Panorama self-service
Gevel en terras van Panorama self-service
ingang en terras aan de Siervijver
Locatie Reizenrijk
Type zelfbediening
Assortiment alles
Geopend 2001
Kassa's 2 + 1
Terras ja
Opvolger van Veranda
Horeca

Panorama self-service is een zelfbedieningsrestaurant in het Panorama-restaurantcomplex in het Reizenrijk. Tot 2016 heette het De Globetrotter.

Omschrijving

Zelfbedieningsrestaurant

Het restaurant is gevestigd in het achterste gedeelte van het complex. Vanaf de entreehal van Panorama kom je in een free-flowgedeelte waar je zelf kunt kiezen uit het aanbod van gebak, vers belegde broodjes en warme gerechten en warme en koude dranken. De warme gerechten worden voor je opgeschept bij een counter aan de linkerzijde, waarachter ook de keuken te zien is waar ze bereid worden.

Na de kassa's kun je plaatsnemen in het uitgebreide zitgedeelte met hoge en lage tafels dat met name gevestigd is in de serre van het pand.

Rechts achterin de ruimte is een verhoogd gedeelte, de voormalige opkamer waar je ook kunt eten. Aan de muur hangen hier de top drie winnende foto's van twee fotowedstrijden voor abonnementhouders.

Je dienbladen kun je zelf wegbrengen naar een speciale Afruimband met Pardoes en Pardijn. Er is toegang tot een toiletblok, dat ook een uitgang naar buiten richting speeltuin Kleuterhof heeft.

Terras en kiosk

Voor de serre is er een terras dat uitkijkt over de Siervijver. Buiten op het van kleurig meubilair voorziene terras is een apart verkooppunt van met name dranken gesitueerd, aangeduid als Panorama kiosk (op de kassabon echter als Wolkenvaarder, voorheen de naam van de bovenzaal).

Bij de kiosk koop je diverse soorten koffiespecialiteiten, twee verschillende tapbieren (pils en een seizoensbier) en diverse zoete lekkernijen zoals muffins. Het terras biedt ook een goed zicht op speeltuin Kleuterhof, zodat ouders rustig iets kunnen drinken terwijl hun kroost spelende is.

Geschiedenis

Het restaurant werd onder de naam De Globetrotter in 2001 geopend als opvolger van de Veranda. Het nieuwe Ballonvaarderthema was toen erg nadrukkelijk aanwezig. Boven het warme buffet, aan de linkerkant is een enorm uit kleurige lappen genaaid doek aan het plafond gehangen. Aan het eind van het buffetgedeelte staan twee ankerpalen voor luchtballonnen als kleurige pylonen waar servies en glaswerk op staan. In vitrinekasten in het restaurant staan etnografica. Op de zuilen vinden we weergaven van klassieke beeldhouwwerken. Het plafond is druk behangen met stoffen lampenkapjes. Het glazen plafond van de uitbouw is bedekt met grote gele lappen.

In 2003 wordt de Afruimband geïnstalleerd, ontworpen door Henny Knoet. Rond 2008 wordt de thematisering teruggeschroefd. De kasten met etnografica verdwijnen, en veel muren worden nieuw geschilderd. De doeken aan de serre en de lampenkappen worden aangepast. Ook het buffetgedeelte wordt nieuw ingericht, waarbij de doeken aan het plafond verdwijnen.

Bij de renovatie van het complex in 2016 werd het hernoemd naar Panorama self-service, maar inhoudelijk veranderde er niet veel aan de inmiddels behoorlijk neutrale inrichting. Wel werd het terras vernieuwd. Onder andere werd de pergola verwijderd zodat er nu weer goed uitzicht is op de vijver, en werd er een apart buitenverkooppunt gebouwd.