De muzikale paddenstoelen kregen tijdens de Winter Efteling 2009-2010 voor het eerst winterse hoed.
Een schuiltipi op het Pirañaplein.

Winter Efteling 2009-2010 is de elfde Winter Efteling die werd gehouden op 12 december 2009 t/m 31 januari 2010 (m.u.v. 1 januari). De openingstijden waren dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur (op 31 december tot 18.00 uur). De entreeprijs bedroeg € 28,-. Voor het eerst was de Winter Efteling te bezoeken op de werkdagen in december en januari.

In de brochure staat vermeld dat De Vliegende Hollander, Halve Maen, Bob en Oude Tuffer geopend zijn wanneer het weer het toe laat. Sommige daarvan waren in voorgaande jaren ook al eens geopend, maar werden toen als gesloten aangekondigd. De Vliegende Hollander is echter wel voor het eerst geopend tijdens de winter. De Python en Piraña staan wel nog aangegeven als gesloten, maar de Python opende onverwacht en voor het eerst op 23 december alsnog tijdens de winter.

Het openingsweekend viel samen met de eerste openingsdagen van Station de Oost en Efteling Bosrijk. De dronkaard op de pomp van het Anton Pieckplein en de Muzikale Paddenstoelen in het Sprookjesbos hebben een winterversie gekregen. Ezeltje Strekjes rugkleed heeft ijspegels. Op het Pirañaplein is een grote tipi geplaatst die in de winter wat overdekte zitgelegenheid biedt. De entertainmentact Samen Schaetsen is voor het eerst te zien.

Zie ook