De trailer van de serie

Sprookjes van Klaas Vaak was een televisieserie over Eftelingfiguur Klaas Vaak, die in zijn zandkasteel sprookjes uitbeeldt via zandtekeningen.

Afleveringen

Aan het begin van iedere aflevering vliegt Klaas Vaak op zijn uil Oehoe Houdoe door de nacht over vakantiepark Bosrijk. Klaas Vaak betreedt zijn werkruimte en strooit zand op de grote tafel. Het beeld wisselt naar een opname van zand op een lichtbak, waarin de sprookjes getekend worden. Elke aflevering duurt tien minuten.

In de serie zijn de volgende afleveringen verschenen:

Aflevering 'De Indische Waterlelies'


Gert van der Vijver

Er wordt de suggestie gewekt dat Klaas Vaak, gespeeld door Jan Hoek, aan het tekenen is, maar in werkelijkheid worden de zandtekeningen van zilverzand op een lichtbak gemaakt door Gert van der Vijver.

Gert van der Vijver (1966) is een zandkunstenaar. NOS-verslaggever Robert Schinkel ontdekte hem toen hij net een paar weken bezig was. Het leidde tot zijn eerste serie, De Zandtovenaar!, uitgezonden door de KRO. Via die omroep kwam hij terecht bij de serie Sprookjes van Klaas Vaak waar zijn talenten bijzonder goed in het achtergrondverhaal pasten.

De serie en de trailer werden geregisseerd door Robert Schinkel en het decor van de serie werd ontworpen door Robert-Jaap Jansen en uitgevoerd door Jora Vision.

Muziek

Het introlied werd gecomponeerd door René Merkelbach en ingezongen door Alma Nieto. Dit nummer, later Dromen vol Wonderen genoemd, ontwikkelde zich tot het lijflied van de zandkabouter en komt op diverse plaatsen in de Efteling terug.

Vertoningen

Koop bij bol.com

De serie werd vanaf 8 november 2009 uitgezonden op Z@ppelin, Nederland 3. In de aanloop naar de eerste uitzending zond KRO Kindertijd vanaf 11 oktober alvast een 3½ minuut durende muziekclip van Klaas Vaak uit op Z@ppelin. De serie was tijdenlang doorlopend te zien in alle appartementen van Bosrijk. In maart 2010 kwamen er twee dvd's uit van de serie, met ieder vijf sprookjes. In september 2016 plaatste de Efteling de serie integraal op YouTube. In 2017 werden de afleveringen herhaald op RTL Telekids.