Het Wapen van Raveleijn
Hwvr3.jpg
Interieur in Het Wapen van Raveleijn
Locatie Marerijk (Raveleijn)
Type bedieningsrestaurant
Assortiment binnen: driegangen maaltijd
buiten: versnaperingen
Delicatesse binnen: kip van de grill
buiten: grote worstenbrood
Thema middeleeuwen
Ontwerp Sander de Bruijn
Geopend 2011
Terras ja
Horeca

Het Wapen van Raveleijn is een bedieningsrestaurant op de benedenverdieping van Raveleijn, die tevens beschikbaar is als grootste evenementenlocatie binnen de Efteling. Het is te bereiken via het zandpad tussen de Magische Poort en Villa Volta, over het bruggetje, langs het waterrad, via de poort met een beeldje van een kok die in een grote pot staat te roeren. Het restaurant is gedecoreerd in middeleeuwse stijl met veel bogen, nisjes, picknicktafels en druipkaarsen. Het menu bestaat uit een driegangenmaaltijd die Bourgondisch geserveerd wordt, waarbij je eet wat de pot schaft. Het werd, net als de rest van Raveleijn, ontworpen door Sander de Bruijn en geopend in april 2011.

In Het Wapen van Raveleijn is plek voor 500 gasten. Het wordt geadviseerd om te reserveren. Tijdens seizoen 2011 werd er lunch geserveerd om 12.30 uur en diner om 17.30 uur. Er zijn ook arrangementen beschikbaar waar gezelschappen vanaf 20 personen gebruik kunnen maken van lunch of diner. De arrangementen beginnen met een bezoek aan de parkshow. Dit kan eveneens voor een zakelijke lunch, diner of borrel. Arrangementen dienen vooraf te worden geboekt, waarbij zitplaatsen voor de show en het restaurant worden gereserveerd.[1]

Omschrijving

Buitenterras in de galerij

Het buitenterras in de galerij

Het restaurant bevindt zich in de benedenverdieping van het gebouw. Het buitenterras grenst aan de arena waar de parkshow wordt opgevoerd, in de galerij. Vanuit hier is tijdens parkuren de show te bekijken wanneer deze wordt opgevoerd, vanuit een ander perspectief dan vanaf de tribune. Voor een plaatsje is bovendien geen kaartje nodig, maar moet het terras natuurlijk wel toegankelijk zijn. Er kan worden gezeten aan grote houten picknicktafels met dito banken. Er kan hier wat gedronken worden, zoals frisdranken, warme en alcoholische dranken en enkele versnaperingen waaronder het nergens anders te verkrijgen grote worstenbrood.

Interieur

De bar.
Het restaurant, gezien vanaf de bar

Het restaurant is lang en smal waardoor het niet massaal oogt. Halverwege de hal, in de toren van Raveleijn, bevindt zich de keuken. Hier maakt de hal een knik naar links, waarachter zich nog een gedeelte van het restaurant bevindt. De twee hallen van het restaurant zijn compleet in middeleeuws thema aangekleed en gedecoreerd. De vloer is betegeld met oude plavuizen, de muren lijken opgebouwd uit uitgebeitelde natuurstenen die uit scheuren in de dik aangebrachte cementlaag komen. Het plafond is laag, hoewel hoog genoeg om niet te hoeven bukken, en bestaat uit gewelven, die in het midden van de ruimte rusten op dikke stenen palen. Aan de kant van de galerij zijn grote ramen met kleine vierkante vensters die zicht bieden op de arena buiten. Voor de rest staan de muren vol met planken met druipende kaarsen. Vooral 's avonds verhoogt dit de middeleeuwse sfeer sterk.

De tafels en banken zijn eveneens grote donkerbruine picknicktafels. De bar, waarvan zich er in ieder van de twee delen eentje bevindt, bestaat uit een omgevallen staande klok en verschillende houten kasten. Ook de kasten die gebruikt worden voor glazen, dranken et cetera zijn verschillend van soort, hoogte en kleur. De vloer bij de bar is van hout. Het restaurant bevat ook twee toiletten, aan iedere zijde van de eerste hal.

Assortiment

Kip van de grill.

Het diner bestaat uit drie gangen. Bij aankomst staan wijn, limonade en water al op tafel en men kan gratis vragen om meerdere dranken (met enige uitzonderingen). Het voorgerecht, of voorspyzen zoals deze op het menu genoemd worden, bestaat uit een plank met allerlei bourgondische lekkernijen als kaas, gerookte ham, Pain d'Ardenne (ambachtelijk gerijpte worst), gerookte zalm met mosterd-dillesaus, druiven, rucola en brood met roomboter.

Voor het hoofdgerecht (hoofdspyzen ridderlijk gepresenteerd) worden kinderen uitgenodigd hun eigen maaltje te halen, en wordt per tafel een volwassene een theedoek omgeknoopt die het eten mag gaan halen: een grote gebraden kip van de grill met gestoofde boerengroenten met aardappelen uit de oven en salade. Als vegetarische variant zijn er champignons in een mosterdsaus gegratineerd met kaas. Het dessert is warme appeltaart met vanillesaus. Het servies in Het Wapen is overigens voorzien van het logo van Raveleijn en menukaarten staan in speciale houders in de vorm van een kookpot.

Voor kinderen is er een alternatief: Gerookte ham met meloen, gebraden kippenpootje, in de oven gebakken aardappelpartjes, zwaardprikker met knabbelgroenten, appelmoes en een Zoethoudertje (zoethout). Tevens mogen kinderen hun eigen ijsje versieren.

Wetenswaardigheid

  • Op de glazenkast achter de bar is een rood boek te zien waar Vrouwe Goeds uit Villa Volta op afgebeeld staat met de titel "Het Boek der Regels des Abdij Postels". Naast het boek staan een aantal wijnflessen met op het etiket "Wijn uit d'Oude Herberg" met een afbeelding van de herberg met het waterrad, het stukje van Raveleijn net voor de poort naar het restaurant. Het etiket direct naast het boek is op z'n kop geplakt.
Verwijzingen
  1. Persbericht Efteling 31 januari 2011: Efteling opent nieuwe (event)locatie Raveleijn in april