Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over de prominente Pardoes-afruimband in Panorama self-service. Voor de onopvallende afruimband in het Witte Paard, zie aldaar


Vooraanzicht van de afruimband

De afruimband bevond zich achterin horecapunt Panorama self-service en was bedoeld om bezoekers te stimuleren om na het eten hun dienblad zelf af te ruimen.

Het wordt in de zelfbedieningsrestaurants van het park altijd door de Efteling gewaardeerd wanneer bezoekers de moeite nemen om hun tafel leeg te maken, zodat personeel wat minder hoeft rond te sjouwen met dienbladen vol gebruikte borden, bestek en etensresten.

Meestal zet de Efteling hiertoe rekken in het zicht van de bezoeker, waar de dienbladen gemakkelijk ingeschoven kunnen worden. Deze rekken vonden we ook in de Globetrotter en op het naastgelegen terras, er er stond zelfs een krom rijmpje op:

Doe de volgende gast een plezier,
plaats uw plateau alhier!

Voor bezoekers die vinden dat zo'n eenvoudig rek niet voldoende experience biedt voegde de Efteling in 2004 de afruimband aan De Globetrotter toe.

Aan het plafond van het restaurant hingen op diverse plekken bordjes die bezoekers naar de locatie van de afruimband wijzen. Eenmaal aangekomen zagen we dat de afruimband zich nestelt in een nis die is voorzien van een forse omlijsting met een bruine houtfinish. Erboven hing een bord met daarop een variatie op eerdergenoemd rijmpje:

Doe de volgende gast een plezier,
en plaats uw plateau al hier.

Tegen de achterwand van de nis waren panelen bevestigd met hierop een flinke afbeelding van Prinses Pardijn en Pardoes de Tovernar. In de panelen zaten twinkelende lichtjes verwerkt, en ook was hier voortdurend getwinkel te horen, met nog een extra twinkelend geluidseffect zodra de Afruimband in beweging kwam.

De afruimband zelf was een eenvoudige lopende band, die dienbladen in een slakkengangetje richting de afwasbrigade transporteerde. De band werd automatisch geactiveerd zodra je er een dienblad op zette en kwam ook vanzelf weer tot stilstand. Vlak voor de bocht naar de keuken zat een rode knop met de tekst 'noodstop' erboven, voor het geval bezoekers per abuis een baby of een dure camera op hun dienblad lieten liggen.

Met de ombouw van Panorama self-service naar uitbating door La Place in mei 2022 werd de afruimband simpelweg dichtgemaakt met witte houten panelen. Bij de daarop volgende verbouwing naar Kashba werd de rechterhelft hiervan gehandhaafd en weer in gebruik genomen - de linkerhelft is nu een loopdoorgang naar de spoelkeuken. De Pardoes-twinkel-afruimexperience bleef echter achterwege.