Het Kinderspoorgebied, nieuw aan de Siervijver, is nu ook toegankelijk in de winter.

Winter Efteling 2000-2001 is de tweede Winter Efteling die werd gehouden, en de tweede van de drie proefedities. Deze winter was de Efteling geopend op 9, 10, 16 en 17 december 2000 en van 23 december 2000 t/m 7 januari 2001. De openingstijden waren dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur (op 31 december tot 18.00 uur). De entreeprijs bedroeg ƒ 32,50.

Er werd lering getrokken uit de eerste editie. De decoraties werden aangebracht volgens het adagium “buiten koud, binnen warm”, waarbij koude kleuren als blauw en wit vooral buiten werden gebruikt, en binnen vooral warme kleuren als geel, rood en bruin centraal stonden. Er werd flink geïnvesteerd in decoratie die nog jaren terug zou komen: voorbeelden daarvan zijn de Laafse Winterspelen, de Kaarsenkassa's in het Huis van de Vijf Zintuigen, de IJsvissen in de Siervijver en bontjassen voor de wachters van De Indische Waterlelies. Op het Dwarrelplein vond je de 'bagage van Koning Winter', met stormkisten, windbuilen en een thermometer.

De kampvuren werden nu op drie pleinen gestookt (Anton Pieckplein, Fata Morganaplein en Vogel Rokplein), waar het entertainment strategisch bij in de buurt werd gepland. Het entertainment zelf werd ook omgegooid. Iedere act werd vanaf deze editie uitgevoerd in de open lucht; de binnenvoorstellingen werden geschrapt. Bovendien werden er hogere eisen gesteld aan de acteurs en actrices. Er kwamen acts als de Winter Wonders, het Hartverwarmend Entertainment, de Winter Dwarrels en de Volendamse Gezelligheid.

Het attractieaanbod werd aangevuld met een sneeuwhelling in het Kinder Winter Wonderland en de Beierse Markt. De tent van de ijsbaan werd vergroot om de horeca hier meer ruimte te bieden. De bezoeker kreeg ook meer ruimte in het park zelf; het parkdeel vanaf het vernieuwde Kinderspoor tot aan het oude Efteling Theater en horecapunt de Meermin werden dit jaar opengesteld. Bij de Meermin was het terras overdekt gemaakt in een soort zeemansthema met netten en kratten. In het Carrouselpaleis werden twee themarestaurants ingericht, om het probleem met de horeca zoveel mogelijk op te lossen. Tijdens de kerstdagen op 24, 25 en 26 december werd een Koning Winter kerstbrunch aangeboden, een arrangement voor ƒ 65,-, inclusief entree.

Dat de Winter Efteling een succes was bleek vooral op tweede Kerstdag van 2000. Nederland trok massaal naar het park, waardoor al vroeg in de middag de parkeerplaats moest sluiten. De tweede Winter Efteling wist op 7 januari 2001 af te sluiten met 263.000 bezoekers, een flinke groei in vergelijking met voorgaand jaar.

Zie ook