COVID-19 (Corona Virus Disease 2019) is een pandemische ziekte veroorzaakt door SARS-CoV-2-virus.

Eind 2019 ontstond een epidemie van de ziekte in de Chinese provincie Wuhan. Al snel ontstonden in meerdere landen wereldwijd besmettingshaarden, waaronder Nederland. Op 11 maart 2020 werd het officieel geclassificeerd als een pandemie, een wereldwijde epidemie. Dit leidde tot de sluiting van de Efteling van zaterdag 14 maart tot een nu nog onbekende datum.

Eerste besmetting

Op 27 februari 2020 werd het eerste ziektegeval in Nederland gemeld. Nota bene een man die woont in de gemeente Loon op Zand waarin ook de Efteling gelegen is: hij heeft het virus opgedaan tijdens een zakenreis naar Italië voor zijn werk in de schoen- en lederbranche.[1] Op dat moment liet de Efteling weten dat er, mede op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), geen specifieke maatregelen genomen werden door het park. Op 1 maart werden er briefjes opgehangen in de toiletten met instructies over hoe effectief handen te wassen.

Maatregelen in Brabant

Handenwastips in de Efteling-toiletten

Landelijk nam het aantal besmettingen snel toe met een concentratie in de provincie Noord-Brabant. Met name ook in deze provincie waren er tientallen besmettingsgevallen die nog niet gelinkt konden worden aan een duidelijke bron. Daarom werd door de 'veiligheidsregio's' op 6 maart besloten tot een dringend advies om thuis te blijven als je de symptomen vertoont. De Efteling reageerde daarop met het advies aan medewerkers én bezoekers om dat inderdaad te doen, en met het aanbod dat Brabanders een geboekte vakantie bij de Efteling kosteloos kunnen omboeken. Op 10 maart werd besloten om alle grote evenementen in Noord-Brabant af te gelasten en sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.

Voor de Efteling was dit nog geen aanleiding om te sluiten. Men zegt geen evenement te zijn en dus nog niet tot sluiten verplicht te zijn.[2] Wel zijn diverse evenementen in het park afgelast, zoals de Rabo Klantendagen in het weekend van 21 & 22 maart[3] en een IAAPA-bijeenkomst. Ook gaat het park "onderzoeken" hoe grote groepen van elkaar gescheiden gehouden kunnen worden, maar daar zijn de eerste dagen nog geen zichtbare effecten van te merken. Op 12 maart maakte men bekend wachtrijen van attracties te zullen beperken op basis van een maximum aantal personen per attractie.[4]

Sluiting van de Efteling

Melding op de Efteling-homepage

Omdat de virusbesmettingen landelijk nog niet onder controle kwamen maakte de regering op 12 maart aanvullende maatregelen bekend. In heel Nederland geldt tot 31 maart het advies thuis te blijven als je symptomen hebt, zoveel mogelijk thuis te werken en sociale contacten te vermijden. Alle evenementen van meer dan 100 personen worden afgelast en musea gesloten.

Op 13 maart was het park open maar waren speciale borden geplaatst

De Efteling reageerde hierop door het Efteling Theater (waar de show CARO speelt) en het Efteling Golfpark beide te sluiten in ieder geval tot en met 31 maart. Voor het attractiepark en de verblijfsaccommodatie werden nog geen maatregelen genomen in afwachting van een advies van de Brabantse veiligheidsregio's. Op 13 maart was het park dan ook gewoon geopend.[5] Wel waren er diverse maatregelen zichtbaar, zoals beperkte toelating tot attracties en restaurants, sluiting van de Single riders-wachtrijen (zodat je niet bij vreemden in een voertuig komt) en borden die opriepen afstand te houden tot anderen.

Sluitingsmelding op de website

Om half twee op 13 maart werd bekend gemaakt dat de Efteling alsnog per zaterdag 14 maart gesloten zal zijn tot en met 31 maart. Alle verblijfsaccommodaties sluiten vanaf 17 maart. Wie een verblijf heeft geboekt voor dit eerste weekend kan dus nog komen, maar niet het attractiepark bezoeken. Naar aanleiding van extra landelijke maatregelen waaronder het verlengen van alle sluitingen, is op 16 maart ook de sluiting van de Efteling verlengd tot en met 6 april. Ook Villa Pardoes is tot die datum gesloten.

Op 24 maart werd de sluitingsperiode van alle bedrijfsonderdelen verlengd voor onbepaalde tijd. De Efteling deed een beroep op overheidssteun via de regeling Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid voor 3300 werknemers die nu thuiszitten maar wel gewoon doorbetaald worden.[6]

Medewerker met het virus

Op 16 maart kwam naar buiten dat ook een medewerker van de Efteling besmet is met het virus. De betreffende man werkte de afgelopen twee weken precies één dag, namelijk op 12 maart bij Baron 1898. Volgens de Efteling zijn de contacten van de medewerkers met bezoekers beperkt gebleven, omdat het een rustige dag was. Zijn directe collega's zijn geïnformeerd over de situatie.[7]

Verwijzingen
  1. Brabants Dagblad: De eerste coronapatiënt van Nederland zag ze denken (27 maart 2020)
  2. Looopings: Efteling neemt extra maatregelen vanwege coronavirus (10 maart 2020)
  3. Rabobank.nl: Rabo Klantendagen in de Efteling (10 maart 2020)
  4. Looopings: Efteling sluit wachtrijen af bij drukte (12 maart 2020)
  5. Voorpagina Efteling.com, 13 maart 2020
  6. Nederlandse Omroep Stichting: Radio 1 Journaal: Efteling vraagt steun van overheid (26 maart 2020)
  7. Looopings: Efteling-medewerker met corona (16 maart 2020)