De Langstraat in 1748

De Langstraat is de benaming voor de streek boven de Loonse en Drunense Duinen, met Waalwijk als middelpunt, die eeuwenlang het centrum voor leder- en schoenenproductie van Nederland is geweest.

In 1949 werd in het Kaatsheuvelse R.K. Sport- en Wandelpark de expositie De Schoen '49 georganiseerd. Burgemeester R.J.Th. van der Heijden ziet de potentie van dit recreatiegebied en zet de oprichting van Stichting Natuurpark de Efteling in gang om de toeristische sector van de regio te stimuleren en minder afhankelijk te worden van de lederindustrie.

Of het een vooruitziende blik was is moeilijk te zeggen, maar na de oprichting van de EEG is vanaf eind jaren 50 is de neergang in de schoenenindustrie in gang gezet. Op dit moment is er vrijwel geen schoenenindustrie meer in het gebied, maar is er nog steeds veel schoenenhandel gevestigd.

Ter herinnering aan de rijke geschiedenis van de Langstraat wordt jaarlijks de 80 van de Langstraat gelopen. Deze wandeltocht is een zogenaamde Kennedymars met een lengte van 80 km.