Hollandsche Gebakkraam
De gebakkraam naast het Efteling Theater
Hollandsche Gebakkraam
Locatie Fantasierijk
Type balieverkoop
Assortiment gefrituurde deegwaren en dranken
Delicatesse oliebol
Thema kermis
Ontwerp Karel Willemen
Geopend < 1998
Verbouwd 2020
Kassa's 2
Terras nee
Horeca

De Hollandsche Gebakkraam is een oliebollenkraam op het Eiland van de Vijf Zintuigen, achter de hoofdentree, naast het Efteling Theater met de opening richting Aquanura. De huidige versie is in 2020 geheel nieuw gemaakt naar ontwerp van Karel Willemen, ter vervanging van de vorige versie die vele jaren op diverse plekken in de Efteling heeft gestaan.

Omschrijving

Interieur van de kraam

Naast het Efteling Theater, richting de vlonder aan de Vonderplas staat een brede kraam met een barok gedecoreerd front. De basis wordt gevormd door panelen in entreegebied-groen, met daarop kruldecoraties in de andere entreegebied-kleur goud. Op de panelen is een ruitmotief in twee schakeringen paars aangebracht alsmede decoratieve spiegels. Bovenop staat het naambord, dat een achtergrond heeft van een koksmuts met strik en twee pollepels. De kraam kan worden afgesloten met een klep die naar boven toe opent en dan als luifel fungeert. Achter het front gaat een standaard horecaunit schuil. In het interieur is het krulmotief doorgezet en de verlichting wordt geleverd door bollampen. Er zijn vitrines waarin het bereide gebak zichtbaar is voor de klanten.

Het assortiment is zoals men dat in heel Nederland tegenkomt: oliebollen met en zonder krenten, berlinerbollen en wafels. Zoals het hoort worden de oliebollen ter plekke gefrituurd. Ook wordt er verpakt kermissnoep verkocht zoals zuurstokken en suikerspin.

Geschiedenis

Eerste generatie van de kraam op het Dwarrelplein
Panelen zijn geschilderd

De huidige kraam is de tweede generatie. Zijn voorganger, die op verschillende plaatsen in het park heeft gestaan, leek uiterlijk veel op soortgelijke kramen die men in het land tegenkomt. Het bord op de bovenzijde vermeldde naast Hollandsche Gebakkraam ook de aanduiding Oliebollerie en tweemaal het jaartal 1935, en op de rand aan de onderzijde vond men drie maal dezelfde afbeelding van twee engeltjes met een bloempot. Het interieur bevatte zoals het een klassieke kermiskraam betaamt schilderingen en spiegels en tweemaal in rood neon de tekst Verse Oliebollen geschreven. In de uitgifteopening, die werd omzoomd door een rode markies was de koopwaar achter glazen platen te zien.

Schetsontwerp nieuwe kraam door Willemen

Deze kraam stond in ieder geval al voor 1998 gedurende het hoofdseizoen opgesteld op de Parkeerpromenade voor het Huis van de Vijf Zintuigen. 's Winters was de kraam te vinden tussen het Anton Pieckplein en het IJspaleis, langs de Dubbele Laan. Vanaf mei 2012 werd deze permanent aan het Dwarrelplein geplaatst: het plein op de plek waar nu het Efteling Grand Hotel staat. Hij stond rechts naast de toenmalige Ingang Park, ongeveer ter hoogte van de huidige onderdoorgang onder het Grand Hotel, met de rug naar het spoor.

Hollandsche Gebakkraam 2.0

De kraam was in 2020 technisch afgeschreven en daarom moest er een nieuw exemplaar komen. Karel Willemen was verantwoordelijk voor het ontwerp van het exterieur. Het assortiment bleef gelijk, aanvankelijk ook de plek aan het Dwarrelplein. De nieuwe kraam opende daar op 6 maart 2020.

Vanwege de start van de werkzaamheden aan het Grand Hotel in het voorjaar van 2022 moest de kraam daar weg. Na even in de opslag gestaan te hebben werd hij eind juli 2022 op zijn huidige locatie geplaatst, met de opening richting de Aquanuravijver. Op 3 augustus was hij daar voor het eerst geopend.