Anderrijk met blauw aangeduid op een luchtfoto van het park

Anderrijk is één van de vijf arealen van het Efteling-park. Het ligt in het zuidwesten en wordt op plattegronden en wegwijzers aangegeven met de kleur blauw. Van 1987 tot 1999 heette dit parkdeel Zuiderpark.

De naam Anderrijk is er op gebaseerd dat deze hoek van het park geen duidelijk overkoepelend thema heeft. Thematisch gezien hebben de attracties weinig met elkaar van doen, maar ze zijn allemaal 'anders' dan onze normale Hollandse belevingswereld. Hetzelfde kan overigens moeiteloos van andere rijken gezegd worden, en het illustreert daarmee de gekunsteldheid van de rijkennamen die pas bedacht zijn toen de meeste attracties er al stonden.

Geschiedenis

Plaquette van Anderrijk op het Sterrenplein

Vroeger bood dit rijk slechts plaats aan vijvers, wat picknickvelden, tennisbanen en de Veulenweide. De enige attractie die hier in die tijd te vinden was was de Roei- en Kanovijver. In 1978 werd in dit gebied het Spookslot geopend en het rijk was ook in de jaren daarna dé plaats voor nieuwe, revolutionaire attracties. Van 1987 (opening van De Steenbok) tot 2001 bleef het qua nieuwe zaken stil in Anderrijk, totdat in dat jaar met de bouw van PandaDroom werd begonnen. In recenter jaren zijn grotere aanpassingen aan Anderrijk de sloop van de Piraat, de wijzigingen rondom de aanleg van Aquanura, en de upgrades van PandaDroom en Bob naar respectievelijk Fabula en Max & Moritz. Bij die laatste attractie is in 2020 en 2021 een themagebied rondom die personages ontstaan.

Luchtfoto uit 1980 met Anderrijk voor in beeld

De grenzen van Anderrijk zijn nauwelijks veranderd in de loop der jaren, enkel het Spookslot is pas ergens in de jaren negentig tot het Zuiderpark gaan behoren. Het gebied rondom het Huis van de Vijf Zintuigen, de Pardoes Promenade en de Brink werd wisselend tot het Anderrijk gerekend, soms tot het eigen areaal "Entree", maar is ook vaak buiten de rijkenindeling gehouden. Sinds 2017 is dit onderdeel van het Fantasierijk.

Attracties

Horeca

Souvenirwinkels

Toiletten

Pleinen en plassen

Holle Bolle Gijs

Verdwenen attracties