De Eigenheymer
Eigenheymer op de Sint Nicolaasplaets
Op de Sint Nicolaasplaets
Locatie Mare-, Ruig- en Anderrijk
Type balieverkoop
Assortiment aardappelspiralen
Ontwerp Jeroen Verheij, Karel Willemen
Geopend 2012, 2013, 2016
Kassa's 3 × 1
Terras alleen in Marerijk
Horeca

De Eigenheymer is de naam van de verrijdbare kramen die te vinden zijn op de Sint Nicolaasplaets en het Ruigrijkplein, en een koekoeksklokblokhut op het Max & Moritz Plein (die laatste heet "Eigenheymer" zonder lidwoord). Er worden gefrituurde aardappelspiralen verkocht.

Het concept, geleverd door de firma Spirello, bestaat uit een hele aardappel in de schil die op een stokje gestoken is en in een automaat tot een doorlopende spiraal gesneden werd, om daarna ingevroren te worden. In de Efteling wordt de diepgevroren spiraal vervolgens dertig seconden gefrituurd. De klant kiest voor zout, barbecue- of paprikapoeder dat over de spiraal gestrooid wordt en rekent € 2,60 af voor een kleine of € 3,60 af voor een 'XXL'.

Geschiedenis

De eerste kraam

Eerste locatie van een Eigenheymer

De eerste kraam werd geopend op 18 juli 2012 in het Marerijk op de plek waar eerder De Bokkenrijder stond aan het Ton van de Venplein, rechts naast de ingang van Villa Volta. Het is een ontwerp van Jeroen Verheij. De komst sloot aan bij een trend van dit soort verkooppunten: vergelijkbare kramen waren al eerder gespot in andere pretparken als Walibi Holland. De toevoeging was onderdeel van een bredere uitrol van mobiele horecapunten in de Efteling.

De oorspronkelijke leverancier was Qureo (later Chiptwister geheten) en de producten werden in de kraam vers bereid: in de Eigenheymer werden hele aardappels aangeleverd die ter plekke op een stokje gestoken werden, via een apparaat tot een spiraal gesneden en daarna gefrituurd. De klant kon kiezen voor kaas-, zout/zuur-, zeezout- of barbecuepoeder dat over de spiraal gestrooid werd en rekende € 2,75 af. De populariteit gecombineerd met de bereidingstijd van elke bestelling resulteerde in soms flinke wachtrijen voor de kraam.

Meer Eigenheymers

Eigenheymer op M&M-plein
Eigenheymer bij Station de Oost

Wegens succes is een tweede kraam onder dezelfde naam sinds 26 juni 2013 op het Ruigrijkplein te vinden. Deze kar werd geplaatst waar nu de ingang van Nest! is, en is vrijwel identiek aan de eerste: alleen zijn de groene houtaccenten hier bruin, en op het naambord staat een figuur met een fez, kennelijk om aan te sluiten bij het tegenovergelegen Station de Oost. De kar werd in 2021 vanwege de komst van Nest verplaatst naar de lus van de Oude Tuffer.

De Eigenheymer in het Marerijk werd in oktober 2015 van plek gewisseld met een Unox-kar en staat nu een paar meter verderop, op de Sint Nicolaasplaets.

Naambord De Eigenheymer Ruigrijk

In 2016 werd het nog immer zeer succesvolle concept ook in Anderrijk geïntroduceerd. Op 21 oktober opende daar een Eigenheymer in één van de in de Winter Efteling 2015-2016 gebouwde koekoeksklokblokhutjes (ontwerp Karel Willemen) op het Steenbokplein, nu Max & Moritz Plein geheten.

Nieuwe leverancier

Per 1 januari 2019 stapte de Efteling over van Chiptwister naar de nieuwe leverancier Spirello. Deze levert geen vers maar een kant en klaar diepvriesproduct dat alleen nog afgefrituurd hoeft te worden. Een groot voordeel voor de Efteling is dat hiermee de Eigenheymers veel sneller gemaakt zijn en daarmee de wachttijden voor de horecapunten verkort konden worden. Er zijn nu ook twee varianten beschikbaar: normaal (een stuk kleiner dan die van Chiptwister, € 2,60) of 'XXL' (€ 3,60) en er kan nu zout, barbecue- of paprikapoeder overheen gestrooid worden.

COVID-19

Spiralen gaan van de glijbaan in 2020

Tijdens de coronacrisis in 2020 werden bij de Eigenheymers glijbaantjes gemaakt bij het afhaalloket. Gasten kunnen op die manier hun aardappelsnack krijgen zonder in contact te komen met de medewerker. De glijbanen waren gemaakt van enkele houten planken en een doorgesneden pvc-regenpijp.