Villa Volta explodeert

De Winterse Illusies (ook wel Winter Efteling Illusies of Indrukwekkende Illusies) zijn projectieshows door middel van 3D Video Mapping op Villa Volta, het Spookslot en De Vliegende Hollander, te zien in de Winter Efteling sinds de editie 2011-2012.

Per Winter Efteling 2015-2016 is die bij het Spookslot niet meer te zien, en per 2016-2017 is die bij de Vliegende Hollander ook verdwenen, waarmee alleen de Villa overblijft. Voor WE 2020-2021 werd deze laatste ook geschrapt vanwege de (financiële) beperkingen inzake het coronavirus.

Oorsprong

Het idee voor de Efteling Illusies bestond al langer. Buiten de Efteling werd de techniek bij evenementen al gebruikt, maar vrijwel nergens gebeurde dat in een vaste opstelling. In 2007 oriënteerde de Efteling zich er op, maar het duurde vanwege budgettaire kwesties langer dan gepland. Voor de Winter Efteling van 2011-2012 werden de illusies ontwikkeld als 'nieuwigheid' en bijgevolg door de Efteling flink gepromoot. Er werd gekozen voor drie attracties die alle 'vervloekt' zijn: Villa Volta, het Spookslot en de Vliegende Hollander.

Bastiaan de Bruin werd verantwoordelijk voor de ontwerpcoördinatie, de daadwerkelijke uitvoerder was het Amsterdamse mediabedrijf Muse. De projectietechniek werd uitgevoerd door BeamSystems, de installatie en projectbegeleiding gebeurde door de afdeling Techniek en Projecten van de Efteling. Voor de muziekstukken werd René Merkelbach benaderd, het Brabants Orkest speelde enkele stukken in. De voice-overs werden opgenomen met personeel en delen werden geknipt uit bestaande fragmenten.

Voor het hele project was maar drie maanden de tijd. De gevels Villa Volta en De Vliegende Hollander werden met 3D-laserscanners ingemeten. Er werd gebruik gemaakt van Eiki projectoren (15.000 ANSI-Lumen, Full HD). Bij Villa Volta waren daar vier stuks van nodig, bij het Spookslot drie en bij de Vliegende Hollander ging het om één exemplaar. Om de projectoren zo onopvallend mogelijk te maken werden ze in gethematiseerde kasten geplaatst met klimaatcontrole en een spiegelconstructie.

De Illusies

De shows werden elke avond rond schemering gestart. Bij het Spookslot vond continu een projectie plaats, terwijl bij Villa Volta en de Vliegende Hollander de shows om de tien minuten gestart werden, waarbij de straatverlichting in de omgeving gedoofd werd.

Villa Volta

Villa Volta

Villa Volta is duidelijk de 'hoofdattractie' van de Illusies, met de meest uitgebreide show. In iets meer dan 4 minuten geeft deze het verhaal van de attractie weer. De projectors weten de villa al prachtig te belichten. Het geeft het gebouw een enge uitstraling. De klapperende luiken en blazende wind geven de indruk dat het een kille nacht is. De muziek van Ruud Bos begint te spelen en we zien hoe de Bokkenrijders op bokken gezeten langs het huis stormen, om vervolgens richting de villa te gaan, "het huis van Hugo". Wanneer de roversbende binnen is komen er helse bokkenkoppen door de muren heen. We horen Hugo, met de stem van Jules Croiset. Hij lacht en geniet van zijn slechtheid. Hij klinkt anders dan de Hugo uit de attractie, maar dit is dan ook de roverhoofdman, niet de bejaarde die al meer dan 200 jaar vast zit in een vervloekte woning.

Dan, met een bliksemflits, wordt het beeld bovenop de gevel uitgelicht. Vrouwe Goeds verschijnt. Ze spreekt de vloek uit over Hugo, precies zoals deze in de attractie klinkt. Ondertussen zien we Hugo zelf als een schaduw achter de deur staan. Vrouwe Goeds gaat vervolgens als een blauwe geestverschijning door alle deuren en ramen van het gebouw en vertelt wat de vloek inhoudt: "Hugo van den Loonsche Duynen, door uw huis zal tieren een huiver die u toekomt." Deze zin is wel nieuw en ingesproken door Lucie de Lange, dezelfde dame die al vijftien jaar eerder Vrouwe Goeds insprak voor de attractie. De nieuwe zin past naadloos tussen de andere vloeken. Ondertussen is op de achtergrond een nieuw arrangement te horen van het thema van de attractie.

Spookslot

Wanneer de dame terug naar de top van de gevel gaat, verdwijnt ze uit het zicht en zien we hoe iedere kamer op zijn eigen manier om zijn as draait. De huiskamer-muziek wordt gestart en we horen Hugo met angst in zijn stem "Mijn huis!" roepen. Hij is dan tevens nog steeds te zien achter de voordeur. Hij verdwijnt uit het zicht en we zien door de muren heen hoe de bovenverdieping en de kamers in de zijvleugels op zijn kop staan.

Dan draaien alle kamers terug en gaat de muur voor de huiskamer open. We zien nu hoe de huiskamer begint te draaien, echter niet helemaal op de manier zoals dat gebeurt in de attractie, maar in aparte stukken. Als de muziek tot z'n climax komt zien we alle kamers nog eens in verhoogde snelheid rondtollen waarna met een klap alle muren weer sluiten.

Voor heel eventjes verduistert het gebouw waarna er licht door grote scheuren in de gevel komt. Een soort explosie van hemels licht is dan over het gebouw te zien, alleen de deuren en ramen nog op hun plaats, waarbij Vrouw Goeds vertelt, net als in de attractie, hoe de vloek ongedaan kan worden gemaakt. Wanneer het licht wordt gevangen door wolken van muren zien we nog heel eventjes hoe Hugo geketend wordt door de vloek, zijn hand uitstrekkend naar buiten, maar te laat om er nog aan te ontsnappen. Dan is heel zachtjes nog het thema van Villa Volta te horen gespeeld op een orgel.

Vliegende Hollander

Spookslot

Bij het Spookslot is gekozen voor een andere aanpak. Vier geesten spoken daar over de muur van de tunnel: drie monniken en IJzige IJsbrand. De spoken lijken de mensen te volgen die langs de muur lopen. Hiervoor worden speciale sensoren gebruikt. De geesten zijn continu te zien.

Op de achtergrond klinkt zacht een nieuwe versie van de Danse Macabre met de klankkleur van een celesta.

Vliegende Hollander

Op het Vliegende Hollanderplein zien we in een minuutje hoe Willem van der Decken op zijn schip De Hollander, uitgebeeld als bovenaanzicht op de bootgevel boven de ingang van de attractie, zijn doem tegemoet vaart. Dit is duidelijk de simpelste show van de drie.

Externe Links