Beeld op de fontein

De Sint Nicolaasfontein op de Sint Nicolaasplaets is een ronde fontein met zes waterspuiters en een hoge zuil met daarop een beeld van de heilige Sint Nicolaas.

Sint Nicolaas is de beschermheilige van kinderen en de aanstichter van het jaarlijks cadeautjesfestijn. Gekleed in zijn herkenbare rode tabberd en mijter en voorzien van zijn staf houdt hij zijn vinger geheven richting de aanschouwer. Het beeld straalt de strenge maar rechtvaardige houding uit die dikwijls met Sinterklaas geassocieerd wordt.

De fontein werd vermoedelijk een jaar na de opening van de Sint Nicolaasplaets geplaatst, in 1975. In Kroniek van een Sprookje valt te lezen dat er een passend blijvend afscheidscadeau werd gezocht toen Anton Pieck het park ging verlaten. Pieck wilde niet met een standbeeld of plaatreliëf in het park geëerd worden, zoals de plannen van de Efteling eerst zijn, maar in zijn bescheidenheid stemde hij wel in met een fontein op de Sint Nicolaasplaets.

De fontein werd achter op het grote grasveld van de Sint Nicolaasplaets geplaatst, tussen het station van de Stoomtrein en de overkapping met garderobekluisjes. Toen het gebied op de schop ging voor de bouw van Droomvlucht in 1992 werd de fontein naar voren geplaatst, op het wandelpad tussen de poort en het Ton van de Venplein.

Zie ook