Instructiebord en desinfectiepunt op het Ton van de Venplein, 27 mei 2020

COVID-19 (Corona Virus Disease 2019) is een pandemische ziekte veroorzaakt door SARS-CoV-2-virus.

Eind 2019 ontstond een epidemie van de ziekte in de Chinese stad Wuhan. Al snel ontstonden in meerdere landen wereldwijd besmettingshaarden, waaronder Nederland. Op 11 maart 2020 werd het officieel geclassificeerd als een pandemie, een wereldwijde epidemie. Dit leidde tot de sluiting van de Efteling van zaterdag 14 maart tot en met dinsdag 19 mei 2020.

Eerste besmetting

Op 27 februari 2020 werd het eerste ziektegeval in Nederland gemeld. Nota bene een man die woont in de gemeente Loon op Zand waarin ook de Efteling gelegen is: hij heeft het virus opgedaan tijdens een zakenreis naar Italië voor zijn werk in de schoen- en lederbranche.[1] Op dat moment liet de Efteling weten dat er, mede op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), geen specifieke maatregelen genomen werden door het park. Op 1 maart werden er briefjes opgehangen in de toiletten met instructies over hoe effectief handen te wassen.

Maatregelen in Brabant

Handenwastips in de Efteling-toiletten

Landelijk nam het aantal besmettingen snel toe met een concentratie in de provincie Noord-Brabant. Met name ook in deze provincie waren er tientallen besmettingsgevallen die nog niet gelinkt konden worden aan een duidelijke bron. Daarom werd door de 'veiligheidsregio's' op 6 maart besloten tot een dringend advies om thuis te blijven als je de symptomen vertoont. De Efteling reageerde daarop met het advies aan medewerkers én bezoekers om dat inderdaad te doen, en met het aanbod dat Brabanders een geboekte vakantie bij de Efteling kosteloos kunnen omboeken. Op 10 maart werd besloten om alle grote evenementen in Noord-Brabant af te gelasten en sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.

Voor de Efteling was dit nog geen aanleiding om te sluiten. Men zegt geen evenement te zijn en dus nog niet tot sluiten verplicht te zijn.[2] Wel zijn diverse evenementen in het park afgelast, zoals de Rabo Klantendagen in het weekend van 21 & 22 maart[3] en een IAAPA-bijeenkomst. Ook gaat het park "onderzoeken" hoe grote groepen van elkaar gescheiden gehouden kunnen worden, maar daar zijn de eerste dagen nog geen zichtbare effecten van te merken. Op 12 maart maakte men bekend wachtrijen van attracties te zullen beperken op basis van een maximum aantal personen per attractie.[4]

Sluiting van de Efteling

Melding op de Efteling-homepage

Omdat de virusbesmettingen landelijk nog niet onder controle kwamen maakte de regering op 12 maart aanvullende maatregelen bekend. In heel Nederland geldt tot 31 maart het advies thuis te blijven als je symptomen hebt, zoveel mogelijk thuis te werken en sociale contacten te vermijden. Alle evenementen van meer dan 100 personen worden afgelast en musea gesloten.

Op 13 maart was het park open maar waren speciale borden geplaatst

De Efteling reageerde hierop door het Efteling Theater (waar de show CARO speelt) en het Efteling Golfpark beide te sluiten in ieder geval tot en met 31 maart. Voor het attractiepark en de verblijfsaccommodatie werden nog geen maatregelen genomen in afwachting van een advies van de Brabantse veiligheidsregio's. Op 13 maart was het park dan ook gewoon geopend.[5] Wel waren er diverse maatregelen zichtbaar, zoals beperkte toelating tot attracties en restaurants, sluiting van de Single riders-wachtrijen (zodat je niet bij vreemden in een voertuig komt) en borden die opriepen afstand te houden tot anderen.

Sluitingsmelding op de website

Om half twee op 13 maart werd bekend gemaakt dat de Efteling alsnog per zaterdag 14 maart gesloten zal zijn tot en met 31 maart. Alle verblijfsaccommodaties sluiten vanaf 17 maart. Wie een verblijf heeft geboekt voor dit eerste weekend kan dus nog komen, maar niet het attractiepark bezoeken. Naar aanleiding van extra landelijke maatregelen waaronder het verlengen van alle sluitingen, is op 16 maart ook de sluiting van de Efteling verlengd tot en met 6 april. Ook Villa Pardoes is tot die datum gesloten.

Op 24 maart werd de sluitingsperiode van alle bedrijfsonderdelen verlengd voor onbepaalde tijd. De Efteling deed een beroep op overheidssteun via de regeling Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid voor 3300 werknemers die nu thuiszitten maar wel gewoon doorbetaald worden.[6]

Medewerker met het virus

Op 16 maart kwam naar buiten dat ook een medewerker van de Efteling besmet is met het virus. De betreffende man werkte de afgelopen twee weken precies één dag, namelijk op 12 maart bij Baron 1898. Volgens de Efteling zijn de contacten van de medewerkers met bezoekers beperkt gebleven, omdat het een rustige dag was. Zijn directe collega's zijn geïnformeerd over de situatie.[7]

Tijdens de sluiting

 • Op 10 april publiceerde het park een fraaie Dronevlucht-video op de parkmuziek van René Merkelbach. De beelden tonen een gesloten maar duidelijk al in lentegroen gehuld park.
 • Op 11, 12 en 13 april organiseerde het park een speciaal evenement voor de medewerkers: een autotocht door het gesloten park. Medewerkers konden in zo'n 20 minuten in een afgesloten auto een tocht door het lege park maken. De route door de Efteling begon bij het Dienstencentrum naast Carnaval Festival en eindigde bij het Huis van de Vijf Zintuigen.
 • Vrijdag 8 mei werd de Efteling Familie Quiz gehouden: een online quiz over de Efteling gepresenteerd door O.J. Punctuel, waaraan je met heel je gezin kon meedoen. Er was ook een editie voor (thuiszittende) medewerkers.

Heropening in stappen

Op 8 mei ging het Efteling Bosrijk weer gedeeltelijk open. De vakantiehuisjes heropenden als eerste, en op 11 mei volgden de hotelkamers in het Poorthuys en Landhuys. De Boshoeves voor groepen bleven gesloten. Het Badhuys en winkeltje Kleyn WaerenHuys bleven ook dicht. Restaurant Het Eethuys was toen alleen toegankelijk voor vakantiegangers in de hotelkamers; gebruikers van de huisjes waren op hun eigen kookvoorzieningen aangewezen. Het Efteling Hotel en vakantiepark Efteling Loonsche Land bleven vooralsnog geheel gesloten om zo de Efteling weer langzaamaan in opererende modus te brengen. Ook het park zelf was uiteraard nog gesloten.[8]

Lang wachten voor de eerste reserveringen bij de heropening

Vanaf 20 mei werd het park, op basis van een reserveringssysteem, met een beperkte capaciteit weer geopend. De dagen hiervoor was al proefgedraaid met medewerkers, verblijfsgasten van het heropende Bosrijk en abonnementhouders. Ook het Efteling Hotel en vakantiepark Efteling Loonsche Land openden op die datum weer.

Maatregelen

Instructievideo voor de bezoekers

In het weer geopende park zijn diverse maatregelen genomen om bezoek te kunnen toelaten maar de overdracht van corona te beperken. Hierbij wordt het protocol Veilig Samen Uit gevolgd dat is opgesteld door de brancheverenigingen Club van Elf en Vereniging van Dierentuinen. Overal in het park zijn borden geplaatst met instructie-pictogrammen behorend bij dit protocol die je dus in andere attractieparken en dierentuinen ook tegenkomt.

De desinfectiepalen staan verspreid over het hele park

Het park is op allerlei punten aangepast. Op centrale punten zijn zelfbedienings-desinfectietafels neergezet. Eind juni werden deze vervangen door desinfectiepompjes in de vorm van goudbruine palen met kraantje en voetpedaal. De capaciteit van attracties is flink beperkt omdat er binnen afstand gehouden wordt, bijvoorbeeld één gezin per bootje. Op veel plekken worden plaatsen nu aangewezen.

Overal zijn met rood/witte belijning wachtroutes gecreeerd waarlangs op gepaste afstand van je voorganger gewacht kan worden. Deze slingeren zich ook over de pleinen omdat vanwege de grotere afstand de bestaande wachtbereiken niet voldoen. Ook horeca en wc's hebben deze wachtsystemen. In elk toiletblok mag maar één gezin tegelijk naar binnen, wat ook daar tot wachttijden leidt. Er zijn extra tijdelijke wc's geplaatst op de Speelweide, de Pythonweide en bij het Spookslotplein. Ook zijn er spatschermen geplaatst en draaien shows als Raveleijn niet. In het Sprookjesbos is een eenrichtingsroute aangegeven met bebording en pijlen op de bestrating. Single-riders wachtrijen en de baby switch zijn gesloten.

Bij horecapunten kan er tot 1 juni uitsluitend afgehaald worden. Op de buitenterrassen kun je dit opeten. Een al lopende proef met online eten bestellen bij de Hongerige Machinist werd snel uitgerold naar andere horecapunten zoals de Smulpaap en het Seylend Fregat. Vanaf 1 juni is een aantal horecapunten en terrassen geopend voor bediening, met een binnencapaciteit van maximaal dertig personen.

Actiefoto-leverancier Picsolve ging op 4 mei 2020 failliet; het draaide al langer verlieslatend maar de COVID-19-crisis deed het de das om. Bij de heropening van het park bleven de actiefotopunten daarom gesloten. Overigens bleven de fotoflitsen in de attracties wel gewoon braaf doorflitsen. Fotowinkel Plaetjesmakers werd een souvenirwinkel.

In juni werden door toegenomen drukte wachtrijen verder verlengd en liepen ook vaak op onorthodoxe plaatsen. Zo moest je voor Carnaval Festival wachten op de parkeerplaats van het Dienstencentrum, bij Fata Morgana achter het gebouw en liep de rij van Droomvlucht door Raveleijn naar de voormalige wachtrij die al lang gesloten was. Gedurende de maand werden er wel steeds meer spatschermen toegevoegd in meanderingen om deze al te gekke oplossingen wat te kunnen afbouwen. Het opbouwen, schilderen (in de juiste meanderingkleur) en monteren van al deze spatschermen, die het park zelf ook wel 'kuchschermen' noemt, was een hele klus: een team van twintig medewerkers was er dagelijks mee bezig vanuit het Gildehuys. Er werden 140 polycarbonaatplaten, 27.000 schroeven, 30 kilometer hout en 2,5 kilometer aan pvc-folie gebruikt.[9]

Voor het personeel is ook voorzien in extra voorzieningen: om ook in het Personeelsrestaurant bij het Carrouselpaleis voldoende afstand te kunnen houden, is het binnendoor bereikbare Carrouseltheater ingezet als extra kantine. Ook wordt het verder grotendeels gesloten Station de Oost in Ruigrijk ingezet als tweede grote personeelsrestaurant. De Stoomtrein stopt hier niet.

Bij Symbolica wordt sinds de heropening geëxperimenteerd met grote schermen in de voorshow. Uiteindelijk besluit men in het hoogseizoen om de trap continu open te laten staan. Bezoekers kunnen meteen doorlopen naar de catacomben, al moet er overal natuurlijk afstand gehouden worden. In de paviljoens worden grote schermen geplaatst en sommige gedeelten van de buitenwachtrij worden niet gebruikt.

Capaciteit

Na de proefdagen met alleen abonnementhouders werd het park vanaf 20 mei geopend met een capaciteit van ongeveer 6000 bezoekers per dag. Dit werd al vrij snel iets verhoogd waardoor de wachtrijen in het park een stuk langer werden, en op allerlei provisorische manieren verlengd moesten worden. In juni werd op de vrijdagen en zaterdagen gewerkt met speciale avondopenstellingen voor abonnementhouders, om zo de druk van deze bezoekersgroep op de dagopenstellingen wat te beperken. Dit beleid werd in juli en augustus over de hele week uitgerold, maar dan wel voor iedereen te reserveren, en niet meer exclusief voor abonnees.


Verwijzingen
 1. Brabants Dagblad: De eerste coronapatiënt van Nederland zag ze denken (27 maart 2020)
 2. Looopings: Efteling neemt extra maatregelen vanwege coronavirus (10 maart 2020)
 3. Rabobank.nl: Rabo Klantendagen in de Efteling (10 maart 2020)
 4. Looopings: Efteling sluit wachtrijen af bij drukte (12 maart 2020)
 5. Voorpagina Efteling.com, 13 maart 2020
 6. Nederlandse Omroep Stichting: Radio 1 Journaal: Efteling vraagt steun van overheid (26 maart 2020)
 7. Looopings: Efteling-medewerker met corona (16 maart 2020)
 8. Looopings: Efteling zet belangrijke stap: vakantiepark Bosrijk gaat weer open (30 april 2020)
 9. Looopings: Efteling werkt met man en macht aan spatschermen voor wachtrijen (16 juni 2020)