Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over de prominente Pardoes-afruimband in Panorama self-service. Voor de onopvallende afruimband in het Witte Paard, zie aldaar


Vooraanzicht van de afruimband

De afruimband bevindt zich achterin horecapunt Panorama self-service en is bedoeld om bezoekers te stimuleren om na het eten hun dienblad zelf af te ruimen.

Het wordt in de zelfbedieningsrestaurants van het park altijd door de Efteling gewaardeerd wanneer bezoekers de moeite nemen om hun tafel leeg te maken, zodat personeel wat minder hoeft rond te sjouwen met dienbladen vol gebruikte borden, bestek en etensresten.

Meestal zet de Efteling hiertoe rekken in het zicht van de bezoeker, waar de dienbladen gemakkelijk ingeschoven kunnen worden. Deze rekken vinden we ook in de Globetrotter en op het naastgelegen terras, er er staat een krom rijmpje op:

Doe de volgende gast een plezier,
plaats uw plateau alhier!

Voor bezoekers die vinden dat zo'n eenvoudig rek niet voldoende experience biedt voegde de Efteling in 2004 de afruimband aan De Globetrotter toe.

Aan het plafond van het restaurant hangen op diverse plekken bordjes die bezoekers naar de locatie van de afruimband wijzen. Eenmaal aangekomen zien we dat de afruimband zich nestelt in een nis die is voorzien van een forse omlijsting met een bruine houtfinish. Erboven hangt een bord met daarop een variatie op eerdergenoemd rijmpje:

Doe de volgende gast een plezier,
en plaats uw plateau al hier.

Tegen de achterwand van de nis zijn panelen bevestigd met hierop een flinke afbeelding van Prinses Pardijn en Pardoes de Tovernar. In de panelen zitten twinkelende lichtjes verwerkt, en ook is hier voortdurend getwinkel te horen, met nog een extra twinkelend geluidseffect zodra de Afruimband in beweging komt.

De afruimband zelf is een eenvoudige lopende band, die dienbladen in een slakkengangetje richting de afwasbrigade transporteert. De band wordt automatisch geactiveerd zodra je er een dienblad op zet en komt ook vanzelf weer tot stilstand. Vlak voor de bocht naar de keuken zit een rode knop met de tekst 'noodstop' erboven, voor het geval bezoekers per abuis een baby of een dure camera op hun dienblad laten liggen.