Piraat
Piraat in 2008
Piraat in 2008
Locatie Anderrijk
Type balieverkoop
Assortiment suiker
Gesloten 2009
Kassa's 1
Terras ja
Opvolger van Consumptieverkoop Kanovijver, Het Misverstandt
Opgevolgd door pad naar Baron
Horeca

Piraat is een voormalig horecapunt in Anderrijk, gelegen tegenover Het Seylend Fregat.

Piraat was een piepklein, in Pieckse kleuren geschilderd houten gebouwtje dat aan het Pirañaplein te vinden was. Het assortiment was beperkt en bestond uitsluitend uit zoetigheid zoals popcorn, spekjes, ijs en suikerspinnen.

Op de plek van het horecapunt stond vanaf ongeveer 1957 al Consumptieverkoop Kanovijver. Dit verdween in 1981 ten faveure van Het Seylende Fregat aan de overkant van het plein. Toch kwam enkele jaren later ook hier weer een verkooppunt terug. Het gebouwtje kreeg aanvankelijk de naam Het Misverstandt. Vermoedelijk aan het eind tweede helft van dat decennium werd het De Piraat. Wellicht in een poging iets meer aan de sluiten bij de nautische themalijn die loopt van De Witte Walvis via Matroos Gijs naar Het Seylend Fregat. In 2001 werd het lidwoord op de gevel overgeschilderd en sindsdien heette het horecapunt dus Piraat.

In 2009 moest het horecapuntje wijken voor het vijfde deel van het Groenplan, waarbij het pad naast de Piraat enkele meters zou worden opgeschoven richting de Kanovijver, om zo meer plek te creëren voor Theater Anderrijk. Het theatertje is er nooit gekomen; het pad naar Ruigrijk is wel verlegd en loopt nu over de plek waar de Piraat zich bevond, tegenwoordig richting de vele jaren later gebouwde Baron 1898.