Logo van de podcast

Kleine Boodschap is een onafhankelijke podcast over de Efteling, verzorgd door Efteling-liefhebbers Paul Sprangers en Tim Hinssen. De eerste aflevering werd online gezet in december 2017. De naam verwijst naar de Kleine Boodschap-kabouter in het Sprookjesbos.

Het is de eerste podcast die exclusief over de Efteling gaat, naar voorbeeld van D-Tales (een podcast exclusief over de Disney-parken) en Ochtend in Pretparkland (algemeen over alle pretparken).

Het idee is van Paul Sprangers, die al jaren een podcast wilde beginnen over het park in Kaatsheuvel, tevens de woonplaats van beide presentatoren. Na enkele tests en een (online) zoektocht naar een co-host kwam Paul Tim Hinssen tegen, tevens groot liefhebber van podcasts en de Efteling. Tijdens een gesprek op Twitter vielen de overeenkomende interesses van beide fans op, en was de afspraak om een eerste aflevering te maken snel gemaakt.

Opnames voor de podcast: Hinssen, Sprangers en een gast op sandalen

Sindsdien nemen Sprangers en Hinssen met regelmaat nieuwe afleveringen op, die elke maandag ter download worden aangeboden. Doorgaans om en om worden bredere, verdiepende onderwerpen besproken en wordt een overzicht van nieuwtjes uit de Wereld van de Efteling gebracht. Het tweetal schuwt hierbij ook gedetailleerde analyses van bijvoorbeeld bestemmingsplannen en beleidsstukken niet, en bespreekt deze met de nodige (deels ook beroepsmatige) deskundigheid.

Jubilea

Op 6 juli 2019 namen Tim en Paul de honderdste aflevering van Kleine Boodschap op, dit keer in gezelschap van tientallen luisteraars die hiervoor een kaartje hadden gekocht. Bij deze gelegenheid vonden de opnames plaats in het Landhuys van Efteling Bosrijk, met als speciale gasten componist René Merkelbach en ontwerper Robert-Jaap Jansen.

Aflevering 200 van 22 februari 2021 was een trippel-interview met ontwerpers Sander de Bruijn en Jeroen Verheij, en bouwkundig ontwerper Ronald Donkers.

Prijzen

Op 31 december 2019 werd Kleine Boodschap nummer één in de Podcast Top 2019, de podcastverkiezing voor beste Nederlandstalige podcast van 'Podcastnetwerk'.[1]

In mei 2022 werd Kleine Boodschap als één van vijf podcasts genomineerd voor de belangrijke Online Radio Awards 2022, in de categorie Beste Podcast 2022. De prijs werd op 19 mei uiteindelijk gewonnen door de TPO Podcast. Andere nominaties waren Het Land van Wierd Duk, Groeten uit het Zuiden! en de RacingNews365 Formule 1 Podcast. Kleine Boodschap was een bijzondere aanwezige tussen deze andere op een veel breder publiek gerichte producties.

Eftepedia

Aflevering 255, "Alles over Eftepedia", van 24 januari 2022, betreft een interview met twee van de redactieleden van het onderhavige naslagwerk. Het werd in het najaar van 2021 opgenomen in de studio van Kleine Boodschap in de buitengebieden van Kaatsheuvel.

Externe link

Zie ook

  1. De Podcast top 2019 lijst (31 december 2019)