Het Kapoentje
Het Kapoentje
Het Kapoentje
Locatie Oosterpark
Type balieverkoop
Geopend 1989
Gesloten 1993
Kassa's 1
Terras ja
Opgevolgd door Buon Giorno's
Horeca

Het Kapoentje was van 1989 tot 1993 een horecapunt aan de toegangsweg tot het Oosterpark, in het gebouwtje waar nu De Meermin zit.

Een kapoen is een gecastreerde haan; deze hanen werden gecastreerd voor de kippenvleesproductie, omdat ze na castratie zwaarder worden en het vlees malser blijft. Op het bord boven de uitgiftebalie was dan ook een haan afgebeeld. De naam doet vermoeden dat je hier terecht kon voor kip-gebaseerde spijzen.

Het gebouw van Het Kapoentje werd in 1989 gebouwd onder de werknaam "Verkooppunt Oost", als vooruitgeschoven post voor toelopers naar het Oosterpark.

Links naast Het Kapoentje heeft een mobiele verkoopkraam opgesteld gestaan die (al) de naam Meermin droeg, en daarvoor hoogstwaarschijnlijk in gebruik was als Het Zwarte Schaep in het Westerpark.

In seizoen 1993 werd het verkooppunt aan de achterzijde uitgebreid en ging het verder als Buon Giorno's, dat pizza's verkocht; dat werd op zijn beurt in 1996 opgevolgd door De Meermin die er nog altijd gevestigd is.

Een verwijzing naar dit horecapunt kwam in 2020 terug in het park toen ontwerper Jeroen Verheij het bord met de kapoen plaatste bovenop een als kippenschuur vormgegeven terras bij het dat jaar geopende Frau Boltes Küche.