Cast en producenten na afloop van de première.

Sprookjesmusical Klaas Vaak was de elfde musicalproductie van de Efteling en speelde vanaf de herfst van 2013 in het Efteling Theater. De musical ging over Klaas Vaak en was een cross-over met enkele characters uit het Sprookjesbos.

De voorstelling van anderhalf uur richtte zich op kinderen en werd in eigen huis geproduceerd door Efteling Theaterproducties. Na de eerste try-out op 13 september 2013 ging hij op de 21e van die maand in première en de in totaal 85 voorstellingen liepen door tot 9 maart 2014.

Klaas Vaak berijdt Oehoe Houdoe.

Naar aanleiding van de musical werd in het Efteling Park van 14 oktober tot en met 15 november de Klaas Vaak-weken georganiseerd. Elke avond vertrok Klaas Vaak vanaf de Efteling Brink voor een ronde door het park waarbij hij en de aanwezige gasten de lichtjes ontstaken. De tocht eindigde bij de Vonderplas waar men de alternatieve versie van Aquanura voorgeschoteld kreeg.

Vanaf 11 oktober 2014 tot 15 maart 2015 ging de musical op tournee door vijftig theaters in Nederland en België. Op eerste kerstdag 2017 werd hij integraal op YouTube geplaatst. Sprookjesmusical Klaas Vaak ontving de Musicalworld Kids-award voor de beste jeugdproductie van 2014.

Verhaal

Sprookjesbosbewoners bespreken hun gekke dromen.

Klaas Vaak is een zandtovenaar die elke nacht rondvliegt op zijn uil Oehoe Houdoe om de mensen wereldwijd in slaap te brengen en goede dromen te bezorgen, gebruikmakend van zijn slaapzand. Deze operatie wordt gefaciliteerd door een klein legertje zandkabouters. Zandkabouter Korrel is (maar) net geslaagd voor zijn examen. Hij weet niet precies hoe de standard operating procedures lopen en gooit lege zandzakken maar uit het raam van het raam van het zandkasteel.

Onder de afnemers van Klaas Vaak horen ook de 'kinderen' van het Sprookjesbos: Roodkapje, Hans en Grietje en kikkerprinses Anura. Zij krijgen opeens zeer vreemde en slechte dromen. Roodkapje droomt dat haar grootmoeder bij haar op bezoek komt, Hans en Grietje komen een groentehuisje tegen en de gouden bal van Anura doet meer denken aan de rollende rots van Indiana Jones.

Heks Noxana

De reden achter dit alles blijkt de heks Noxana te zijn, die qua uiterlijk sterk lijkt op de poortheks van het Sprookjesbos. Ze heeft haar kat Nachtschade de weggeworpen lege zandzakken laten verzamelen en de achtergebleven restjes slaapzand verzameld. Deze gebruikt ze om kinderen slechte dromen te geven en zo Klaas Vaak een hak te zetten, waarvan ze vindt dat die haar vroeger onheus heeft behandeld.

Het plan wordt gedwarsboomd door de zandkabouters en de sprookjesfiguren. Kabouter Korrel wordt geleerd hoe hij de lege zandzaken in het vervolg op de juiste wijze ter recycling dient aan te bieden.

Productie

De musical werd geproduceerd door Jeroen Zwartjes, Olaf Vugts en Fons Jurgens. Het script werd geschreven door Allart Blom, de regie was in handen van Hetty Feteris. Het decor werd ontworpen door Robert-Jaap Jansen.


Jada Borsato - De Wereld van Klaas Vaak

De muzikale leiding was in handen van René Merkelbach. De titelsong "De wereld van Klaas Vaak" werd gezongen door een slissende Jada Borsato; het is een variant op het nummer "Sprookjes van Klaas Vaak" dat gebruikt wordt als leader van de televisieserie.

De zes volwassen hoofdrollen in de sprookjesmusical werden gespeeld door Diederik Rep (Klaas Vaak), Willem-Jan Stouthart (Oehoe Houdoe), Eline Schmidt (Noxana), Karel Simons (Nachtschade), Hein Gerrits (hoofdzandkabouter) en Sabrine Hallewas (zandkabouter). De vier vaste kinderrollen worden afwisselend gespeeld door Vajèn van den Bosch, Venna van den Bosch, Manouk Pluis (Anura), Eva van Kolsteren, Juliana Zijlstra, Mandy de Lee (Roodkapje), Hugo Wagenmakers, Kobe Verdonck, Sem Bach (Hans), Échica Florijn en Roosmarijn Otten (Grietje). Daarnaast spelen elke voorstelling nog zeven kleinere kinderen de rol van zandkabouters. Deze zeven zijn elke voorstelling nieuw; in totaal spelen er 595 mee. Ook bij de tournee langs theaters in den lande werden steeds weer zeven nieuwe kinderen geworven.

Album

Albumhoes

De muziek uit de musical verscheen ook op het gelijknamig album. Het werd deels opgenomen in Swamp Studio in Raamsdonk. Als bonustrack is opgenomen het lied "Dromen vol Wonderen" (volgens de hoes "Wereld van Klaas Vaak"), ook al bekend als leader van de gelijknamige televisieserie, gezongen door Alma Nieto. Het is dus niet de versie van Jada Borsato.


Sprookjesmusical Klaas Vaak
Nr. Titel Duur
1. "Ouverture" (Klaas Vaak) 0:56
2. "In de nacht" (Klaas Vaak, Korrel, De Zandkabouters) 3:09
3. "Droom je wel, of droom je niet - Slaap Zacht" (Klaas Vaak) 2:21
4. "De Jat Kat" (Klaas Vaak) 0:43
5. "Nog even" (Noxana, Nachtschade) 1:43
6. "De spreuk van Noxana" (Noxana) 0:39
7. "De rare, gekke dromen van Klaas Vaak" (Klaas Vaak, Oehoe Houdoe) 2:39
8. "Het feest van Korrel" (Korrel, De Zandkabouter) 2:33
9. "Maar toen ik wakker werd" (Noxana) 3:22
10. "De rare, gekke dromen van Klaas Vaak - Reprise" (Klaas Vaak) 0:37
11. "Hakken in het zand" (Klaas Vaak, Oehoe Houdoe, Korrel, Stuif, De Zandkabouters) 2:39
12. "Noxana" (Anura, Roodkapje, Hans en Grietje) 1:17
13. "Slaap Zacht" (Klaas Vaak) 1:14
14. "Het feest van Korrel - Reprise" (Korrel, De Zandkabouters) 1:29
15. "In de nacht Reprise" (Klaas Vaak) 1:40
16. "De wereld van Klaas Vaak - Bonustrack" (Alma Nieto) 3:54
30:12

Promotie

Klaas Vaak Zandloper Spel

Ter promotie van de musical werden onder andere posters verspreid, met op de achterzijde het Klaas vaak Zandloper Spel (sic), een soort ganzenbordspel met eigen spelregels, opgehangen aan het personage Klaas Vaak en zijn uil Oehoe Houdoe. Al spelende kom je ook andere Efteling-attracties tegen die in je voordeel of in je nadeel zijn. Het spel heeft een maximale speelduur van 20 minuten, de fictieve tijd waarbinnen Klaas Vaak (en wel vóór zonsopgang) weer terug moet zijn in zijn zandkasteel.