Het bordje.

Het Ton van de Venplein is een plein aansluitend op de Sint Nicolaasplaets, waaraan Droomvlucht, Raveleijn en Villa Volta zijn te vinden.

Het werd in 1992 aangelegd als het plein voor de nieuwe attractie Droomvlucht. Destijds bestond het uit een groot rond plein, betegeld met klinkers, met in de binnenring twee bloemperken en een recht pad richting de ingang van de nieuwe darkride. Hier waren lantaarnpalen met bollampen te vinden en enkele houten bankjes. In 1996, bij de opening van Villa Volta, werd de tuin voor deze attractie in contact gelegd met het plein.

Op 31 januari 2003 kreeg het plein zijn naam. Als eerbetoon aan de creatief directeur Ton van de Ven die toen met de VUT ging werd dit plein, waar twee van zijn grootste creaties zijn te vinden, naar hem vernoemd. Op het plein werd in het bloemenveld aan de noordzijde van het pad een houten paal met een klein bordje geplaatst met de naam. Van de Ven is zelf hieronder altijd bescheiden gebleven, en bekende in een interview met De TV-Show op Reis van de TROS dat hij het niet vindt klinken ("Zoveel fietsenmakers heten er Van de Ven.") en het een eer vindt die meer op zijn plaats is voor overledenen.

In 2011 werd het gehele plein opnieuw aangelegd. Er kwam een kleine rotonde, betegeld in een patroon met kinderkopjes, waarin een sierlijke vorm valt te ontdekken. De bloembedden verdwenen, evenals de lantaarns. Bankjes staan nu rondom het plein en er zijn jonge boompjes in een cirkel geplant. Het naambordje is verplaatst naar de zuidkant van het plein. Reden voor deze grote aanpassingen was de nieuwe aanwinst Raveleijn, waarvan de toegang van de Magische Poort en het zandpad richting het restaurant Het Wapen van Raveleijn nu op dit plein aansluiten.

Vanaf 2014 is het één van de negen pleinen van het Negen Pleinen Festijn, de feestelijke zaterdagavonden in de zomermaanden. Er is Droomvlucht-gerelateerd entertainment te zien.

Winter Efteling

Tijdens de Winter Efteling is het Ton van de Venplein één van de locaties waar een kampvuur te vinden is. Tevens wordt hier in de winter traditiegetrouw een grote verlichte kerstboom geplaatst.