Single riders-wachtrij van de Bob

Een single riders-wachtrij is een aparte attractieingang voor personen die niet per se samen met bekenden van een attractie willen genieten.

Het concept stoelt op het gegeven dat de meeste mensen het park in een groep bezoeken en ook graag met die groep gezamenlijk de attracties willen beleven. Bij het plaatsnemen in het transportsysteem leidt dit er soms toe dat er een zitplaats overblijft. De eerstvolgende persoon in de reguliere wachtrij biedt geen soelaas voor het opvullen van de lege positie, omdat deze waarschijnlijk op zijn beurt ook weer met groepsgenoten samen wil rijden.

De single riders-wachtrij biedt hier uitkomst. Personen die het niet erg vinden om alleen in te stappen kunnen hier aansluiten. Zodra er in een voertuig een lege plek over is, wordt iemand uit deze wachtrij gekozen om hem op te vullen. De alleenrijder heeft het voordeel van een kortere wachttijd. De attractie-uitbater kan zijn capaciteit beter benutten en dus de lengte van de reguliere wachtrij reduceren.

De wachtrij vereist wel wat tolerantie van de reguliere wachters, die soms een vreemde in 'hun' transportmiddel moeten dulden.

In de Efteling

Als experiment kreeg de Bob sinds 1 juli 2013 een single riders-entree. Dat experiment slaagde, en de nieuwe attracties Baron 1898 en Symbolica hebben vanaf hun opening een dergelijke ingang gekregen. Sinds 31 maart 2018 heeft ook de toen heropgebouwde Python een single riders-wachtrij en enkele weken later, op 25 mei, werd ook Joris en de Draak voorzien van een extra ingang voor einzelgängers. De Vliegende Hollander kreeg per 2 maart 2019 een single riders-wachtrij.