De Kombuys
Voorzijde van De Kombuys
Voorzijde van De Kombuys
Locatie Ruigrijk
Type balieverkoop
Assortiment ijs, zoetigheden, dranken
Delicatesse maatje ijs
Thema De Vliegende Hollander
Ontwerp Karel Willemen
Geopend 2005
Kassa's 3
Terras ja
Opvolger van De Kurketrekker
Horeca

De Kombuys is een horecapunt met balieverkoop en terras in Ruigrijk, behorend bij het themagebied rond de Vliegende Hollander.

Op 25 juni 2005 opende de Kombuys, als verkooppunt in de omgeving van de oorspronkelijk voor 2006 bedoelde attractie de Vliegende Hollander, die extra bezoekers naar dat deel van Ruigrijk zou trekken. De Kombuys nam min of meer de plaats in van de in het begin van 2005 gesloopte Kurketrekker, dat voornamelijk als horecapunt diende voor de Python en de Kanovijver.

Ontwerp

Terras van de Kombuys

De Kombuys is ontworpen door Karel Willemen en heeft dan ook te kampen met dezelfde stijl als de Vliegende Hollander. Het geheel is gethematiseerd als een uit wrakhout opgetrokken keet, inclusief aangespoelde lantaarns en een zeil met de naam van het horecapunt erop in gotische letters. De twee grote koperen lantaarns van Ingang Parklaan uit 1949 werden voor de Kombuys gerestaureerd en gebruikt als enkele van de grote 'scheepslantaarns' op het gebouw.[1]

De raampjes rondom de twee balies zijn voorzien van glas-in-loodruitjes en aan de zijkant van het bouwsel zijn (inmiddels tot schier onleesbaar verbleekte) logboekpagina's gespijkerd, die het verhaal van kaperkapitein Willem van der Decken vertellen.

Het terras aan de westzijde van de Kombuys is min of meer gethematiseerd als vlot, met een houten vloer, een mast en een overkapping die aan zeilen doet denken. Het terras is op een dusdanige manier gepositioneerd dat bezoekers een goed uitzicht hebben op de splash van de Vliegende Hollander.

In april 2016 kreeg het horecapunt zijn eigen bijbehorende Holle Bolle Gijs toen Kapitein Gijs werd verplaatst vanuit het Sprookjesbos.

Assortiment

IJsspecialiteit

De Kombuys beschikt over drie kassa's. Het assortiment bestaat voornamelijk uit warme en koude dranken en een keur aan zoetigheden, zoals donuts, suikerspinnen en popcorn. Uniek in het park zijn de 'maatjes', bekers softijs waar drie verschillende mengsels doorheen geroerd kunnen worden: bosvruchten/aardbeiensaus, chocoladebolletjes/chocoladesaus en noten/caramelsaus.

  1. Podcast Kleine Boodschap nummer 208, 'Licht in de Efteling met Jaap, Stan en Eric' (5-4-2021)