René Merkelbach
Merkelbach met en in Raveleijn
Merkelbach met en in Raveleijn
Volledige naam René Johannes Merkelbach
Geboren Tilburg, 14 sept 1966
Beroep componist en producer
Nationaliteit Nederlands
Bekend als de componist van bijna alles sinds 2000
Personen

René J. Merkelbach (Tilburg, 14 september 1966) is een Nederlandse componist en producer. Hij maakte onder andere muziek voor Haribo-reclames en werkte met bands, maar is vooral bekend als de huiscomponist van de Efteling na Ruud Bos en Maarten Hartveldt. Hij werkt onder de bedrijfsnaam Audiocult.

Werk voor de Efteling

In 1999 stuurde Merkelbach een open sollicitatiebrief naar de Efteling, waar hij recht tegenover woont (aan de 'Modelleur' tegenover de bushalte). Dat had succes, want hij mocht een aantal stukken componeren zoals de muziek voor bedrijfsevenementen en in 2000 de soundtrack voor de nieuwe Pardoes Promenade. Nadat Hartveldt in 2006 in ongenade raakt wordt Merkelbach voor alle mogelijke projecten gevraagd.

Karel Willemen en René Merkelbach in een scène van Assepoester

De 'kleinere' muziekstukken zijn veelal digitaal uitgevoerd. Voor overige muziek schakelt Merkelbach vaak de hulp in van professionele orkesten, waaronder het Praags Symfonieorkest (Vliegende Hollander, Joris en de Draak), Het Brabants Orkest (Raveleijn, Aquanura) en het Brussels Philharmonic (Baron 1898). Bij veel Eftelingprojecten wordt hij bijgestaan door componist-arrangeur Marco Kuypers die soms ook zelfstandig projecten uitvoert onder de Audiocult-vlag.

Eftelingportfolio

Robert-Jaap Jansen en René Merkelbach in een accuwagen in Bosrijk

Merkelbach was verantwoordelijk voor de muziek of audiobewerking voor:

Attracties en park

Evenementen, entertainment en theater

Multimedia en online

Wetenswaardigheid

  • Merkelbach heeft twee kinderen, die al voor verschillend Eftelingpromotiemateriaal figureerden. Zijn zoon Aiden sprak in 2012 de tekst "Maar hij heeft niets aan! Hij heeft helemaal niets aan!" in die gebruikt is bij het sprookje De Nieuwe Kleren van de Keizer.