeel niet voor de gewone bezoeker toegankelijk. Hier ligt namelijk al sinds 1945 het oefenveld van voetbalclub DESK. In 1970 verhuizen de voetballers naar een nieuwe locatie elders op het Eftelingterrein. Enkele jaren gebeurt er niets, maar in 1973 wordt het grasveld bij het park getrokken door de opening van Ingang West, en dient vooral als picknickveld. In 1974 wordt het veld meer aangekleed: er komt een treinstation, en het veld krijgt een echte toegangspoort. Het wordt Sint Nicolaasplaets gedoopt, en het station Station St. Nicolaasplaets.

De toegangspoort

In de toegangspoort is aan de aankomstzijde een gevelsteen aangebracht waarop Sinterklaas te zien is met de drie kinderen in een tobbe: een verwijzing naar de bekende mythe rond de Goedheiligman. Aan de achterkant van de poort zit een gevelsteen met een familiewapen en daaronder een vermelding van het jaartal 1607.

De betekenis van het jaartal is onzeker, maar het zou een verwijzing kunnen zijn naar het verbod op Sint Nicolaasmarkten, dat op 25 november 1607 werd ingesteld in Delft; de protestantse machthebbers beriepen zich erop dat liegen tegen kinderen niet juist was, om daarmee het van oorsprong Katholieke feest te kunnen verbieden.

Een eigen fontein

De fontein en het station in de winter
Unox-kraam met terrasje

In 1975 wordt de Sint Nicolaasfontein gebouwd voor het station. Het is een eerbetoon aan Anton Pieck ter gelegenheid van zijn afscheid. Ook werd in dat jaar nog een schuilhut toegevoegd, wellicht als eerbetoon aan een mindere god, misschien ook gewoon uit praktische overwegingen. Ook waren onder dezelfde overkapping garderobekluisjes te vinden. In de film Peter en de Vliegende Autobus uit 1976, landt een vliegende bus op de Sint Nicolaasplaets, hetgeen een mooi uitzicht vanuit de lucht geeft op de toenmalige situatie.

Droomvlucht en Villa Volta

Vanaf 1992 veranderde het aangezicht sterk, toen Droomvlucht geopend werd. Een groot deel van het grasveld werd bestraat en de fontein verplaatst naar de huidige positie, direct achter de toegangspoort. Grote wijzigingen volgen zich snel op: de sluiting van Ingang West in 1995 en de komst van Villa Volta in 1996 veranderen het aangezicht aanzienlijk. Ook al komt nu niet meer iedere bezoeker hier het park binnen, het blijft door de grote attracties die eraan liggen een druk gefrequenteerd stuk park.

Afsplitsing Ton van de Venplein

Bij het afscheid van Ton van de Ven in 2003 werd op papier een flinke hap uit het plein genomen, omdat het grootste deel, gelegen tussen de belangrijke Ton-attracties Droomvlucht en Villa Volta, nu Ton van de Venplein ging heten. Sinds die tijd heet alleen het stukje direct achter de poort en rond de fontein nog Sint Nicolaasplaets. In 2010 werd de inrichting nog iets aangepast, zodat een apart bestraat deel voor een Unox-kar gecreëerd werd.