Langnek met nieuwe sjaal en muts

Winter Efteling 2018-2019 was de twintigste Winter Efteling en werd gehouden van 12 november 2018 tot en met 31 januari 2019. De openingstijden waren dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur (in weekenden tot 19.00 uur); tussen 22 december en 6 januari tot 20.00 uur en op 31 december tot 18.00 en van 19.00 tot 01.00 uur (attracties tot middernacht). De entreeprijs bedroeg € 38.

Tijdens deze Winter Efteling was in het Efteling Theater CARO te zien.

Attracties

Schaatsuitgifte in het nieuwe Koetshuys

Aan het vorig jaar vernieuwde IJspaleis zijn wederom verbeteringen aangebracht. Zo is er extra sfeerverlichting (onder andere het Noorderlicht wordt nagebootst tegen het plafond van het tentzeil), een verbeterde toegang tot de horeca en is er een nieuwe hut (het Koetshuys) voor de verhuur van de schaatsen. Langlaufbaan 't Hijgend Hert en de 3D-projectie bij Villa Volta zijn gelijk aan vorig jaar.

Alpenmühle op het Steenbokplein

Nieuw dit jaar is Die Alpenmühle van 8,5 meter hoog op het Steenbokplein, die de Rodeo Eland van vorig jaar vervangt. De attractie heeft zes gondels en biedt plaats aan maximaal 24 personen.

Fotowand in een chaletje op het Steenbokplein

In één van de chaletjes op het Steenbokplein is een nieuwe fotowand geplaatst waarvoor je een foto kunt maken, met cartooneske sneeuwpopversies van Efteling-figuren.

Horeca

Er worden deze winter heel veel extra zoete en hartige snacks en warme dranken in verschillende variaties aangeboden bij bijna alle horeca in het park.

Zo zijn er een grote stroopwafel met topping naar keuze op het Carnaval Festival- en Ton van de Venplein, speciale wafels bij Den Suykerbuyk en De Kombuys, suikerspin met glitters op een speciaal stokje bij Het Seylend Fregat en 't Suyker Huys en de Donut-IJspaleis-Special in het IJspaleis.[1]

Glad IJs verkoopt dit jaar warme beenham in plaats van de flammkuchen die er vorige Winter Efteling gebakken werden. Bij de Unox-karren is een broodje worst te halen met extra rode ui, gebakken spekreepjes, kaasvlokken en honing-mosterdsaus. Bij de Burger Backery en De Likkebaerd een broodje hamburger met zuurkool, augurk, spekreepjes en gele mosterd. Het broodje bal met ambachtelijke gehaktbal, zuurkool, spekjes en mosterdsaus is deze winter te halen bij 't Gebraad. De Gulden Gaarde en In de Gelaarsde Kat bieden een tosti met brie, walnoten en cranberry-compote en op het Steenbokplein kan je bij een chalet een broodje braadworst krijgen waar aardappelsalade en mosterdsaus op wordt gedaan.[2]

Bij verschillende chalets worden koffiespecials geschonken met een gingerbread-poppetje en warme chocolademelk met kokos. De jaarlijkse Chocomel-mok heeft deze winter een afbeelding van een Raveleijn-ruiter. De vier variaties op de chocolademelk, waaronder het Sneeuwwitje, zijn dit jaar te krijgen bij Kleyne Klaroen, In den Hoorn des Overvloeds en de Flierefluiter. Nieuw dit jaar is glühwein met citroen, appel en steranijs.[3]

Entertainment

Winter Efteling Kinderkoor

Het entertainment is op hoofdlijnen gelijk aan dat van vorig jaar. Op het Dwarrelplein tref je 's morgens Efteling-bewoners als Roodkapje aan. Op de Pardoes Promenade zingen Sprookjesbosbewoners winterse liedjes. In het openluchttheater wordt de show Sprookjesboom laat het sneeuwen gespeeld. Pardoes en Pardijn staan bij hun nieuwe podium vlakbij Symbolica. De acts van de Sprookjessprokkelaar en Jokie & Jet hebben een winters tintje.

Terug zijn d'Ouwe Liefde bij het vreugdevuur bij de Halve Maen, de Efteling Muzikanten in Reizenrijk en De Lichtpuntjes op het Steenbokplein. Ook De Vuurprins en Sneeuwprinses zijn weer te zien in het IJspaleis, met dit jaar een nieuw lied en een nieuwe troon. Nieuw is het Winter Efteling Kinderkoor: een quintet bij het vreugdevuur op het Ton van de Venplein.[4]

Decoratie

IJzige begroeiing in de grot van Sneeuwwitje

In de recent gerenoveerde grot van Sneeuwwitje werden 'berijpte' sliertjes begroeiing opgehangen.

Van de Reizigster bij de langlaufbaan is een exemplaar gemaakt met winteroutfit en lange latten tussen haar armen en stokken in haar handen.

Witte bollen met lichtjes langs de promenade

Op de Pardoes Promenade drijven bolvormige lichtelementen in de waterparijen. Langs de spoorlijn achter het IJspaleis zijn uitvergrote witte bloemen geplaatst.

Langnek heeft deze winter een muts op in plaats van oorwarmers. Het hoofddeksel werd op 14 november gebreid in het IJspaleis als onderdeel van de Goedgemutste Breicampagne, om aandacht te vragen voor de één miljoen eenzame ouderen in Nederland.[5] Dat werd tevens duidelijk gemaakt door een bord dat bij de dienaar geplaatst werd.

Zie ook

  1. Efteling Blog: Zoete lekkernijen tijdens de Winter Efteling (30 oktober 2018)
  2. Efteling Blog: Hartige Winter Efteling-snacks (13 november 2018)
  3. Efteling Blog: Proef deze drankjes tijdens de Winter Efteling (27 november 2018)
  4. Efteling Blog: Volop entertainment in de Winter Efteling (16 oktober 2018)
  5. Efteling Blog: Een nieuwe wintermuts voor Langnek (8 november 2018)