3D-knipkaart: een gelaagd idee

Het pad van Symbolica naar het Marerijk is tijdens de Winter Efteling aan weerszijden in het groen aangekleed met manshoge 3D-knipkaarten in een houten lijst. Op de kaarten zijn Piecks aandoende wintertaferelen te zien.

Een 3D-knipkaart is een knip- en plakwerk dat gemaakt wordt uit enkele 2D-velletjes met afbeeldingen. Door deze netjes uit te knippen en vervolgens uitgeknipte figuren iets vooruitgeschoven op de achtergrond aan te brengen, ontstaat een enigszins driedimensionaal beeld.

Voor de Eftelingse variant zijn ontwerpen gemaakt van winterse situaties, die duidelijk geïnspireerd zijn op Pieck, maar niet zijn werk zijn. Met name de figuren (op elke kaart zien we ook hetzelfde gezinnetje met vader met hoge hoed afgebeeld) zijn in een laag naar voren gehaald om ze te doen uitsteken tegen de achtergrond. Een oranjegele spot, gericht op lampen en vuren, laat ook deze meer naar voren komen.

Saillant is dat de tekeningen gesitueerd lijken te zijn in de wereld van het nabijgelegen Diorama. Zo kunnen we op de knipkaart met kermisvermaak het ballonnenvrouwtje, de kermisattracties en de huisjes zien die ook in het miniatuurlandschap terug te vinden zijn. De gast krijgt zo een gezichtspunt alsof hij in het Dioramastadje zelf zou staan.

De knipkaarten waren in 2010 voor het eerst te zien. In de Winter Efteling-edities daarvoor stonden langs dit pad uitvergrote Piecktekeningen op schildersezels, met erbij een blow-up schilderspallet met de bekende Pieckkleuren verf en enkele penselen. De Piecktekeningen hadden wel wintertaferelen maar waren niet gerelateerd aan Piecks werk voor de Efteling.