Het Vliegende Hollanderplein vanaf de oostzijde gezien

Het Vliegende Hollanderplein is een plein in het Ruigrijk gelegen voor de attractie De Vliegende Hollander.

Het plein wordt natuurlijk gedomineerd door de imposante gevelrij van de attractie. De ingang via het huis van Willem van der Decken ligt dan ook pontificaal aan het plein; het buitendeel van de wachtrij neemt rechts hiervan een deel van de pleinruimte in. Het plein loopt ook, enkele treden verhoogd, langs de zijkant van de attractie vanaf waar je een goed uitzicht hebt op de plonzende sloepen. Vanaf hier loopt er een duinpad richting Baron 1898.

De waterpomp

Het plein is voornamelijk aangekleed met houten tonnen met VOC erop die her en der opgesteld staan. Ook is er een grote vlaggenmast en worden rechtopstaande kanonnen gebruikt als hekwerk naast de vijver. Op het verhoogde gedeelte staat een niet in gebruik zijnde waterpomp, terwijl op het lagere deel juist drie opgestapelde vaten met een kraan dienst doet als drinkfontein. Voor de verlichting zorgen lantaarns op robuuste houten balken die met touwen aan elkaar geknoopt zijn. Zes borders omgeven met buxushagen zijn aangelegd midden op het plein in een patroon van een halve cirkel dat van bovenaf bezien wel wat doet denken aan een View-Master.

Aan het plein zijn drie horecagelegenheden gelegen: Parlevinker verkoopt af en toe slush puppies, er is een Unox-kraam en het vaste ijs- en drankenverkooppunt De Kombuys. Deze laatste heeft een terras van picknickbanken op het plein alsook een vlonder aan het water. Voor afvalverwerking zorgt Kapitein Gijs die aan de rand van het plein staat opgesteld met zijn kanon.

Het plein is ontstaan bij de bouw van de Vliegende Hollander in 2007. Voorheen stond je op deze plek aan de oever van de Kanovijver en vond je hier horecapunt De Kurketrekker.

Tussen Winter Efteling 2011-2012 en 2016-2017 was dit één van de locaties van de Winterse Illusies. In 2016 verhuisde Kapitein Gijs, verjaagd uit het Sprookjesbos door Pinokkio, naar de rand van dit plein. Ditzelfde jaar werd het plein één van de negen officiële pleinen van het Negen Pleinen Festijn.