Max & Moritz Musiker

Winter Efteling 2019-2020 was de eenentwintigste Winter Efteling en werd gehouden van 11 november 2019 tot en met 2 februari 2020.

Tijdens deze Winter Efteling was in het Efteling Theater voor het tweede jaar op rij theatershow CARO te zien.

Attracties en Entertainment

De Kompels

Attractie Fabula opende voor het eerst haar deuren. Max & Moritz was nog in aanbouw, en om het publiek daarvoor warm te maken traden de Max & Moritz Musiker op bij het Steenbokplein. Nieuw waren ook De Kompels, stil spel van mijnwerkers bij Baron 1898. Voor het overige werd entertainment van het vorige jaar gecontinueerd: het Winter Efteling Kinderkoor, De Lichtpuntjes en De Vuurprins en Sneeuwprinses.

Horeca en merchandise

Koekjes op stokjes

Nieuw in de horeca dit jaar is een koekje op een stokje, dat naar keuze gedipt wordt in melkchocolade of chocolade met karamel-zeezoutsmaak, en daarna pindakrokant, mini choco’s of marshmallows erop. Deze zijn verkrijgbaar bij In den Hoorn des Overvloeds, en bij de Vreugdevuren op het Carnaval Festival- en Ruigrijkplein.

Kleumen bij De Verkleumde Kompel

Bij Panorama en de Wachtruimte 1e Klas is een appelbol met vanillesaus verkrijgbaar. Voor Kogeloog was het na de heropening het eerste winterseizoen. Naast warme dranken zijn er spiesen van banaan, appel of ananas, óf marshmallows ondergedompeld in melk- of witte chocolade te krijgen. Op veel plekken in het park wordt een Chocomel-'chocolate chip cookie' geserveerd: koekjessiroop, warme Chocomel en slagroom. Bij de bediende horeca is ook Chocomel met popcorn te krijgen: chocolademelk met erbovenop karamelpopcorn en karamelsaus. Het horecapuntje Yoghurt Bar bij Baron 1898 staat vanaf deze winter bekend als De Verkleumde Kompel en verhandelt naast diverse koffies ook chocomel met siroop en topping naar keuze. Alsof dat allemaal nog niet genoeg chocoladedrank is, wordt er ook gewoon reguliere chocomel verkocht in een plastic beker met Winter Efteling-opdruk die je mee naar huis kunt nemen.

Waar er inmiddels een traditie bestond dat je bij bepaalde aankopen een wintermok of -muts cadeau kreeg, was dat deze winter niet meer het geval. Wel waren er nieuwe speciale wintersouvenirs te koop. Zo was er een sjaal met lichtjes, een plastic koffiebeker, Jokie-kerstballen en een Langnek-kersttrui.

Aankleding

Een van de nieuwe potkachels

Overal in het park werden extra decoratieve potkachels opgesteld, die naast extra aankleding ook dienst deden als plek om jezelf op de foto te zetten. Bij Station Marerijk zijn kransen opgehangen met daarin het Efteling Stoomtrein Maatschappij-logo (ES) verwerkt.

Kerstdecoraties op Station Marerijk

Laaf Loetwiek speelt niet langer het Laafse Winterspelen-restant ‘We are the champions’, maar zijn eigen deun aangevuld met kerstbelletjes. Deze bellen werden ook aangebracht aan zijn wagen.

In het Huis van de Vijf Zintuigen hoor je een speciale versie van "Entree Uitzwaai" waarin een gemengd koor werd toegevoegd dat meezingt met de melodie. Nu en dan zingen ze "tot ziens, goodbye" en "auf wiedersehen, au revoir". Er werden ook korte fragmenten van bekende personages en vertelstemmen uit het park toegevoegd. Zo horen we onder andere Pardoes, Sprookjesboom, Gustave Hooghmoed en de Trollenkoning. Verder zijn er fragmenten te horen uit de vertelling van Roodkapje, Het Meisje met de Zwavelstokjes, Aquanura, De Indische Waterlelies en De Rode Schoentjes. Op de grond worden de woorden "Auf wiedersehen", "Tot ziens", "Goodbye" en "Au revoir" geprojecteerd met enkele decoratieve sterren en sneeuwvlokken er omheen. De projecties bewegen kris kras over de grond.

Zie ook