De Kurketrekker
Overzichtje van de Kurketrekker in 2002
Overzichtje in 2002
Locatie Ruigrijk
Type balieverkoop
Assortiment snacks en dranken
Thema jaren vijftig
Geopend 1981
Gesloten 2005
Opgevolgd door De Kombuys
Horeca

De Kurketrekker is een voormalig horecapunt in het Ruigrijk, gelegen op de plek waar nu het plein van De Vliegende Hollander ligt.

In 1981 opende - samen met de Python - horecapunt De Kurketrekker, dat zijn naam natuurlijk dankt aan één van de twee inversie-soorten van voornoemde achtbaan.

Wat het uiterlijk van dit horecapunt betreft; het krullerige, Pieckse exterieur stond in een ietwat vreemd contrast met de kitscherige fifties-decoratie onder de overkapping. De Kurketrekker beschikte over een ruim terras bij de uitgang van de Pegasus, op de plek waar vroeger de Wankelbrug op uitkwam. Het assortiment was ruim; verschillende soorten snoep en ijs, maar ook hotdogs en popcorn waren hier te verkrijgen.

De Kurketrekker werd begin 2005 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe attractie van 2006, De Vliegende Hollander. De naam kwam in 2021 weer terug, als aanduiding voor een snack, verkrijgbaar bij de nabij de oorspronkelijke plek van het horecapunt gelegen nieuwe verkoopbalie 't Verwende Nest!.