Spreeuwpot.jpg

In den Spreeuwpot was tussen 1981 en 1983 een poffertjeskraam in het Ruigrijk op de plek waar nu Station de Oost staat.

In 1981 werd de Spreeuwpot geopend, een horecapunt met eenvoudig poffertjesassortiment. Vermoedelijk was het een bestaande poffertjeskraam die hier geplaatst werd om de toegestroomde bezoekers van de Python in een verder nagenoeg leeg parkdeel te kunnen bedienen.

Al in 1984 verdween de Spreeuwpot weer en werd op deze plek snackschuur De Likkebaerd gebouwd. Poffertjes zijn vanaf dat moment te krijgen in het Marerijk, in Het Poffertje, een verkooppunt in de tegenwoordige De Soete Inval. Later wordt er naast de Soete Inval weer een heuse poffertjeskraam gebouwd, (ook) 't Poffertje geheten.

Spreeuwpot bij de Python in 1981

'De Spreeuwenpot', dus in afwijkende spelling, was ook de naam van een rubriek - die helaas geen lang leven beschoren was - op het Wondere Wereld Web. Van tijd tot tijd waren er op de Spreeuwenpot interessante, oude (kranten)artikelen te vinden die afkomstig waren uit het uitgebreide archief van de ter ziele gegane Efteling Fanclub.

Een spreeuwenpot is overigens een aardewerken pot die vroeger gebruikt werd om vogels in te laten broeden, om de jonge vogeltjes later op eenvoudige wijze te kunnen vangen.