Panorama self-service
Gevel en terras van Panorama self-service
ingang en terras aan de Siervijver
Locatie Reizenrijk
Type zelfbediening
Assortiment alles
Thema La Place
Geopend 2001
Kassa's 2 + 1
Terras ja
Opvolger van Veranda
Horeca

Panorama self-service is een zelfbedieningsrestaurant in het Panorama-restaurantcomplex in het Reizenrijk. Tot 2016 heette het De Globetrotter. Sinds juni 2022 wordt het uitgebaat door cateraar Vermaat met haar concept La Place.

Omschrijving

Zelfbedieningsrestaurant

Het restaurant is gevestigd in het achterste gedeelte van het complex. Vanaf de entreehal van Panorama kom je in een free-flowgedeelte, dat is ingericht in een combinatie van overgebleven Globetrotter-decoratie en standaard-inrichting volgens de formule van La Place. Bij binnenkomst kun je links salades en warme maaltijden opscheppen of bestellen. Hierachter is ook de keuken te zien waar ze bereid worden. Aan de rechterzijde vind je smoothies en sandwiches. In de hoek vind je nog koelkasten waar je zelf je dranken kunt pakken en bij de kassa's kunnen warme dranken voor je bereid worden. Aan het plafond hangen vrolijke lichtslingers. Naast de twee reguliere kassa's is er een extra losse pinkassa.

Na de kassa's kun je plaatsnemen in het uitgebreide zitgedeelte dat met name gevestigd is in de serre van het pand en ingericht is met eenvoudig La Place-meubilair. Rechts achterin de ruimte is een verhoogd gedeelte, de voormalige opkamer waar je ook kunt eten.

Er is toegang tot een toiletblok, dat ook een uitgang naar buiten richting speeltuin Kleuterhof heeft.

Terras en kiosk

Blik op het terras

Voor de serre is er een terras dat uitkijkt over de Siervijver. Buiten op het terras is een apart verkooppunt van met name dranken gesitueerd, aangeduid als Panorama kiosk (op de kassabon echter als Wolkenvaarder, voorheen de naam van de bovenzaal).

Bij de kiosk koop je diverse soorten koffiespecialiteiten, twee verschillende tapbieren (pils en een seizoensbier) en diverse zoete lekkernijen zoals muffins. Het terras biedt ook een goed zicht op speeltuin Kleuterhof, zodat ouders rustig iets kunnen drinken terwijl hun kroost spelende is.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Het restaurant werd onder de naam De Globetrotter in 2001 geopend als opvolger van de Veranda. Het nieuwe Ballonvaarderthema was toen erg nadrukkelijk aanwezig. Boven het warme buffet, aan de linkerkant is een enorm uit kleurige lappen genaaid doek aan het plafond gehangen. Aan het eind van het buffetgedeelte staan twee ankerpalen voor luchtballonnen als kleurige pylonen waar servies en glaswerk op staan. In vitrinekasten in het restaurant staan etnografica. Op de zuilen vinden we weergaven van klassieke beeldhouwwerken. Het plafond is druk behangen met stoffen lampenkapjes. Het glazen plafond van de uitbouw is bedekt met grote gele lappen.

In 2003 wordt de Afruimband geïnstalleerd, ontworpen door Henny Knoet. Rond 2008 wordt de thematisering teruggeschroefd. De kasten met etnografica verdwijnen, en veel muren worden nieuw geschilderd. De doeken aan de serre en de lampenkappen worden aangepast. Ook het buffetgedeelte wordt nieuw ingericht, waarbij de doeken aan het plafond verdwijnen.

Panorama self-service

Bij de renovatie van het complex in 2016 werd het hernoemd naar Panorama self-service, maar inhoudelijk veranderde er niet veel aan de inmiddels behoorlijk neutrale inrichting. Wel werd het terras vernieuwd. Onder andere werd de pergola verwijderd zodat er nu weer goed uitzicht is op de vijver, kwam er kleurig nieuw meubilair en werd er een apart buitenverkooppunt gebouwd.

Binnen kon je zelf kunt kiezen uit het aanbod van gebak, vers belegde broodjes en warme gerechten en warme en koude dranken. De warme gerechten werden voor je opgeschept bij een counter aan de linkerzijde, waarachter ook de keuken te zien is waar ze bereid werden.

Na de kassa's kon je plaatsnemen in het uitgebreide zitgedeelte met hoge en lage tafels dat met name gevestigd is in de serre van het pand. Rechts achterin de ruimte, de voormalige opkamer, hingen de top drie winnende foto's van twee fotowedstrijden voor abonnementhouders.

La Place-transformatie

Ook in de La Place-fase is nog veel Globetrotter-decoratie zichtbaar

Sinds mei 2018 had de externe horecaformule La Place een vestiging op het Dwarrelplein: De Vrolijke Noot. Deze moest echter het veld ruimen voor de bouw van het Efteling Grand Hotel. Daarop werd het La Place-concept verplaatst naar het bestaande Panorama self-service-restaurant. Heel drastisch was de verandering niet. Bouwkundig werd er niets aangepast. Het meubilair van zowel het freeflowdeel, als het zitgedeelte als het terras werd vernieuwd en is nu dus generiek-La Place. Er werden enkele monochrome muurschilderingen aangebracht in La Place-stijl.

In de opkamer verdwenen de foto's van de fotowedstrijden en de vitrages waardoor je nu vrij uitzicht hebt op een vrij backstagig stukje Efteling. Ook verdween de bijzondere afruimband, deze werd simpelweg dichtgetimmerd. Verder is er geen verbouwing uitgevoerd, dus veel onderdelen die nog stamden uit de 2001-inrichting blijven gehandhaafd. De weinig grondige aanpak wijst erop dat ook deze ingreep een tijdelijke is. Dit ligt wel voor de hand aangezien de Efteling al heeft laten weten dat in een tweede fase van het Wereld van Sindbad-project het Panorama-restaurant ook onderdeel uit gaat maken van deze thematische wereld. Wanneer deze fase uitgevoerd gaat worden is echter nog onbekend.