Het Wapen van Raveleijn
Hwvr3.jpg
Interieur in Het Wapen van Raveleijn
Locatie Marerijk (Raveleijn)
Type bedieningsrestaurant met (sinds 2022) dinnershow
Assortiment binnen: driegangen maaltijd
buiten: versnaperingen
Delicatesse binnen (tot 2022): kip van de grill
buiten: grote worstenbrood
Thema middeleeuwen
Ontwerp Sander de Bruijn
Geopend 2011
Terras ja
Horeca

Het Wapen van Raveleijn is een bedieningsrestaurant op de benedenverdieping van Raveleijn, dat tevens beschikbaar is als grootste evenementenlocatie binnen de Efteling. Het ligt achter de arena van de Raveleijn-show en is te bereiken via de Magische Stadspoort en het plein voor de arena. Het restaurant met plek voor 500 gasten is gedecoreerd in middeleeuwse stijl met veel bogen, nisjes, picknicktafels en druipkaarsen. Er is een overdekt buitenterras dat direct aan de arena grenst.

Het menu bestond tot 2022 uit een driegangenmaaltijd die Bourgondisch geserveerd werd, waarbij je eet wat de pot schaft. Sinds 2022 is hier dinershow Het Heldendiner te bezoeken. Het Wapen werd, net als de rest van Raveleijn, ontworpen door Sander de Bruijn en geopend in april 2011.

Tijdens seizoen 2011 werd er lunch geserveerd om 12.30 uur en diner om 17.30 uur. Er zijn ook arrangementen beschikbaar waar gezelschappen vanaf 20 personen gebruik kunnen maken van lunch of diner. De arrangementen beginnen met een bezoek aan de parkshow. Dit kan eveneens voor een zakelijke lunch, diner of borrel. Arrangementen dienen vooraf te worden geboekt, waarbij zitplaatsen voor de show en het restaurant worden gereserveerd.[1]

Omschrijving

Buitenterras in de galerij

Het buitenterras in de galerij

Je bereikt het restaurant via het plein voor de Raveleijn-arena. Helemaal rechts van dit plein, nabij het waterrad bevindt zich een poort met daarboven een figuurtje van een kok die in een ketel roert, die toegang geeft tot het buitenterras en de deuren naar het binnengedeelte. Het restaurant bevindt zich in de benedenverdieping van het gebouw. Het buitenterras grenst aan de arena waar de parkshow wordt opgevoerd, in de galerij. Vanuit hier is tijdens parkuren de show te bekijken wanneer deze wordt opgevoerd, vanuit een ander perspectief dan vanaf de tribune. Voor een plaatsje is bovendien geen kaartje nodig, maar moet het terras natuurlijk wel toegankelijk zijn. Er kan worden gezeten aan grote houten tafels met dito banken. Er kan hier wat gedronken worden, zoals frisdranken, warme en alcoholische dranken en enkele versnaperingen waaronder het nergens anders te verkrijgen grote worstenbrood.

Interieur

De bar.
Het restaurant, gezien vanaf de bar

Het restaurant is lang en smal waardoor het niet massaal oogt. Halverwege de hal, in de toren van Raveleijn, bevindt zich de keuken. Hier maakt de hal een knik naar links, waarachter zich nog een gedeelte van het restaurant bevindt. De twee hallen van het restaurant zijn compleet in middeleeuws thema aangekleed en gedecoreerd. De vloer is betegeld met oude plavuizen, de muren lijken opgebouwd uit uitgebeitelde natuurstenen die uit scheuren in de dik aangebrachte cementlaag komen. Het plafond is laag, hoewel hoog genoeg om niet te hoeven bukken, en bestaat uit gewelven, die in het midden van de ruimte rusten op dikke stenen palen. Aan de kant van de galerij zijn grote ramen met kleine vierkante vensters die zicht bieden op de arena buiten. Voor de rest staan de muren vol met planken met druipende kaarsen. Vooral 's avonds verhoogt dit de middeleeuwse sfeer sterk.

De tafels en banken zijn eveneens grote donkerbruine picknicktafels. De bar, waarvan zich er in ieder van de twee delen eentje bevindt, bestaat uit een omgevallen staande klok en verschillende houten kasten. Ook de kasten die gebruikt worden voor glazen, dranken et cetera zijn verschillend van soort, hoogte en kleur. De vloer bij de bar is van hout. Het restaurant bevat ook twee toiletten, aan iedere zijde van de eerste hal.

Beleving en assortiment

2022 tot heden

Vanaf 13 mei 2022 is eten in het Wapen van Raveleijn gekoppeld aan een dinnershow: het Heldendiner, waar de overwinning op Graaf Olaf wordt gevierd. Gasten brengen eerst een bezoek aan de laatste parkshow van die dag. Daarna eten ze in het restaurant een gedeeld voorgerecht. Ruiter Thomas en bannelingenmeisje Samira nemen de kinderen mee voor een ruiteropleiding. Hierna volgt het hoofdgerecht met slechts de keus: vis, vlees of vegetarisch. Voor kinderen is er een menu met een burger, een drakenkluif of een vegetarisch taartje. Na het hoofdgerecht doen de kinderen nog een proeve van bekwaamheid waarna ze (bij succesvol afleggen) benoemd worden tot de Orde van de Raven. Als afsluiter volgt het dessert.

2020-2021

In de zomer van 2020 werd het concept van een vast menu voor de hele tafel verlaten en kwam er meer keus. Het voorgerecht blijft een plank met verschillende soorten vleeswaren, gazpacho, groenten, kaas en brood met boter; voor de kinderen meloen met ham, fruit, groenten en een kaasstengel.

Voor het hoofdgerecht kan nog steeds gekozen worden voor de gegrilde kip, maar daarnaast ook voor gebraden varkensrib, een pannetje mosselen, of een stoofschotel met veganistische Kipstuckjes. Voor de kinderen kipworst en ribbetjes. Als dessert nog steeds het verse appeltaartje of een ijsje voor de kinderen.[2]

2011-2020

Kip van de grill.

Het diner bestaat uit drie gangen. Bij aankomst staan wijn, limonade en water al op tafel en men kan gratis vragen om meerdere dranken (met enige uitzonderingen). Het voorgerecht, of voorspyzen zoals deze op het menu genoemd worden, bestaat uit een plank met allerlei bourgondische lekkernijen als kaas, gerookte ham, Pain d'Ardenne (ambachtelijk gerijpte worst), gerookte zalm met mosterd-dillesaus, druiven, rucola en brood met roomboter.

Voor het hoofdgerecht (hoofdspyzen ridderlijk gepresenteerd) worden kinderen uitgenodigd hun eigen maaltje te halen, en wordt per tafel een volwassene een theedoek omgeknoopt die het eten mag gaan halen: een grote gebraden kip van de grill met gestoofde boerengroenten met aardappelen uit de oven en salade. Als vegetarische variant zijn er champignons in een mosterdsaus gegratineerd met kaas. Het dessert is warme appeltaart met vanillesaus. Het servies in Het Wapen is overigens voorzien van het logo van Raveleijn en menukaarten staan in speciale houders in de vorm van een kookpot.

Voor kinderen is er een alternatief: Gerookte ham met meloen, gebraden kippenpootje, in de oven gebakken aardappelpartjes, zwaardprikker met knabbelgroenten, appelmoes en een Zoethoudertje (zoethout). Tevens mogen kinderen hun eigen ijsje versieren.

Wetenswaardigheid

Het naambord met menu aan het Ton van de Venplein
  • Vanaf de opening tot 2019 had Het Wapen van Raveleijn een eigen toegangspad vanaf het Ton van de Venplein, om de Magische Stadspoort en het water dat daaromheen ligt heen, naar het bruggetje bij het waterrad. Deze entree was bij het Ton van de Venplein gemarkeerd met een zuil en een stomende kookpot. In april 2019 werd dit pad afgesloten en bezoekers worden nu geacht door de stadspoort te gaan, die altijd open blijft staan.
  • Op de glazenkast achter de bar is een rood boek te zien waar Vrouwe Goeds uit Villa Volta op afgebeeld staat met de titel "Het Boek der Regels des Abdij Postels". Naast het boek staan een aantal wijnflessen met op het etiket "Wijn uit d'Oude Herberg" met een afbeelding van de herberg met het waterrad, het stukje van Raveleijn net voor de poort naar het restaurant. Het etiket direct naast het boek is op z'n kop geplakt.
  1. Persbericht Efteling 31 januari 2011: Efteling opent nieuwe (event)locatie Raveleijn in april
  2. Efteling Blog: Nieuw menu bij restaurant ’t Wapen van Raveleijn (16 juli 2020)