Fons Jurgens
Fons Jurgens in 2018
voor de Sprookjesboom
Volledige naam Alphons Gozewijn Antoon Jurgens
Alias Fons
Geboren Eindhoven, 1 aug 1969
Jaren actief okt 1995 - heden
Beroep algemeen directeur
Nationaliteit Nederlands
Personen

Alphons Gozewijn Antoon Jurgens MMO (Eindhoven, 1 augustus 1969) is algemeen directeur van de Efteling sinds 17 april 2014.

Eftelingcarrière

Hij kwam in oktober 1995 in dienst bij de Efteling als beleidsmedewerker commerciële zaken. Later werd hij 'assistent-hoofd park, attracties & entree', waarbij hij ingewerkt werd door Jan van Meel en ook nog zelf entreekaartjes scande. Ook was hij enige tijd operationeel verantwoordelijk voor de Milieudienst[1]. Per januari 2000 werd hij rijkenmanager van het Anderrijk, met een kantoor bovenin het station van de Bob, en later directeur exploitatie park.

Fons Jurgens in 2012

Sinds begin 2011, met het vertrek van Carin van Berkel, was hij directeur commerciële zaken en als zodanig lid van de Raad van Bestuur. Hij (co-)produceerde ook een aantal musicals in het Efteling Theater.

Directeur

Jurgens met de Zwavelstokjes

Op 10 december 2013 werd bekend gemaakt dat hij Bart de Boer zou gaan opvolgen als directievoorzitter. Bij zijn aantreden in april 2014 liet hij weten dat hij anders dan zijn voorganger De Boer niet per se in de schijnwerpers wil staan, zichzelf meer als aanvoerder van een team ziet en investeringen meer wil serialiseren. Gevraagd naar zijn persoonlijke doelstelling, zegt hij:[2]

Mijn voorgangers zaten hier tot vijf tot tien jaar. Het zou mooi zijn als me dat ook lukt en dat ik de Efteling dan mooier achterlaat dan het nu al is.

Bij een herschikking van de directiefuncties per 1 januari 2022 werd zijn titel Algemeen Directeur, directeur Organisatie & Innovatie.

Persoonlijk

Fons Jurgens woont in Cromvoirt, is getrouwd en heeft drie kinderen. Zijn hobby is hockey, actief en als JD2-coach van HC Den Bosch. Ook is hij betrokken bij de koninklijke Halsche Stoombierbrouwerij van de familie Jurgens.

Zijn schoonvader Berry Bemelmans was ten tijde van zijn benoeming tot directeur voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Wetenswaardigheden

  • Fons Jurgens hield in de jaren 90 zijn vrijgezellenfeest in de Mini Efteling. Met enkele vrienden heeft hij alle attracties aanschouwd.[3]
  • Jurgens heeft het niet zo op achtbanen en zijn gereserveerdheid om als Efteling-directeur in (bijvoorbeeld net nieuw geopende) attracties te stappen is een terugkerend thema in nieuwsberichten en interviews.
  1. BNR: Interview Fons Jurgens (29-5-2017)
  2. Brabants Dagblad: Nieuwe man, zelfde missie: naar magische vijf miljoen (18 april 2014)
  3. Van Veldhoven: Een uit de hand gelopen hobby. 30 jaar De Mini Efteling (2015)