Winterse Illusie-projectie op Villa Volta
Speeltuin- en Geeuwende Gijs hebben nu ook winterse edities.

Winter Efteling 2011-2012 was de dertiende Winter Efteling die werd gehouden vanaf 10 november 2011 tot en met 5 februari 2012. De openingstijden waren dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur, van 24 december tot en met 8 januari tot 20.00 uur, en op 31 december tot 01.00 uur. De entreeprijs bedroeg € 32,-.

Door de Efteling wordt in de promotie veel nadruk gelegd op de grote nieuwigheid van dit jaar: de Winterse Illusies, projecties na de avondval. Bij Villa Volta wordt door middel van '3D video mapping' de illusie gewekt dat het gebouw niet zo stevig is als gedacht. In de Spookslottunnel zijn geesten geprojecteerd, die de langslopende gast achtervolgen, en bij De Vliegende Hollander zien we een projectie van Willem van der Decken. De acrobatische toeren die jarenlang aan het eind van de dag in de nok van het Huis van de Vijf Zintuigen werden uitgehaald staan vanaf dit jaar niet meer op het programma.

Ook een primeur is dat de Efteling nu open is voor het vieren van Oud & Nieuw; voor het eerst in de geschiedenis van het park kan er afgeteld worden tot het nieuwe jaar. Op de Brink wordt onder het genot van een glaasje bubbelwijn afgeteld naar 2012. Het is veel drukker dan verwacht wat zich met name uit in chaos tot diep in de nacht bij het uitrijden van de parkeerplaats. Het succes is aanleiding om Oud & Nieuw een vaste plek op de Winter Efteling-kalender te geven.

Speeltuin- en Geeuwende Gijs hebben nu ook winterse uitvoeringen. Ook de Fakir heeft nu een wintereditie met een mooie, vaste sjaal.

Zie ook