Jelka en Kendrik verwelkomden bezoekers

Winter Efteling 2020-2021 was de tweeëntwintigste Winter Efteling en was slechts drieënhalve week geopend, van 19 november tot 14 december 2020.

Corona-aanpassingen

Visual van de Warme Winter Weide

Volgens de oorspronkelijke plannen zou het evenement plaatshebben van 16 november 2020 tot en met 31 januari 2021. Het jaar 2020 stond in het teken van de COVID-19-pandemie. Tijdens het voorafgaande seizoen waren daarom in het park al diverse maatregelen van kracht, zoals verplicht reserveren, beperkte bezoekersaantallen, aangepaste wachtrijen en was horeca beperkt tot afhaal. Ook voor de Winter Efteling waren aanpassingen gemaakt in het kader van het beperken van besmettingen. Er waren extra overdekte zitplaatsen gecreëerd op de Sint Nicolaasplaets, het Hartenhof, bij Frau Boltes Küche en bij Panorama. In het Carrouseltheater was een tijdelijke supermarkt ingericht, het Warenhuis, om de gereduceerde horecacapaciteit op te vangen.

De belangrijkste wijziging was dat het IJspaleis op de Speelweide vervangen werd door een nieuwe, openlucht-verblijfsplek op dezelfde plaats: de Warme Winter Weide als hart van de Winter Efteling dat jaar. Je vond er (aanvankelijk) entertainment, vuren, souvenir- en versnaperingverkoop.

Attracties en horeca

Afgelopen seizoen was Max & Moritz en het bijbehorende Max & Moritz Plein geopend. Een aantal van de koekkoeksklokhuisjes die in vorige edities op het Steenbokplein stonden, kwamen nu terug op de Warme Winter Weide. Op het Max & Moritz Plein was niet veel speciaals meer te doen, afgezien van een vreugdevuur.

Langlaufbaan 't Hijgend Hert, een vast onderdeel tijdens eerdere Winter Eftelings op het traject van het Kinderspoor, werd dit jaar niet opgebouwd vanwege kostenbesparingen. Ook de Winterse Illusie bij Villa Volta werd om die reden niet van stal gehaald.[1]

Een lokale specialiteit: Mikkemannen

Aan het horeca-aanbod werden deze editie warme kaneelbroodjes toegevoegd (Warme Winter Weide, De Gebrande Boon, Kogeloog en De Rustende Reiziger), en er werden Mikkemannen verkocht: een warm broodje met kaneel en boter, bij het Witte Paard en Panorama. Bij de Smulpaap waren de beladen frietjes, door de Efteling loaded fries genoemd, in een winterspecial te krijgen: met paddenstoelenstoof, en bij de Unox-karren was er een Chili Cheese-variant van de hotdog, en de bekende erwtensoep van het merk te krijgen.[2]

Decoratie

De vorig jaar geïntroduceerde potkachels keerden terug (overigens niet dezelfde potkachels op de dezelfde plek) en waren nu voorzien van een knisperend geluidseffect. Op het Max & Moritz Plein stonden ter decoratie Max en Moritz uitgevoerd als sneeuwpop.

Vloek en een zucht

Dit alles stond klaar, maar op het moment van geplande aanvang was de Efteling echter nog gesloten onder de maatregelen van rijkswege. De eerste openingsdag na deze sluiting was daarmee gelijk de start van de Winter Efteling: 19 november. Eind november zijn er, onder andere na het publiceren van een filmpje van hossend, zich niet aan de regels houdend publiek op de Winter Weide,[3] aanpassingen gedaan in het beleid. Het entertainment dat daar optrad werd geschrapt, en de vuren in het park worden nu (paradoxaal genoeg) niet meer ontstoken vanaf een minimum aantal bezoekers in het park op die dag.

Met ingang van 15 december werd echter weer een sluiting van minstens vijf weken opgelegd. Aan het eind van 2020 liet de Efteling weten dat het evenement ten einde is en niet nog voortgezet zou worden, ook niet als de Efteling in januari toch weer open zou mogen (wat overigens niet het geval bleek). Alles werd tijdens de sluitingsperiode weer afgebroken en opgeborgen.

Zie ook

  1. Brabants Dagblad: Corona zet streep door IJspaleis, langlaufen en vuurwerk in Efteling (1 oktober 2020)
  2. Efteling Blog: Winterse Zoete en Hartige Lekkernijen (30 november 2020)
  3. Looopings: Video: ondanks coronamaatregelen volop feest in de Efteling (29 november 2020)